Öğrenci Kariyeri Banner

İngiliz Dili Ve Edebiyatı Mezunu Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

İngiliz Dili Ve Edebiyatı Mezunu Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü, dil sıralamasından alan bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bölümü okumak isteyen kişilerin dil konusunda başarılı olmaları beklenir. Dil yeteneğinin yanı sıra temel filolojik bilgileri kavrayan ve çeviri, edebiyat teorisi hakkında ilgili olan kişilerin bu bölümü tercih etmesi beklenir. Bu kişileri, İngiliz filoloji uzmanlığı için hazırlama amacı taşımaktadır. Peki, İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu kişiler ne iş yapar? Maaşları ne kadardır? İşte merak edilen tüm soruların cevaplarına sizler için bu yazımızda yer verdik. Keyifli okumalar dileriz.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Nedir?

İngiliz Dili ve Edebiyatı Nedir?

İngiliz Dili ve Edebiyatı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yabancı Dil Testi’ne giren öğrencilerin tercih edebileceği bir bölümdür. Bu bölüm, İngilizceyi iyi bilen, temel filolojik bilgileri kavrayan ve çeviri, edebiyat teorisi ve İngilizceyi öğretme konusunda bilimsel çalışma için gerekli becerileri edinen geniş bir bilgi yelpazesine sahip İngiliz filoloji uzmanlarını hazırlamayı amaçlamaktadır.

İngiliz dili ve edebiyatında, Avrupa’nın ve Britanya’nın kültürel edebiyatının gelişimi incelenir. Bu kapsamda sanat ve düşünce akımları, alt kültürler, çağdaş fikirler, dinler, politikalar çerçevesinde araştırılır. İngiliz dili ve edebiyatında İngilizce dili ve edebiyatı bölümünü tamamlayan öğrencilerin İngilizce ve edebiyatını detaylı şekilde öğrenmeleri mümkündür. Tabi öncelikle bu bölüme yerleşmeye hak kazanmak gerekir.  İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne yerleşmek için öncelikle Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yabancı Dil Sınavına girmek bu sınavdan belli bir başarıya ulaşmak gerekir.

İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde okumak isteyen öğrencilerin Türkiye’de kazanabileceği en iyi okullar; Boğaziçi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve de Yeditepe Üniversitesi’dir. Türkiye’nin en üniversitelerinden olan bu okullar için öğrencilerin dil sıralamasında ilk 5 bine girmeleri beklenir.  Bu bölümü okumak için ise dil sıralamasında ilk 10 bine girmeniz beklenmektedir.

Dikkatinizi çekebilir: İngilizcenizi Konuşarak Geliştirmenize Fırsat Sağlayan 5 Uygulama

İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunu Ne İş Yapar?

İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunu Ne İş Yapar?

İngiliz Dili ve Edebiyatını bitirmiş mezunlar İngiliz filoloji alanında bilgilerini hayata geçirmek için bu alanda çalışmalar yürütürler. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmiş kişilerin pek çok farklı iş imkanı bulunur. İngiliz dili ve edebiyatı mezunu kişiler, çeviri ofisleri başta olmak üzere çeşitli yayınevlerinde, eğitim kurumlarında, uluslararası işler yapan şirketlerde, özel televizyon kanallarında, spor kulüplerinde, küresel anlamda sivil toplum örgütlerinde çalışabilirler. Bunlara ek olarak özel şirketler yerine devlette çalışmayı tercih eden kişiler için de iş imkanlar bulunmaktadır. Devlette çalışabilmek için tabi ki KPSS Sınavı’nda belli bir başarı gösterilmesi beklenmektedir.

İngiliz dili ve edebiyatı bitiren kişilerin yaptığı işler birbirinden çok farklı olduğu gibi maaşları da farklılık gösterir. Net olarak bir ücret belirtmek pek doğru olmayacaktır. Kişinin bu alandaki donanımına, yetkinliklerine ve başarısına bağlı olarak maaşlar değişiklik gösterir.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunu Tercümanlık Yapabilir Mi?

İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunu Ne İş Yapar?

İngiliz dili ve edebiyatı bölümünden mezun olmayı başaran öğrenciler, 4 yıllık üniversite eğitimini tamamlamış ve de bölüm ile alakalı dersleri anlamış ve bu dersleri hayatına katabilmiş kişilerdir.  Bu bölümden mezun olmuş kişiler kendilerini geliştirerek tercümanlık yapabilir. Tabi bunun için İngilizceyi çok iyi bilmek gerekir. İngilizcenin yanı sıra ekstra birkaç dil daha bilmek diğer kişilerden önde olmasını sağlayacaktır. Özellikle Almanca, İspanyolca, Fransızca dilleri sayılabilir. Bu bölümden mezun alan kişiler ayrıca formasyon alabilir ve farklı alanlara da yönelebilirler. Bu kişinin neler yapmak istediğine, hayallerine bağlıdır. Her bölümde olduğu gibi İngiliz edebiyatı ve dilinde de kişi kendisini çok geliştirmeli ve öğrenmeye meraklı, araştırmayı seven bir kişiliğe sahip olması gerekir. Bunlara ek olarak okumayı çok sevmelidir diyebiliriz.

