Öğrenci Kariyeri Banner

Essay Yazmada Gelişmek İçin 5 İpucu

Essay Yazmada Gelişmek İçin 5 İpucu

Essay'ler, özellikle İngilizce eğitim alıyorsanız veya TOEFL, IELTS vb. başka dil sınavlarına girmeye hazırlanıyorsanız çalışma sürecinin eksik olmaz bir parçasıdır. Ama eğer bu süreçler bitince Essay yazmak hayatınızdan tamamen çıkacak sanıyorsanız, yanılıyor olabilirsiniz çünkü Essay yazımınızı geliştirmeniz iş hayatınızda da büyük bir artı olacaktır. 

İpuçlarına geçmeden önce 'first things first' diyelim ve şunun altını çizelim: Essay yazmak sizi kesinlikle germemeli! Essay denince hızlıca gerilmek yerine, kelimenin anlamını hatırlayın: Kompozisyon. Sadece bir yazı isteniyor sizden. Özellikle dil sınavlarında bu bölümden korkmak yerine onu avantajınız haline getirirseniz size kazancı büyük olur.

1. Gramer Kuralları ve Devrik Cümleler

Her ne kadar kontrol ederken düzeltebiliyor olsanız da, elinizden geldiğince en başta bu tarz hataları yapmamaya dikkat edin. Belki sınav esnasında süre sıkıntısı çekebilirsiniz, belki de önemli bir kağıdı yollamadan önce gözünüzden kaçan şeyler olabilir. Bu sebeple kurallı ve anlaşılır Essay'lerin ilk adımına geliyoruz: Dil ve cümle bilgisi. Ama burada yapmamanız gereken önemli bir şey var: Oturup sadece kitaplardan çalışmayın. Önünüzdeki materyali anlayın ve onu bozuk plak gibi tekrar etmek yerine kullanarak bilginizi geliştirin. Bunu yapmanın özellikle günümüzde o kadar yolu var ki... İnternetten dünya çapında insanlarla konuşabilir, İngilizce kitaplar, makaleler okuyabilir, altyazılı içerikler izleyebilir, hatta direkt Essay yazmaya başlayabilirsiniz. Yazarak ilerlemek hem Essay hakimiyetinizi hem de kurallara olan hakimiyetinizi aynı anda geliştirecektir; başka bir deyişle bir win-win durumu olacaktır.

2. Yazacağınız Essay Türünü Bilin

Essay'lerin kendi içlerinde türleri vardır, bunların arasındaki temel fark ise anlatımın amacıdır. Kendi Essay'lerinizi yazarken türler arası pratik yapmanız sizi ileriye götürür çünkü unutmayalım ki bazen sınavlarda veya ödevlerde spesifik türlerde Essay'ler istenir; bu sebeple önden bunlara aşina olmanız sizin için iyi olacaktır.

Karşınıza çıkabilecek bazı türler:

Expository: Bir konuyu irdeleyerek farklı yönleriyle okuyan kişi için açıklığa kavuşturmak için yazılır.

Analytical: İrdelediğiniz, analiz ettiğiniz bir konuyla ilgili bir argüman veya çıkarım yapmanız gereken Essay'lerdir. Bu sebeple 'Nasıl?' veya 'Neden?' gibi sorulara cevap veren tarzda yazılmalıdır, çünkü açıklayıcıdırlar.

Persuasive: Bu Essay'lerde ise amacınız farklıdır, ele aldığınız konuyla ilgili veriler ve çeşitli kanıtlar sunarak okuyucuyu ikna etme amacınız bulunur.

Opinion: En sık rastlanılan türdür. Kişinin bir konuyu kendi görüşüne göre uygun bir dille ele alması beklenir.

Descriptive: Bu Essay'ler tamamen tarif etme üzerine kuruludur. Yazardan burada beklenen bir duyguyu, yeri, objeyi, kişiyi vs. okurun kafasında canlanacak şekilde anlatmasıdır.

Compare & Contrast: Karşılaştırma üzerine kurulu olan bu tür, iki ya da daha fazla konuyu ele alır ve farklılıkları, benzerlikleri karşılaştırır. Yazar burada taraf seçmekte serbesttir.

