Öğrenci Kariyeri Banner

Stok Fotoğraf Nedir? Nasıl Para Kazanılır?

Stok Fotoğraf Nedir? Nasıl Para Kazanılır?

Stok fotoğrafçılar tarafından çekilen, yüksek çözünürlüğe sahip olan bir veya birden fazla konu hakkında olabilen fotoğraflara stok fotoğraf denir. Fotoğraflar fotoğrafçılar tarafından çekildikten sonra stok fotoğraf alımı yapan sitelere yüklenir ve alıcıları ile buluşur. Bu gibi sitelere örnek vermek gerekirse; Shutterstock, Getty Images gibi siteler örnek verilebilir.

Siteye fotoğraflar kabul edildikten sonra belirli özellikler sağlanarak fotoğraflar koruma altına alınmış ve başkası tarafından paylaşılamaz hale gelmiş olur. Bu özellikler; sitenin logosu, çeşitli desenlerden oluşmuş filigranlar olabilir. Siteye yüklenilen her fotoğraf kabul edilmeyebilir. Site tarafından koyulan belirli şartları sağlaması gerekir. Bu şartlar siteden siteye değişebilir.

Stok Fotoğraf Sitelerinden Nasıl Para Kazanılır?

stok fotoğraf

Stok siteleri fotoğrafları alır ve satışa çıkarır alıcı sayısı fazla olan bir fotoğrafın tutarı da aynı oranda yükselir. Ajanslar veya stok sitelerine üye olan kişiler fotoğraf ihtiyacı olursa bu fotoğrafları satın alır ve fotoğraf sahibine ise belirli bir komisyon tutarı öder. Komisyon oranları siteden siteye değişim gösterir. Stok fotoğraflarınızın avantajlı tarafı sizin bir dakika içinde çektiğiniz bir fotoğraf yıllarca satıma açık olur. Yani siz bu fotoğraftan yıllarca düzenli bir gelir elde edebilirsiniz.

Stok Fotoğraf Çekimleri İçin Hangi Ekipmanlara Sahip Olunması Gerekir?

stok fotoğraf 1

Stok fotoğraf çekimi yaparken ciddi bir gelir elde etmek istiyorsanız eğer fotoğraflarınız da aynı ölçüde kaliteli olması gerekir. Kaliteli bir fotoğraf için ise gerekli bazı ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlara örnek vermek gerekirse iyi bir fotoğraf için olmazsa olmaz profesyonel bir fotoğraf makinesi, eğer stüdyo fotoğrafçılığı için ise beyaz bir arka plan ve ışıklar gibi birçok aksesuar gerekir.

ÖZGÜN İÇERİK

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin 8 Öneri

ÇOHAG Çevrim İçi Temel Fotoğrafçılık Eğitimi Başvuruları Başladı!

Fotoğraf Düzenlemek İçin En İyi 4 Program

 

 


Şule  ULABA

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Şule ULABA ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.