Öğrenci Kariyeri Banner

CV Hazırlarken Bunları Asla Yapmayın!

CV Hazırlarken Bunları Asla Yapmayın!

Günümüzde iş arama süreçleri değişti ve birçok platform ortaya çıktı. Artık dijital çağda başvuruların ve mülakatların online gerçekleştirildiği bir dönemdeyiz. İnternette iş aradığınız unvanı herhangi bir arama motoruna yazarak araştırmaya başladığınızda birden fazla sonuçla karşılaşırsınız. Aradığınız işi buldunuz ve ihtiyacınız olan doğru hazırlanmış bir cv yani özgeçmişe sahip olmak. Üniversite öğrencileri,yeni mezunlar ve staj/iş arayışı olan bireylerin yapması gereken ilk adım güçlü ve dikkat çekici bir özgeçmiş oluşturmaktır. Bu yazımızda özgeçmiş hazırlarken yapılan hataları sizler için derledik.

Özgeçmiş hazırlarken bunları yapmamaya özen gösterin!

1.Profesyonellikten uzak fotoğraf ve mail adresi eklemeyin

Dış görünüş artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Dış görünüşünüze yani kıyafetlerinize göre insanların size karşı olan tavırlarındaki değişimleri fark ettiğiniz veya bu durumu gözlemlediğiniz anlar olmuştur. CV yani öz geçmiş aslında sizin ilk izlenimizdir. Birçok kişi özellikle yeni mezun adaylar herhangi bir sosyal medya hesaplarında yer alan fotoğrafları öz geçmişlerine eklemektedir. Bunu yapmak yerine öz geçmişinize daha resmi bir fotoğraf eklemelisiniz. Bir beyaz gömlek, ceket veya tek renk bluz tercih ettiğiniz bir zamandaki fotoğrafınızı kullanmanız daha doğru bir tercih olacaktır. Bu şekilde eklediğiniz bir fotoğraf daha profesyonel görünmenizi sağlayabilir.

Öz geçmişte mutlaka yer alması gerekenlerden biri olan iletişim bilgisi oldukça önemlidir. Başvuru yaptığınız iş ilanı için size olumlu veya olumsuz bir geri dönüş yapılacaktır. İletişim bilgisi olarak telefon numarası ve mail adresi yer almaktadır. Üniversite hayatınız süresince belki bir dersinizde belki katıldığınız bir etkinlikte veya internette yaptığınız araştırmalar bu konuda fikir sahibi olmanıza yardımcı olmuştur. Komik,lakap veya herhangi bir kitap/film/anime karakterinin adını içeren bir mail adresi olmaması gerekmektedir. Daha profesyonel gözükmesi ,size ait olduğunu belli etmesi için adınızı ve soyadınızı içeren bir mail adresi kullanmayı tercih edin!

2.Gereksiz detaylara yer vermeyin

Üniversiteye başladınız,ilk dersiniz ve kendinizi tanıtmanız bekleniyor. Ayağa kalktınız ve cevap vereceksiniz. İlkokul eğitiminizden itibaren bügüne kadar kendinizi anlatarak upuzun bir konuşma mı yapardınız? Tabii ki hayır, insanlar uzun süre sizi dinlemek veya onlara göre gereksiz olan bu detayları duymak istemeyecektir. İşte özgeçmişinizde de gereksiz bilgilere yer vermemelisiniz. Birkaç sayfa yerine 5-6 sayfa fazla uzun değil mi ? Uzun ve gereksiz detaylarla dolu bir özgeçmiş yerine kısa,anlaşılır,düzenli bir özgeçmiş hazırlamalısınız. Özgeçmişin sizi tanıtan ilk öge olduğunu unutmayın!

3.Dürüst davranın

Özgeçmişte yapılan en büyük hatalardan biri dürüst davranmamaktır. Özgeçmişler de ilgi alanları, yabancı dil bilgisi, bilgisayar yetkinlikleri gibi bölümlerde yer alan bilgileri sadece dolu gözükmesi için yazmak doğru değildir. İngilizce seviyesi iyi olmayan birinin çok iyi yazması gibi. Orta düzey İngilizcesi olan birinin başka bir dilde sadece birkaç kelime bilmesi onu o dili başlangıç seviyesinde konuşan biri haline getirmez. Bunun yanı sıra ilgi alanları kısmında internetten ne yazabileceğinizi araştırıp birkaç madde eklemeyin.İlgi alanları sizin gerçekten yapmaktan hoşlandığınız ,karşı tarafın sizin hakkınızda fikir sahibi olmasına yardımcı olacak bir bölümdür. Ayrıca yalan yanlış bilgiler eklemeniz daha sonra bu durum ortaya çıktığında kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Bu yüzden kendinize karşı dürüst olun ve özgeçmişinizi düzenleyin.

4.Özgünlükten uzak davranmayın

Özgeçmiş sizin başvuru yaptığınız iş ve o başvuruyu incelecek kişiyle ilk iletişim kanalınızdır. Özgeçmişlerde yer alan özet kısmını kendinizi ifade etmek için kullanın. İnternette yer alan örnekler veya bir arkadaşınızın kendi özgeçmişine yazdığı yazıyı birebir koplamak yerine kendiniz yazın.Bu başka bir dilde olsa ve o dilde yeterince iyi olmasanız bile kendiniz yazmayı deneyin. En azından basit, kısa ama size ait cümleler olur. Kendinizi en iyi kendiniz anlatabilirsiniz. Kısacası özgün olmaktan korkmayın!

Bonus: Ön yazıyı es geçmeyin

Daha önce staj veya iş başvuru yaptıysanız bu kısım mutlaka karşınıza çıkmıştır. Bazı işverenler özgeçmişinizin yanısıra başvurunuzda bir ön yazıyı görmek istemektedir. Eğer nasıl bir ön yazı yazmanız gerektiğine dair fikriniz yoksa internette kısa bir araştırma yaparak bilgi sahibi olabilirsiniz. Ön yazınızda neler yaptığınız,neden bu işte çalışmak istediğiniz ve bu işe neden uygun olduğunuzdan kısaca bahsedebilirsiniz. Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi size ait cümlelerle ifade etmenizi tavsiye ederiz.

 

 

Özgün İçerik

 

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.