Öğrenci Kariyeri Banner

Müzik Bir Motivasyon Kaynağı Olabilir Mi?

Müzik Bir Motivasyon Kaynağı Olabilir Mi?

Müzik üzerinde geçmişten bugüne kadar yapılan birçok araştırma, müziğin kendine göre bir ahengi olduğunu ve bu ahengin çalışmalarımız için motivasyon kaynağı olabileceğini söylüyor. Farklı müzik türleri üzerinde yapılan çalışmalarda çok çeşitli sonuçlar elde ediliyor. Ama bütün müzik türlerinin ortak noktası insanlar üzerindeki olumlu ve motivasyon kaynağı olan etkileri denebilir.

Müzik Üzerine Yapılan Çalışmaların Tarihsel Gelişimi

Müziğin verimlilik ve motivasyonu etkilemesi üzerine yapılan birçok çalışma mevcut. Bu konu ilk olarak 1993 yılında Rauscher tarafından yapılan çalışmada gündeme geldi. “Mozart Etkisi’’ olarak isimlendirilen bu çalışmaya göre, eğer yaklaşık 10 dakika boyunca Mozart tarafından yapılmış müzikleri dinlerseniz, beyin kapasitesini ve beynin uzay-zamansal işlevini arttıran bir etki gösterebilirsiniz. Fakat daha sonra yapılan çalışmalar “Mozart Etkisi’’ni çürütür nitelikler kazandırıyor. Yani bu etkinin gerçek olmadığı sonucuna varılıyor.

1)Müzik Dinleyerek Üretkenlik Oranınızı Artırabilirsiniz

Hiç şüphesiz gerek pandemi, gerekse küresel düzeyde olan bu Covid 19 salgını nedeniyle bu aralar hiç kimse tamamen odaklanamıyor, odaklansa da yeterli üretkenlik ve verimlilik gösteremiyor. Bu yüzden çok sık araştırılan bu konunun cevabını bulmak herkes için oldukça önemli düzeyde yer alıyor. İşte bu nedenle müziğin verimlilik üzerindeki araştırmaları herkes için yararlı olacak diyebiliriz. Yıllar içerisinde yapılan araştırmalarda konuyla ilgili çok farklı görüşler ortaya konulmuş olsa da genel anlamda müziğin üretkenlik açısından olumlu sonuçlar doğurduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; Guardian’da yayınlanan bir makaleye göre, evden çalışan kişilerde müziğin üretkenlik ve motivasyon açısından olumlu etkilerinin olduğundan bahsetmek mümkün. Kişiye ve o anki duruma göre değişse de “Müzik dinleyerek nasıl daha verimli olabiliriz?’’ sorusunun yanıtını araştırdık ve şu sonuçlara ulaştık:

2)İşlerinizi Daha Kısa Sürede Tamamlayabilirsiniz

Kanada’da University of Windsor tarafından yapılan bir araştırmaya göre, iş yerinde arka planda müzik olmadığında ya da çalışanlar kulaklıkla müzik dinlemediğinde, gün içerisinde yapılması gereken işlerin tamamlanması çok daha fazla vakit alıyor.

3)Rahat Bir Şekilde Odaklanabilirsiniz

Çoğu şirketin “açık ofis’’ konseptini benimsediği bu günlerde iş yerinde odaklanmak oldukça zorlaşabiliyor. Bu durumda 15-30 dakika boyunca sakinleştirici ve enstrümantal(sözsüz) müzik dinlemek rahatlamanızı ve odaklanmanızı sağlar.

4)Günlük İşlerinizde Deneyebilirsiniz

Yukarıda da belirtildiği gibi müzik dinlemek odaklanmanızı ve rahatlamanızı sağlar günlük ve odak gerektirmeyen işler yaparken rahatlamak için kullanabilirsiniz.

5)Performansınızı Yükseltebilirsiniz

Konuyla ilgili yapılan birçok araştırma müziğin beyninizi geliştirirken ve duygusal zekanızı harekete geçirirken oldukça faydalı olduğunu gösteriyor. Sizde bu şekilde performansınızı arttırmak için günde belirli saatlerinizi bu işe ayırabilirsiniz.

6)Müzik Dinlemek Üzerinizde “Plasebo’’ Etkisi Yaratabilir

Motivasyon ve verimlilik yakından ilişkilidir evet ama bu yine de kişinin kendisi ile ilgilidir. Bu bilimsel anlamda verimlilik açısından olumlu veya olumsuz hiçbir etkisi olmasa bile kişinin “plasebo’’ etkisi yaratarak gerçekten de daha verimli ve motive bir şekilde çalışmasını sağlayabilir.

Sonuç olarak konuyla ilgili yapılan çalışmaların da gösterdiği gibi, çalışırken müzik dinlemek hem motivasyon hem de konsantrasyon düzeyini arttırarak kişinin daha verimli olmasını sağlayabilir. Ancak, bu noktada, dinlediğiniz müzik türü, o müzik türünden ne kadar hoşlandığınız ve şarkının sözleri varsa sözlerin dikkat dağıtıcı olup olmadığı gibi konulara dikkat etmek gerekir.

ÖZGÜN İÇERİK


Şule  ULABA

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Şule ULABA ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.