Öğrenci Kariyeri Banner

Denenmemişi Denemek: İnovatif Düşünce

Denenmemişi Denemek: İnovatif Düşünce

 

İNOVATİF DÜŞÜNCE NEDİR ?

 

İnovatif düşünce, bilgiyi ekonomik yönden topluma yararlı olacak şekilde değiştirmek, dönüştürmek demektir. Türkçede ise yenilik anlamına gelmektedir.

 

Günümüz dünyasında teknoloji ile bilginin bir tık uzağındayız. Gelişen teknoloji ile birlikte iş veya günlük hayatımızda da problemlerle karşılaşıyoruz. Bu problemleri çözmek ve insanlara fayda sağlamak ise inovatif düşüncelerden geçiyor. İnovatif düşünme yetisini kazanabilmek için ise girişimci ruhlu, yaratıcı ve değişime istekli olmak gerekiyor.

 

Şu an kullandığımız birçok şey bazı insanların denenmemişi denemesinden ve hayal güçlerinden yararlanmasından kaynaklanıyor. İnovatif düşünme , birçok kişiden farklı düşünme , problemleri daha geniş bakış açısıyla görme ve yeni fikirler üretmedir.

 

 

İnovatif Düşünce Örnekleri:

 

Yağmurda Kuru Kalan Bank:  Kış aylarında veya yağmurlu havalarda ıslak banklara oturmak istemeyiz. Bu konuda düşünülüp üretilen çift taraflı banklar sayesinde kolu çevirip kuru tarafa oturabilirsiniz ve havanın keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Kolay Temizlenebilen Fırça: Saçlarımızı taradıktan sonra üzerinde kalan kılları temizlemek hoş olmaz. Küçük bir inovatif düşünce ile artık saç fırçalarını temizlemek size vakit kaybettirmiyor. Aslında fırçanın alt kısmı çıkarıldığında , fırça kısmının tertemiz olduğunu görebilirsiniz.

Uzatma Kablolu Priz: Günümüzde çoğumuz prize bağlı yaşamaya başladık ve yatağının kenarında köşesinde priz olanlar ise şanslı sayılmaya başlandı. Peki ya prizi yatağının kenarında olmayanlar için ? Şarj kablolarının uzunluğu da yetmedi. Bu yenilikle birlikte yatağınızda yatarken telefonunu kullanabilir ve aynı zamanda da şarj edebilirsiniz.

 

Dokunmatik Mouse

Microsoft’un piyasaya sürdüğü mouselar tıklamayı sevmeyenler için geliştirildi

Nanoteknoloji Kullanılan Alanlar

Teknolojinin hızla gelişmesiyle nanomaddeler de günlük hayatta yerini almaya başladı. Bu sayede kendini kendini temizleyebilen camlar, güneş ışığıyla üzerindeki kiri yok edebilen boyalar ve suyu tutmayan kıyafetler üretilebiliyor. Bu konu hakkında yapılan testleri görebileceğiniz videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Akıllı Cüzdan

 Kimi zaman cüzdanımızı bulamıyoruz. Hırsızlığa ve unutkanlığa karşı geliştirilen cüzdanlarda GPS ile anlık olarak nerede olduğunu görebiliyorsunuz. Ayrıca aynı anda telefonunuzu şarj etmenize de olanak sağlayan cüzdanlar akılı telefonunuza uygun bir şekilde çalışabiliyor.

 

 

İnovatif Düşünen İnsanların Özellikleri:

  • Yenilikçi düşünce anlayışını hayatlarında benimsemişlerdir.
  • Ekip çalışmasına yatkın kişilerdir.
  • Başarısızlıklara takılmak yerine ders çıkarırlar.
  • Araştırıp öğrenmeye meraklıdırlar.
  • Çevrelerini iyi gözlemlerler.
  • Empatiyi sıkça kullanırlar.
  • Risk almayı seven insanlardır.
  • Girişimciliğe çok önem verirler.
  • Başka insanları da dinleyip olaylara farklı bakış açılarıyla da yaklaşabilirler.

 

 

İnovatif Düşünceyi Nasıl Artırırız ?

  • Uykunuzu düzenli hale getirin ve yeterince uyuyun. Gece uykusuna dikkat edin.
  • Gün içinde kendinizi rahatlatmak için kendinize vakit ayırın. Bu zamanlarda kahve için, müzik dinleyin, kitap okuyun.
  • Her zaman bir deneme içerisinde olun. Her şeyi bol bol deneyin.
  • Sürekli araştırma yapın ve o konu hakkında farklı kaynaklardan okuyun.

 

 

 

 

 

  • Çalışma alanınızı sizi motive edecek şekilde düzenleyin.
  • Bazen en iyi fikirler en basit olanlardan çıkar. Basit düşünün.
  • Yaptığınız işe bütün konsantrasyonunuzu verin. O işi yaparken başka şeylerle uğraşmayın.
  • Risk alın ve denemekten korkmayın.

 

İnovatif Düşünürken Hangi Aşamalardan Geçmeliyiz?

Bütün bu yenilikçi fikirler herkesin aklına aniden gelmez. Uzun bir süreç ve çok çalışma gereklidir ve tabii ki de risk almaktan korkmamak.


1- Motivasyonunuzu Belirleyin 

Sizi ve ekip arkadaşlarınızı neyin motive ettiğini bulun. Bu bazı insanlar için çok para kazanmak olurken bazıları için alkış almak , takdir edilmektir. Eğer siz , sizi neyin motive ettiğini bulursanız sürekli ondan güç alacaksınız.

2-Hedefinizi Belirleyin 

Ne üreteceğinizi belirleyin, yolun sonunu hayal edin. Beyniniz gerçekle hayali ayırt edemez. 

3-Bilgi toplamaya başlayın

Üreteceğiniz konu hakkında bilgi toplayın. Ne kadar çok okursanız sizin için o kadar iyi olacaktır.

4-Yaratıcı olmaya çalışın

Karşılaştığınız sorunlara karşı herkesten farklı düşünmeye çalışın.

5-Zamana Bırakın

Mutlaka herkesin gece yattığında aklına gelen ve “Tüh keşke bunu söyleseydim” dediği şeyler vardır. Fikrinizi geliştirmek için çalışmalarınıza biraz ara verebilir ve sonra üzerinden tekrar geçebilirsiniz. Böyle yaptığınızda daha yaratıcı şeyler ortaya koyabildiğinizi göreceksiniz.

6-Yanınızda Mutlaka Not Defteri Taşıyın

 Yaratıcı fikirlerin ne zaman nerede aklınıza geleceği belli olmaz. Belki de çözmeye çalıştığınız şeyden uzaklaştığınız bir anda beyniniz rahatladığı an gelecektir. Her zaman hazır olun. İlham sizi arada sırada yoklayabilir.

7-Uygulamaya Hazır Hale Getirin

Fikri oluşturduğunuz, bütün ayrıntılarına karar verdiniz. Böylece sondan bir önceki aşamaya gelmiş bulunuyorsunuz.

8-Uygulayın

 Artık risk almaktan korkmayın. Ne olursa olsun hedefinize doğru emin adımlarla yürümeye başlayın.

Yazar Notu: Her zaman inovatif düşünmeye çalışmak problem çözme yeteneğinizi geliştirir. Sizi hem çevrenizde hem de iş arama sürecinizde bir adım öne çıkarır. Ayrıca inovatif düşünceler yaratıcılıktan geçer. Yaratıcılığınızı geliştirmenin en iyi yolu ise bol bol kitap okumaktır. Araştırın, okuyun ve risk almaktan korkmayın...

 

Özgün İçerik


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.