Öğrenci Kariyeri Banner

Edebiyatın Kara Dörtlemesi: Distopyalar

Edebiyatın Kara Dörtlemesi: Distopyalar

Edebiyat içinde geleceği anlamaya çalışmak birçok kitabın içeriğini oluşturmaktadır. Bu içerikler, kurgular bazen iyimser olarak yazılsa da bu içeriklerde kötümserliğin had safhada olduğu, dünyanın her anlamda bozulmaya uğradığı senaryolar da vardır.  Bu senaryolara “Distopya” denilmektedir. Dünya edebiyatında güncelliğini asla kaybetmeyecek olan bu 4 distopyaya gelin hep beraber bir göz atalım.

 

1. Cesur Yeni Dünya-Aldous Huxley

cesur yeni dünya

Dünyada her şeyin şartlandırılmış olduğunu düşünün. Özellikle de mutluluğun. Özgür iradenin var gibi gözüktüğü ama her şeyin aslında Pavlov’un Klasik Şartlandırma deneyindeki gibi insanlara bebekken öğretildiğini hayal edin. Ne kadar cesur olabilir böyle bir dünya? Huxley’in bu muhteşem kitabını okumadan bunu elbette ki bilinemez.

Not: Cesur Yeni Dünya ismi, Shakespeare’in Fırtına adlı kitabında geçen bir replik sonucunda ortaya atılmıştır. Hatta yıllar sonra bunun üstüne yazılmış bir şarkı da vardır.

Şarkı İçin Tıklayın

 

2. Fahrenheit 451-Ray Bradbury

fahrenheit 451

İtfaiyeciler toplumdaki önemli meslek gruplarından birisidir. Tabii yanan şeyleri söndürürken. Edebiyat yasak olduğu için kitapları yakarken değil. İlerleyen yılların toplumunda yasaklı olan şeyi edebiyat olarak simgeleştiren Bradbury’nin bu kitabı ismini de kâğıdın yanma sıcaklığından almaktadır.

 

3. 1984-George Orwell

1984

Gerçek herkes için gerçektir. Bugün doğru olanın yarın yanlış olma ihtimali neredeyse azdır. Bugün size 2+2=4 diyen bir toplum yarın size 2+2=5 diyebilir mi? Orwell’in gelecek senaryosunda diyebilir. Kara dörtlemede yer alan en çarpıcı distopyalardan birisidir 1984. Düşünmenin, sorgulamanın, aşkın kısacası her şeyin suç olduğu bir dünyadır 1984. Cehaleti savunan, her dakika izlendiğiniz bir dünya.

 

4. Biz-Yevgeni Zamyatin

biz

Distopyaların ilki olarak söz edilir Biz’den. Her distopya bir parça da olsa etkilenmiştir bu senaryodan. Duygunun yer almadığı, insanların isminin bile sayılarla ifade edildiği bir matematik dünyasını resmeder. Her hareketin bir saatinin olduğu, her eylemin kesin sınırlarla çerçevelenmiş olduğu bir dünyadır. Kısacası korkunç bir dünya!

 

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz:

Edebiyata Meraklı Olanların Okuması Gereken Ödüllü Kitaplar

Yeraltı Edebiyatı Severlere 4 Kitap Önerisi

5 Edebiyat 5 Kitap

 


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.