Öğrenci Kariyeri Banner

Herkesin Bilmesi Gereken 13 Temel Excel Fonksiyonu

Herkesin Bilmesi Gereken 13 Temel Excel Fonksiyonu

Microsoft Excel şu anda kendi türündeki en popüler yazılımdır ve günümüzde aranan bir yetenek haline gelmiştir. Sizler için en çok kullanılan ve herkesin bilmesi gereken bazı fonksiyonları örnekleri ile derledik.

1. TOPLA (SUM)

2. TOPLA.ÇARPIM (SUMPRODUCT)

sumproduct

Topçarp işlevi, karşılık gelen aralık veya dizilerin çarpımlarının toplamını verir. Varsayılan işlem çarpma işlemidir, ancak toplama, çıkarma ve bölme de mümkündür.

3. DÜŞEYARA (VLOOKUP)

En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler:

= DÜŞEYARA (aramak istediğiniz olan, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarasını, 1/TRUE veya 0/FALSE) olarak gösterilen yaklaşık veya tam bir eşleşme döndürün.

4. EĞER (IF)

Excel’in en popüler işlevlerinden biri olan EĞER işlevi, bir değer ile beklediğiniz değer arasında mantıksal karşılaştırmalar yapmanıza olanak tanır.

Dolayısıyla, EĞER deyiminin iki sonucu olabilir. İlk sonuç karşılaştırmanızın Doğru olması, ikinci sonuç da karşılaştırmanızın Yanlış olmasıdır.

5. ETOPLA (SUMIF)

ETOPLA işlevini, belirttiğiniz ölçüte uyan bir aralıkta yer alan değerlerin toplamını almak için kullanırsınız. Örneğin sayıların bulunduğu bir sütunda yalnızca 5'ten büyük olan değerlerin toplamını hesaplamak istediğinizi varsayalım. Şu formülü kullanabilirsiniz: =ETOPLA(B2:B25,">5")

6. ÇOKETOPLA (SUMIFS)

Matematik ve trigonometri işlevlerinden biri olan ÇOKETOPLA işlevi, birden fazla ölçüte uyan tüm bağımsız değişkenlerini toplar. Örneğin, ülkedeki (1) tek bir posta kodunda yer alan ve (2) karları belirli bir dolar değerini aşan satıcı sayısını toplamak için ÇOKETOPLA işlevini kullanırsınız.

7. ÇOKEĞER (IFS)

IFS işlevi bir veya daha fazla koşulun karşılanıp karşılanmadığını denetler ve ilk doğru koşula karşılık gelen değeri döndürür. ÇOKEĞER, birden fazla iç içe EĞER deyiminin yerine kullanılabilir ve birden fazla koşul ile okuması çok daha kolaydır.

8. ORTALAMA (AVERAGE)

excel average

Bağımsız değişkenlerin ortalamasını (aritmetik ortalama) verir. 

9. BAĞ_DEĞ_SAY (COUNT)

count

BAĞ_DEĞ_SAY işlevi sayı içeren hücre sayısını ve bağımsız değişkenler listesindeki sayıları sayar. Bir hücre aralığında veya dizisinde yer alan sayı alanındaki girdilerin sayısını elde etmek için BAĞ_DEĞ_SAY işlevini kullanın.

10. BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY (COUNTA)

counta

BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY işlevi, hata değerleri ve boş metinler ("") de içinde olmak üzere her tür bilgiyi içeren hücreleri sayar. Örneğin, aralıkta boş dize veren bir formül varsa, BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY işlevi bu değeri de sayar. BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY işlevi boş hücreleri saymaz.

11. EĞERSAY (COUNTIF)

countif

EĞERSAY, en basit haliyle şunu söyler:

= EĞERSAY (Nereye bakmak istiyorsunuz? Ne aramak istiyorsunuz?)

12. MAK (MAX)

max

Bir değer kümesindeki en büyük değeri verir.

13. MİN (MIN)

min

Bir değer kümesindeki en küçük değeri verir.

 

Bu da ilginizi çekebilir

Her Seviyeden Ücretsiz Erişebileceğiniz 6 Excel Eğitimi

 


Sıla Beril Bakan

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.