Öğrenci Kariyeri Banner

Patron Olma Sırası Sizde: Hayır Diyebilmenin İpuçları

Patron Olma Sırası Sizde: Hayır Diyebilmenin İpuçları

Günlük hayatımızda en basit sorulara bile “Hayır.” demeye korkarken iş hayatında, eğitim hayatında veya ikili ilişkilerde bu durumla karşılaşmak ve istemeye istemeye “evet” demek sizi ilerde hiç hoşlanmadığınız ve bulunmak istemeyeceğiniz bir durumun içinde bulundurabilir. Karşımızdaki insanın üzerinde bıraktığımız etkiyi zedelememek, kibarlıktan ödün vermemek ve anlaşmazlık yaşamamak için dediğiniz tüm evetleri geride bırakıp hayatınızdaki yeni sayfada “hayır” İçin de bir yer açabilmeniz için gereken ipuçlarını sizler için derledik.

Kendinizi Sevin ve Değer Verin

hayir

Sizin sevmediğinizi başkasının sevmesini bekleme gibi bir hakkınız olmadığını düşünerek kendinize en az arkadaşlarınıza verdiğiniz kadar değer vermenizi öneriyoruz. Konu arkadaşınız olduğunda daha iyi hak savunuyorsanız veya arkadaşınızın her şeyin en iyisini hak ettiğini düşünerek kendinizden önde tutuyorsanız durup düşünmenin vakti gelmiş demektir. Patronunuz mesai dışında ekstra bir görev veriyorsa konunun odağında arkadaşınız varmış gibi düşünerek hakkınızı en sağlam şekilde savunarak kocaman bir “hayır” Demeyi öğrenmeye buradan başlayabilirsiniz.

Stresten Uzaklaşmaya Çalışın

hayir

Sakinken daha sağlıklı ve kendimizden emin kararlar verdiğimizi unutmadan, stres, utangaçlık ve mahcubiyet duyguları altında ezilip suçluluk duygusuyla istemeden de olsa “evet” dememek için baskı altındaki durumunuzdan kurtulmaya çalışın. Bu tarz yoğun hislerin himayesi altındayken evet cevabını daha kolay verdiğinizi unutmayın. Derin bir nefes alarak tüm stresi üzerinizden atıp size dayatılana değil sadece istediğiniz cevabı vermeye odaklanın.

Ertelemekten Kaçınmayın

hayir

Köşeye sıkıştırılıp acil bir şekilde cevap vermeniz bekleniyorsa durumun verdiği acele ve gerginliğin altında kalarak “evet” dememek için zaman yaratın ve yapmak istemediğiniz bir şeyi sırf karşınızdaki kişi yapmanızı istiyor diye kendinizi yapmak zorunda hissetmeyin. Bu durumu ertelemekten korkmayın ve cevap vermek için kısa bir süre beklemek ve düşünmek istediğinizi uygun bir üslupla belirtmekten kaçınmayın.

Odak Noktasını Dağıtmaya Çalışın

hayir

İletişim kurduğunuz kişinin yetkinliklerini bilmediğiniz anlarda karşınızdaki kişi insan ilişkilerinde hiç olmayacak kadar iyiyse sizi psikolojik baskı altında bırakarak istemediğiniz cevabı vermeniz için zorlayabilir. İstediği elde etmemesi için odağı dağıtmaktan başka şansınız yok gibi görünüyor. Konudan bağımsız herhangi bir soru, ifade veya tepki yöneltirseniz üzerinizdeki baskı azalır ve düşünmeniz için daha sağlıklı bir ortam elde etmiş olursunuz.

“Yapıcı Hayır’ı” Öğrenin

hayir

“Hayır” demenin birçok yolu olduğu gibi bazen kırıcı ve yıkıcı hayırlarla durumu bambaşka yerlere çekebiliyoruz. Verdiğiniz “hayır” cevabının sebebini açıklayarak yapıcı bir ortam yaratırsanız karşınızdaki kişinin önceliklerinizi anlaması daha kolay olacaktır. Dürüst olarak verdiğiniz hayır cevabından karşı taraf hoşlanmasa bile doğruluğunuzdan kaynaklı saygı gösterecektir.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Hayır! Diyebilme Gücü

Bir Lideri Lider Yapan Özellikler Nelerdir?


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.