Cause and Effect: İki veya daha fazla olayın birbirine olan bağlantısını ele alan Essay türüdür. Bu olayların nedenlerini (cause) ve sonuçlarını (effect) ele almanızı ister. Bu sebeple yine 'Neden?' ve 'Nasıl?' sorularından faydalanacağınız bir türdür.

Bu türleri öğrendikten sonra örnekleri internet üzerinden inceleyebilir ve kendiniz de yazmayı deneyebilirsiniz.

3. Kalıp Ezberlemek Yerine, Onları Kullanmayı Öğrenin

Essay yazan öğrencilerde sık rastlanılan bir durum kalıp ezberlemek. Açılış cümleleri, geçiş kelimeleri, kapanış cümleleri en çok ezberlenenler. Ama Essay bitince maalesef bu kalıplar da uçuveriyor. Bu sebeple Essay yazarken kalıpların içinde kaybolmamak için metni kalıplara göre yazmak yerine, kalıpları metninize göre kullanın. Onları öğrenin, ne zaman, nerede kullanacağınızı bilin. Bu sizin hem kelime dağarcığınızı güçlendirir hem de yazma becerinizi arttırır. 


4. Outline Hazırlamayı Alışkanlık Haline Getirin

Özellikle süreniz kısıtlıysa veya ekleyeceğiniz şeyleri unutmak istemiyorsanız: Outline hayat kurtarıcıdır. Outline en basit haliye sizin yazma planınızdır. Introduction (Giriş), Body (Gelişme) ve Conclusion (Sonuç) kısımlarında yazacaklarınızı taslak halinde bir liste haline getirerek bunu yapabilirsiniz. Böylece yazmadan önce temiz kafayla yolunuzu çizmiş olursunuz ve ilerlemeniz kolaylaşır. Ama özellikle sınav esnasında Outline hazırlama derdine düşüp ona aşırı zaman ayırmamaya dikkat edin. 

5. Yazın, Yazın, Yazın

Kağıt üzerindeki becerinizi, hakimiyetinizi geliştirmek için yapacağınız en basit ve önemli şey pratik yapmak. Bir günde 500-600 kelimelik bir Essay bile hem kelime bilginize, hem dil bilginize hem de yazımınıza katkıda bulunacaktır. İşi eğlenceli hale getirin, istediğiniz konuda yazın. Hatta internetten çeşitli Essay konularına bakın ve kendinize meydan okuyun. İsterseniz süre bile tutabilirsiniz. Ya da ne kadar uzun yazabildiğinize, ne kadar az hata yaptığınıza ve bunun gibi bir sürü şeyi ölçebilirsiniz. Bunlarla beraber, konu seçerken bazen kendi ilgileriniz dışında seçmeye çalışın. Çünkü Essay yazmanız gerekirken yazmanız gereken konuyu her zaman kendiniz seçmeyeceksiniz; bu sebeple kendinizi adapte etmeniz sizi hazırlıklı yapacaktır. Unutmayın, farklı türlerde ve konularda yazmak kağıt üzerindeki vizyonunuzu arttıracaktır.

Yazma beceriniz arttıkça diğer dil becerileriniz de o yönde ilerleyecektir, çünkü yazarken öğrendiğiniz materyali tamamıyla kullanma imkanınız olur. Bu sebeple Essay'lerden kaçmak yerine onlara sarılın. Sizi her kelimede daha iyi olmaya iten, hem akademik hem de iş hayatınızda bolca karşınıza çıkabilecek olan Essay'ler ile kendinizle yarışın. 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz:

İngilizce Öğrenirken Pratik Yapabileceğiniz 5 Uygulama

5 Şarkı İle İngilizcenizi İleri Seviyeye Taşıyın

Oturduğunuz Yerden İngilizce Öğrenin: Toucan Eklentisi

İngilizcesini Geliştirmek İsteyenler İçin 11 Dizi

İngilizce Öğrenmek İçin En İyi 6 Youtube Kanalı

8 Maddede İngilizce Öğretmenliği Bölümü


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.