Öğrenci Kariyeri Banner

Neden Gün Ortasında Uyumak Faydalıdır?

Neden Gün Ortasında Uyumak Faydalıdır?

Gün ortası uykusu ve faydaları


Muhtemelen öğleden sonra veya gün ortası kestirmeyi tanımlayan İspanyolca bir kelime olan siesta kelimesini duymuşsunuzdur. İspanya, Latin Amerika ve dünyadaki diğer İspanyolca konuşulan ülkelerde (Yunanistan, İtalya, Filipinler ve Nijerya gibi) siesta günlük programın bir parçasıdır. Her günün en sıcak noktasında (genellikle öğle saatlerinde) insanlar, 15-30 dakika ile iki saat arasında sürebilen bir siesta yapar.

Bir siesta yapmak artık bir zorunluluktan çok bir lüks olarak görülürken, günümüz İspanya'sı hala siesta etrafında inşa edilmiştir. Şehirler 2-5 arası kapandı. siestaları barındırmak ve teşvik etmek için. İnsanlar genellikle bu zamanı sadece kestirmek için değil, aynı zamanda eve gidip aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek için de kullanırlar.

uyuklamak mayışmak Siesta gün ortası uyku yorgunluk

Programlarımızın ve şehirlerimizin çoğu siestalar etrafında inşa edilmemiş olsa da, gün içinde siesta yapmanın bir yolunu bulmanız gerekip gerekmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Ayrıca, günün ortasında kestirmenin herhangi bir faydası var mı?

Kısa cevap: Gününüze kısa bir şekerleme eklemenin kesinlikle faydaları vardır. İşte günlük şekerlemenin birkaç potansiyel faydası.

Yeniden şarj etme - Sadece 20 dakikalık bir şekerleme bile motor becerilerinizi ve dikkat duygunuzu geliştirmenize yardımcı olabilir. Sadece 20 dakikalık bir şekerlemeden hemen sonra daha fazla uyanık hissetmekle kalmayacak, aynı zamanda bu uyanıklık güne birkaç saati uzatabilir. 60-90 dakika uyumak, beyninizin yeni bağlantılar kurmasına ve öğle yemeğinden önce üzerinde çalışmış olabileceğiniz sorunları çözmenize yardımcı olabilir. Zamanlama da önemlidir: 20-90 dakika arasında bir yerde uzun bir süre kestirirseniz, sersemlemiş hissederek uyanabilirsiniz.
Stres rahatlama - Her gün kısa bir kestirmek vücuttaki gerginliği ve stresi azaltmaya yardımcı olur ve bu da sağlıklı bir kalbi destekleyebilir.
Daha iyi hissetmek - Uykular, özellikle önceki gece kötü uyuduysanız, sağlıklı bir ruh halinizi sürdürmek için harika olabilir. Biraz daha fazla dinlenmek, ruh halinizi yükseltmeye ve size canlılık hissi vermeye yardımcı olabilir. Kafein, dinlendirici bir gece uykusuna engel olabileceğinden (uykusuz döngüyü baştan başlattığından), öğleden sonra kısa bir şekerleme, öğleden sonra veya akşamın erken saatlerinde kahveden çok daha iyi olabilir.
Odaklanma ve netlik - Bir NASA çalışması, 40 dakikalık bir şekerlemenin askeri pilot ve astronot performansını% 34 artırdığını gösterdi.
Kişisel ve iş güvenliği - İşe gidip gelirken araba kullanıyorsanız, kestirmek sizi daha güvenli bir sürücü yapabilir. Pek çok insan uykulu hissettiğinde bile araba kullanmayı seçer, bu da uykulu bir trafik kazası geçirme riskini keskin bir şekilde artırır. Araba sürüyorsanız ve kendinizi çok uykulu hissediyorsanız, hemen kenara çekmeli, kafeinli bir içecek içmeli ve 20 dakika kestirmelisiniz.

uyuklamak mayışmak Siesta gün ortası uyku yorgunluk

Peki ya ne zaman uyumayı düşünmeliyiz?


Günlük programınızda kısa bir şekerleme yapabiliyorsanız, devam edin! Bunu günlük bir uygulama haline getiremeyenler için, işte yine de kestirmeyi düşünmeniz gereken bazı zamanlar:

Yeni yorgunluk veya uyku hali yaşıyorsanız.
İş performansınız veya ruh haliniz uykululuk nedeniyle kötüleşiyorsa.
Uyku kaybı yaşamak üzere olduğunuzu biliyorsanız, mesela yaklaşan uzun bir iş vardiyanız varmış gibi.
Eğer rutininize şekerleme eklemeye başlamak istiyorsanız.

uyuklamak mayışmak Siesta gün ortası uyku yorgunluk


Uyuklamak İçin Hatırlanması Gereken İpuçları

İdeal şekerleme uzunluğu ya 20-30 dakika ya da 90 dakikadır. Bu aralığın dışında, uyandığınızda kendinizi halsiz hissetmeye başlayabilirsiniz.
Yemekten sonra kan şekeriniz ve enerjiniz düşmeye başladığında biraz kestirin.
Daha kolay uykuya dalabilmeniz için birkaç dikkat dağıtıcı unsurun olduğu rahat ve karanlık bir odada kestirin.
Uykuya dalmasanız bile, karanlık ve sessiz bir odada gözleriniz kapalı yatmak bile faydalı olabilir.
Geceleri uyku düzeninizi bozabileceğinden, gün içinde çok geç kestirmeyin.

Daha fazlasına aşağıdaki çeviri kaynağına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Çeviri Kaynağı


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.