Öğrenci Kariyeri Banner

Gençlere Kariyer Tüyoları

Gençlere Kariyer Tüyoları

Geçenlerde çalıştığım kurumu temsilen İTÜ Robotik Kulübü'ndeki öğrenci arkadaşlarla online etkinlik çerçevesinde bir araya gelme fırsatını yakaladım. Ağırlıklı olarak ETİ Makine'deki otomasyon ve dijitalleşme faaliyetleri sohbetin gündemini oluştursa da arada İK'ya dair merak edilenler de soruldu. Bu doğrultuda bugün başlayacağım yazı serimde özellikle öğrencilere, yeni mezun olup iş hayatının başında olan gençlere kendi deneyimlerimden yola çıkarak faydalı olabileceğini düşündüğüm bazı kariyer tüyolarında bulunmak isterim. Kısa kısa, hap şeklinde, akılda kalıcı olması ümidiyle...

  • İlişki yönetimi: Anlamlı ilişkiler kurun ve bunlara cömert davranarak sürekli yatırım yapın. Çevrenizdeki insanlara danışın ve tavsiye isteyin. Mutlaka herkesten öğreneceğiniz bir şey vardır. İlişkilerinizde dürüst, samimi ve gerçekçi olun. İnsanlara karşı ilgili olmaya özen gösterin. Unutmayın ki her insanın bir hikayesi var, bunları yakalamak sizin elinizde. Sürekli aynı insanlarla takılmayın, çeşitlilik kazandırın. Amerikalı girişimci John Rohn ne de güzel demiş: "En çok görüştüğün 5 kişinin ortalamasısındır."
  • Kendinizle yarışın: Herkesin bir hayat hikayesi ve yolculuğu var. Her insan kendine özgü ve benzersizdir. Herkese kendisinin özel olduğunu hissettirin. Ne sosyal medyada ne de çevrenizde tanıştığınız insanlarla kendinizi sakın kıyaslamayın. Aklınızda olsun, siz bir işin / serüvenin başındayken onlar sonunda olabilirler. Her daim kendi versiyonunuzun en iyisini hayal ederek hedefler koyun ve yakalamaya gayret gösterin.
  • Yazmanın gücü: Eskiden günlük tutmuş, bugünlerde de blog sahibi ve günün mini değerlendirmelerini not alan bir kişi olarak yazmanın keyfine ve sihirli gücüne inananlardanım. Mutluluklarınızı, üzüntülerinizi yani duygularınızı es geçmeyin ve mutlaka bir yerde yazılı tutun. Bir o kadar yaşamış olduğunuz önemli olaylar ve kişilerin sizde yaratmış olduğu kritik deneyimleri de bir günlüğe not edin.
  • Hibrid olun: Dünya son yıllarda müthiş bir evrimden geçiyor. Dijital, robot ve enerji devrimleri tüm hızıyla geliyor. Haliyle iş ve yaşam koşullarımız da farklılaşıyor. Bu durum bizim kişiliğimiz ve yetkinliklerimizi de ciddi anlamda etkilemeye devam edecek. Hem orada hem burada olabilmek (örn. hem ofiste, hem evde); hem onu hem bunu yapabilmek (örn. hem iş dünyasında profesyonel, hem de sosyal medyada içerik üreticisi); hem öyle hem böyle gelişmek (örn. T-İnsan modelinde olduğu gibi hem bir şeyin her şeyini bilme, hem de her şeyin bir şeyini bilme) kıymete binecek. Bilhassa gri alanlarda, belirsizlik ortamlarında, geçiş ve transformasyon zamanlarında düşsek de hızlıca ayağa kalkarak ilerleyebilmeyi başarmamız gerekecek.
  • Kürasyon yapın: Günümüz dünyasında karşılaştığımız bilgi bombardımanı karşısında odaklanma ve dikkat sorunu yaşamamak için nelerin gerekli, yeterli, yararlı olduğuna karar vermemiz kritik bir beceri haline geldi. Çok iyi seçki yapıp, uygun kompozisyonu oluşturup ve çeşitli bileşenleri bir araya getirip kurgulamalıyız. Küratörlükte başarılı olamayanlar karmaşa ve gereksiz detaylarda takılı kalacaklar, kaynak israfı içerisinde işlevsizliğe sebep olacaklar.
  • Tasarımcı düşünün: Mevcut iş dünyamızda deneyimlerin, uzmanlıkların, örneklerin, yapılmışların ömrü çok uzun sürmüyor. İçerikler önemsizleşiyor veya gereksiz hale geliyor. Sürekli yeni yöntemler, yollar, şekiller, modeller geliştirmemiz / oluşturmamız şart olacak. Bunun için de her daim tasarımcı bakış açısına ve aklına sahip olmalıyız.

 

Daha fazla içerik için blogumu da takip edebilirsiniz...


Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.