Öğrenci Kariyeri Banner

5 Edebiyat 5 Kitap

5 Edebiyat 5 Kitap

Her ülke edebiyatının kendine has birtakım özellikleri vardır. Kimisi bizi romantizm ile cezbeder, kimisi yoksulluğu anlatış biçimiyle. Kimisi acıyı iliklerimize kadar işler, kimisi resmedilen toplumun cazibesiyle.

Gerek etkilendikleri akımlar gerekse yazarların yazış biçimi yani her şey edebiyatları etkiler. Bu yazımızda sizlere 5 ülke edebiyatında 5 güzel kitap derledik.

 

1. Rus Edebiyatının Paltosu

palto

Dostoyevski yıllar önce: “Biz hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık.” Diye bir yorumda bulunmuş. Haklı bir yorum olduğunu söylemeden geçmeyelim. Palto, Rus edebiyatındaki tipik memur tiplemesini kara mizahi bir yön ile anlatan güzel bir hikayedir. Memurluk yaşamı, ruble hesabı ile kendine bir şeyler almaya çalışmak, tipik memur gururu gibi birçok özellik vardır baş karakter Akakiyeviç’te. Rus edebiyatının özelliklerini bir hikâyede görmek istiyorum diyorsanız Palto tam buna uygun bir eser.

 

2. Türk Edebiyatının Huzuru

huzur

Hiç kuşkusuz Tanpınar edebiyatımız içinde sayılabilecek büyük ustalardandır. Meşhur romanı Saatleri Ayarlama Enstitüsü kadar güzel olan, tekrar tekrar okunduğunda farklı tatlar bırakacak bir romandır Huzur. Bir arayışın romanı, huzuru ararken huzursuzluğu bulmanın romanıdır. Bir günlük bir zamanın içinde yılların ve arkasındaki toplumun resmedildiği harikulade bir romandır. “Huzur nedir?” Bunun arayışını sizlere anlatacak en iyi eserdir.

 

3. Fransız Edebiyatının Babası

goriot baba

Balzac’ın, İnsanlık Komedyası adını verdiği ve bütün eserlerini topladığı anıtın giriş basamağıdır Goriot Baba. Müthiş gözlem gücü ve yarattığı karakterlerin sağlamlığı ile klasikleşmiş bir yazar olan Balzac hakkında Stefan Zweig şöyle bir şey yazmıştır: “Romanı dünyanın ansiklopedisi olarak görme düşüncesi onunla başlar – eğer Dostoyevski gelmemiş olsaydı neredeyse onunla bittiği de söylenebilirdi.”

Goriot Baba ise, dönemin Fransa’sına, paraya, aileye, şefkate ve daha birçok şeye parmak dokunduran önemli dünya klasiklerinden birisidir. Balzac ile tanışmak istiyorum diyorsanız doğru tercih Goriot Baba olabilir.

 

4. Latin Amerika Edebiyatının Aşkı

kolera günlerinde aşk

Büyülü Gerçekçilik akımı denilince akla ilk gelen isim Gabriel Garcia Marquez’dir. Nobel edebiyat ödüllü yazarın büyük eseri Yüzyıllık Yalnızlık’tan sonra yerini alan Kolera Günlerinde Aşk, evliliğe, aşka, sevgiye dair tanımları derinden etkileyen bir eserdir. Yarım yüzyıllık bir aşkı anlatan, aşk ile kolera belirtilerini bağdaştıran muazzam bir kurgusu vardır.

 

5. Portekiz Edebiyatının Körlüğü

körlük

Körlük, usta yazar Saramago’nun korkusuzca ve etkileyici kaleminin en büyük örneğidir. 1998 Nobel Ödüllü yazar, aslında şu anda tam ortasında bulunduğumuz koronavirüs günlerine benzer bir toplum yaratmıştır. Sınıf kaygısı, maddiyat kaygısı gütmeden yazılmış ve açık ifadeleriyle insanlığın zor koşullardaki karanlık taraflarını anlatmıştır. Sinemaya da uyarlanmış olan eser “Toplumsal vahşet nedir?” bunu cevaplar.

 

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz:

BBC Dünyayı Değiştiren 100 Kitap Listesi

Dünyayı Etkileyen Salgın Günlerini Anlatan 10 Kitap

30 Yaşından Önce Mutlaka Okunması Gereken 15 Kitap

Türk Edebiyatının En Etkileyici 5 Romanı


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.