Öğrenci Kariyeri Banner

Üretken Düşünce İçin Elmas Anahtarlar

Üretken Düşünce İçin Elmas Anahtarlar

Bazen bir konu üzerine saatlerce düşünürüz ve herhangi bir fikir gelmez aklımıza. Daha doğru bir tanımla bizim istediğimiz 'o' fikir zihnimizde oluşmaz. Ama öyle bir an gelir ki sanki zihnimizde birden ışık parıltısı olur ve aradığımız 'o' fikrinde, ötesinde, zihnimizde fikirlerin şöleni yaşanır. Peki böyle bir anın formülü var mı? Aslında önemli adımlar eşliğinde bunun formülünü kısmen oluşturabiliriz kendi içimizde. Kendimizi akışa bırakmak, farklı yönlerden düşünmek ve daha birçok farklı pratik yol var.

1. Yanal Düşünme

düşünce

Yanal düşünme (Lateral Thinking) karşılaştığımız sorunlar karşısında geleneksel yöntemlerin dışına taşmak biçiminde özetlenebilir. Bu düşünce tekniğini kullanırken, çözüme ulaşmak için acele edilmez ama adım adım yürütülen bir süreçle alternatif yaklaşımlar elde edilir. İnsanları yaratıcı fikirler üretmeye teşvik eden itiş gücü genellikle bu şekilde düşünebilme yetisi sayesinde ortaya çıkıyor.

Örneğin elektrik faturanız şişkin geliyorsa en kestirme çözüm, ihtiyaç duymadığınız ampulleri söndürmektir. Yanal düşünmeyse bunun yerine aşırı güç tüketen ışıklandırma ve ev aletlerini, enerji tasarrufu yapanlarla değiştirmenizi önerir. Aynı zamanda “Benim buna gerçekten ihtiyacım var mı?” sorusunu sormanızı sağlar. 

2. Zihninizi akışa bırakın

düşünce

Biliyorum ki birçoğu an bu kolay değildir. Zihnimizin düşüncesiz kaldığı tek bir an bile yok. Lakin zihni akışa bırakmaktan kastedilen aklınıza gelen düşüncelerin akıp gitmesine izin vermek, onlara sıkı sıkı bağlanmamak. Bir düşünceye takılı kaldığımızda çoğunlukla hep başa sararız. Bu sebeple kendimizi akışa bırakmak düşüncelerimizin de çeşitlenmesine sebep olacaktır. Aynı zamanda ilhamımızı da arttırır.

 Rose Zacks ve Mareike Wieth tarafından yürütülen bir araştırma en yaratıcı fikirleri günün en yorgun olduğumuz anlarında ortaya çıkarabileceğimizi gösterdi. Bu durumda sabahları erken uyanan biriyseniz, uykunuzun bastırdığı gece saatleri yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkacağı en ideal zaman dilimi olabilir.

“Daha üretken ve yaratıcı olup. enerjiyi de verimli kullanmak istiyorsanız günü dilimlere bölüp belirli aktiviteleri sadece kendine özgü diliminde gerçekleştirin” diyor Daniel Levitin. Örneğin sosyal medyanın tüm gün dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin; günün belirli saatlerinde kontrol edip, geri kalan zamanda uzak durun.

 

3. Yenilikleri Deneyimleyin

düşünce

Güzel fikirler üretebilmek için dünyaya ve yaşama bakışımızı genişletmeliyiz. Bunun için en iyi seçeneklerin başında yeni deneyimlere açık olmak gelir. Bilmediğiniz bir konuda kurs almak, yabancı bir dil öğrenmek, hafta sonları arkadaşlarınızla doğa yürüyüşüne katılmak ya da kamp yapmak, bir enstrümanla uğraşmak, farklı görüşlere sahip insanların kitaplarını okumak ya da konser ve sergi gibi kültürel aktivitelere katılmak hayatın hiç bilmediğiniz yönleriyle tanışmanızı sağlayabilir. Ayrıca başkaları konuşurken cevap vermeyi ya da muhabbete katılmayı beklemek yerine, zihni bu telaştan uzaklaştırıp gerçekten dinleyin. Bu da yeni deneyimlere açık olmanıza yardımcı olur. Sıra size geldiğinde söyleyeceklerinizin değiştiğini, zihninizde kayıtlı olan bilgileri sunmaktansa farklı bir bakış açısıyla harekete geçip daha yaratıcı fikirler ürettiğinizi görebilirsiniz.

4.Kitaplarla Yakın Arkadaş Olun

düşünce

"Kitaplar en iyi arkadaşınızdır" sözünü defalarca kez duymuş olmanız oldukça olası. Lakin yine de bunu bir kez daha farklı açıdan ve konudan hatırlatmak istedim. Bizler okudukça farklı dünyalara adapte olur ve zihnimizde birçok farklı pencere açmış oluruz. Bu da zihin dünyamızı genişletir ve analitik, duygusal ve sosyal zekamıza fayda sağlar. İnsan ilişkilerini, yaşamı vb. konuları yukarıdan bakarız ve kitabı okudukça o yaşamın içine gireriz.

 

 

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.