Öğrenci Kariyeri Banner

Yeraltı Edebiyatı Severlere 4 Kitap Önerisi

Yeraltı Edebiyatı Severlere 4 Kitap Önerisi

Yeraltı edebiyatını daha önce duymadıysanız, kısaca onu size şu şekilde tanıtmak isterim. 

asilerin,
kaybedenlerin,
hayalperestlerin,
günahkârların,
küfürbazların,
beyaz zencilerin,
aşağı tırmananların,
yola çıkmaktan çekinmeyenlerin,
uçurumdan atlayanların...
dili, sesi

                 Yeraltı Edebiyatı...

Bu tanım yeraltı edebiyatı kitaplarını okuyucuyla buluşturmaya devam eden yayınevine ait. 

Öncelikle yeraltı edebiyatı hakkında küçük bir uyarıda bulunmak istiyorum. Karamsar bir dönemdeyseniz, umut ışığınızın gittikçe söndüğünü hissediyorsanız bu kitaplar okumanız gereken son kitaplar olacaktır. Çünkü iyi hissettiren kitapların aksine bu akım daha çok her şeyin kötü olduğunu ısrarla tekrarlamayı amaç edinmiş gibi. Bir mahzenden gelen pesimist seslere kulak vermek isterseniz, önerilere göz atmanızı tavsiye ederim.

Bu kadar karamsar, bu kadar kötülüğün var olduğuna bizi inandırmak isteyen bu kitapları neden okumak isteyelim ki diye soracak olursanız; buna da verecek bir cevabım var.

Bu kitaplarda olay akışından ziyade daha önemli olan şey karakterin hayata karşı düşünceleridir. Ve bazı yazarlar bu işi o kadar iyi bir şekilde yapıyorlar ki; kitabı bir kenara bırakıp, kitaptaki yazıyı unutmamak adına bir kenara yazmak istiyorsunuz. 

Eğer edebi metinlerin, dolaylı cümlelerin, asıl kelimelerin kullanılmadan farklı tasvirlerle anlatılışı okumak isteyeceğiniz şeyler ise önereceğim kitaplara bakmanızı tavsiye ederim.

  • Kinyas ve Kayra - Hakan Günday

kinyas ve kayra

​​​​​​​Bu kitabın adını bu zamana kadar duymamış olmanız pek ihtimal dahilinde değil. Hakan Günday'ın ilk eseri olmasına rağmen en sağlam ve en sert eserlerinden biridir diyebiliriz. Okuması biraz zor olsa da bu kitabı okuduktan sonra bütün zorluklara değmiş olacağını göreceksiniz. 

Kitabın dört dakikalık bir seslendirmesi, kitap hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

 

  • Dövüş Kulübü - Chuck Palahniuk

​​​​​​​

​​​​​​​Evet, bu dövüş kulübü o dövüş kulübü. Hani kimseye bahsetmemeniz gereken.

Chuck Palahniuk bu eseriyle daha fazla tanınmış. Fakat bu kitaptan başka kitapları da var. Eğer filmi izlemediyseniz kitabı okumanızı öneririm. Eğer filmi izlediyseniz de kitabı okumanızı öneririm. İnsanı kendine getirtmeyi çabalayan bir anlatımı var.

Küçük bir uyarı: Filmin sonunda tatminkar bir son bulunsa da maalesef kitapta böyle bir son yok. Çünkü kitabın devamı niteliğinde çizgi romanlar var.

 

  • Gösteri Peygamberi - Chuck Palahniuk

​​​​​​​chuck-palahniuk

​​​​​​​Chuck Palahniuk'in Dövüş Kulübünden ibaret olmadığını gösterebilmek adına bu öneriyi de eklemek istedim. Kitapta ilginç bir konu ele alınıyor. Spoiler sevmediğim için buna yanaşmayacağım. Ama kitaptan iki alıntı eklemek istiyorum.

''Bir arada olmaktan nefret ettikleri ama yalnız kalmaktan da korktukları için insanlar telefon denilen bir alet kullanıyorlarmış.''

 

''Sürekli yeni bir şeyler öğrenerek oyalanıyorduk. Hatırlamamız gereken milyonlarca şey vardı. Bütün bu öğrendiklerimizin bizi daha akıllı yapacağını sanıyorduk. Ama bizi aptallaştırmaktan başka bir işe yaramadı.''

 

  • Yeraltından Notlar - Fyodor Dostoyevski

yeraltindan-notlar

Bu kitap bu listede olmalı mı olmamalı mı diye düşündüm fakat sonunda eklemekte karar kıldım. Ünlü yazarlar da dahil olmak üzere birçok insanı varoluş üzerine düşünmeye iteleyen bu küçük ve etkileyici kitap, okunması gerekilen bir eser. 

“Etrafınıza şöyle bir göz gezdiriniz! Gerçek hayat denilen şeyin ne olduğunu, nerede olduğunu bilmiyoruz bile! Kitaplarımızı, hayallerimizi elimizden alsalar, öylece ortada kalakalacağız.”

 

 

 

özgün içerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.