Öğrenci Kariyeri Banner

Enstrüman Çalarken Beynimizde Ne Olur?

Enstrüman Çalarken Beynimizde Ne Olur?

Müzisyenler enstrümanlarını ellerine aldığı her zaman beyinlerinde havai fişekler patladığını biliyor muydun? Müziği okurken, kesin ve çalışılmış hareketleri yaparken müzisyenler genellikle dışarıdan sakin ve odaklanmış gözükür. Ama aslında beyinlerinin içinde tam anlamıyla bir parti olmaktadır! Peki ama nasıl?

müzik aleti beyin ilişkisi

Son 30 yıldır gerçek zamanlı incelemelerle beynimizin nasıl çalıştığı hakkında pek çok önemli araştırma yapılmakta. Hatta bunu test etmek için yapılan icatlar var. İnsanlar bu makinelere bağlandığı zaman okumak veya matematik problemi çözmek gibi görevlerin her birinin beyinde karşılığı olan bölgeler ve bu bölgelerin etkinlikleri anlık olarak izlenebiliyor.

Araştırmacılar katılımcılara müzik dinlettiğinde beklenmeyen bir sonuçla karşılaştılar: Havai fişekler gördüler! Yani beyinlerinin birçok bölgesi aynı anda parlıyordu. Beyinde ses işlenip melodi ve ritim gibi ögelere ayrıştıktan sonra, hepsi tekrar bir araya gelerek bir müzik deneyimi oluşuyordu. Dahası beynimiz bütün bu işi, müziği ilk duyduğumuz andan ayağımızla tempo tutmaya başlayana kadar geçen kısacık anda yapıyor! İnanılmaz değil mi?

Daha sonra araştırmacılar, sadece müzik dinleyen katılımcıların yanı sıra müzisyenleri incelediklerinde küçük havai fişekler yerine dev bir şölenle karşılaştılar. Beynin birden çok alanının parladığını, aynı anda farklı bilgileri karışık, birbirleriyle ilgili ve şaşırtıcı derecede hızlı serilerle işlediğini gördüler. Uzun araştırmalar sonucunda, enstrüman çalmanın beyinde bütün bir vücuttaki egzersize eşdeğer olduğunu fark ettiler.

 

Peki enstrüman çalmak beyni nasıl böyle aydınlatıyor?

müzik aleti

Bir enstrüman çalmak beynin hemen hemen bütün bölümlerini meşgul ediyor, özellikle de görsel, işitsel ve motor kortekslerini. Aynı zamanda başka herhangi bir egzersiz gibi enstrüman çalmak da disiplinli ve planlı bir çalışma gerektiriyor, bu da beyin işlevlerini güçlendiriyor. Bu yüzden müzisyenler planlamayı, strateji üretmeyi, dikkat, kavramsal veya duygusal analiz etmeyi gerektiren görevleri çok daha rahat yaparlar. Bu beceri aynı zamanda hafızanın çalışma sistemi üzerinde de etkili. Yani müzisyenler anılarını daha hızlı hatırlıyor. Her yönüyle müthiş bir aktivite!

 

Yoksa sen hala hangi enstrümanı çalacağına karar vermedin mi?

müzik aleti son

 

 

İlgini çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Müzikseverlerin Beğeneceği 4 Site

Müzik Bir Motivasyon Kaynağı Olabilir Mi?

Sizin Müzik IQ'nuz Ne Kadar ?

 

 


Pınar Akdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Pınar Akdemir..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.