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü hakkında sizler için detaylı açıklamalarda bulunduk. Bu bölüm hakkında merak edilen tüm sorulara sizler için yanıtladık. Sizin de bu bölüme ilginiz varsa yazımızı okuyabilirsiniz.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü Kimler Tercih Edebilir?

Dile ve edebiyata  yatkınlığı olan, farklı kültürlere ve değişime açık olan, Üniversiteye giriş sınavında Dil alanından sınava girmiş ve yeterli başarıyı elde etmiş herkes bu bölümü okumaya hak kazanır.

İlginizi çekebilir: İngilizce Okuma Yapabileceğiniz Efsane 10 Site

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünün Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İngiliz Dili ve Edebiyatı, üniversitelerde Fen Edebiyat ya da İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Zorunlu hazırlık programı olan üniversitelerde 5 yıl olabilir. Eğitim süresinin üniversiteden üniversiteye değişebileceğini belirtmekte fayda var.

 İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümü tercih listelerine eklemeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Çeviri Kuramı Temelleri,
  • İngiliz Normatif Fonetik ve Ses Bilgisi,
  • Bütünleşik Metin Analizi,
  • Dilbilim,
  • Ortaçağ ve Rönesans Edebiyatı,
  • İngiliz Klasisizm ve Aydınlanma Edebiyatı,
  • İngiliz Kültürü,
  • Simultane Çeviri,
  • İngilizce Konuşma ve İletişim Becerileri,
  • Ortaçağdan Rönesans’a İngiliz Edebiyatı,
  • Eleştirel Okuma ve Yazma Teknikleri,

Ve benzeri daha birçok dersten 4 yıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Derslerin yalnızca örnek olduğunu ve yine üniversiteden üniversiteye içeriklerin değişebileceğini de belirtelim.

İngilizce Öğretmenliği  Bölümü Mezunları Ne İş Yapar ve Staj Zorunlu Mudur?

İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları kariyerleri konusunda birbirinden farklı seçeneklere sahiplerdir. Mezunlar;

  • Çeviri Ofisleri,
  • Yayınevleri,
  • Spor Kulüpleri,
  • Özel Televizyon Kanalları,
  • Uluslararası Şirketler,
  • Küresel Sivil Toplum Örgütleri,
  • Eğitim Kurumları

Gibi alanlarda iş bulabilirler. Söz konusu iş imkanlarından devlet kapsamında olanlar için adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır.

  • Bu lisans programında zorunlu staj uygulaması yoktur.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Önü Açık Bir Bölüm Mü?

Mezunlar özel sektör ve kamu sektöründe reklam, çeviri, ofis yöneticiliği, danışmanlık, turizm, sigorta, bankacılık, finans, eğitim, senaryo yazarlığı, televizyon, radyo yayıncılığı konularında çalışabilir. Formasyon eğitimi almış öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel okullarda ve devlet okullarında öğretmenlik yapabilir. Mezunlar, İngilizce öğretim yapan üniversitelerin İngilizce hazırlık okullarında öğretim görevlisi olarak çalışabilir veya İngilizce öğreten özel öğretim kurumlarda öğretmenlik yapabilir. Bu bağlamda önü açık, tercih alanı geniş bir bölümdür.

Mezunların Ortalama Kazancı Ne Kadardır?

Çalışılan alana göre maaş farklılık göstermektedir. 

 

 

 

 

 

Türkiye Geneli İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde En İyi 15 Üniversite: 

Üniversite Adı

Bölüm

Puan Türü

Kont.

Taban Puanı

Sıralama

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) 

DİL

60

479,64647

2587

İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

5

478,64780

2658

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

7

458,21499

4316

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

4

453,06853

4880

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

4

448,97725

5369

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

4

444,11806

6005

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) 

DİL

90

440,48722

6530

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) 

DİL

90

439,26394

6703

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

4

434,94301

7377

TED ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

5

433,78631

7597

EGE ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) 

DİL

80

429,74021

8265

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(%75 İndirimli) 

DİL

4

423,48633

9432

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) 

DİL

60

421,49469

9862

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

6

419,15774

10334

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)(Burslu) 

DİL

6

418,32425

10511

Özgün İçerik


Nur  Erler

Kitaplara kulak ver, yıllar önce yazılmış o sözcüklerin sana anlatacak çok şeyi var. Giresun Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.