Bir işe girmenizi belki de sizi kabul edecek kişinin elinde tuttuğu özgeçmişiniz sağlayacak. Belki de doğru hazırlanmış bir özgeçmiş sizin o işi almanızı sağlayacak. İyi bir özgeçmiş yazmak veya yapmak zor değil. Doğru adımlarla, doğru dizaynlarla kendinizin özgeçmişinizi kaliteli, dikkat çekici hale getirebilirsiniz.
Özgeçmişinizi oluşturmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
-
İletişim bilgilerinizi ekleyin.
-
Bir özet ve hedef ekleyin.
-
İş deneyiminizi ekleyin.
-
Eğitiminizi dahil edin.
-
İlgili becerileri listeleyin.
1. İletişim bilgilerinizi ekleyin
Özgeçmişinizdeki ilk öğe adınız ve soyadınız, bir telefon numarası ve bir e-posta adresi olmalıdır. Potansiyel işverenlerin size ulaşmak için birden fazla yolu olması için ek iletişim bilgilerini de eklemeyi düşünün. Örneğin, profesyonel ağ platformu sayfanızı veya çevrimiçi bir portföy bağlantısını ekleyebilirsiniz. Tam posta adresi veya yalnızca şehriniz veya yaşadığınız il olsun, adresinizi de ekleyebilirsiniz. Birçok şirket, yer değiştirme süresini ve masraflarını azaltmak için yerel çalışanları işe almayı tercih ediyor.
2. Bir özet ve hedef ekleyin
İşverenler özgeçmişinizi incelemek için yalnızca kısa bir süre harcayabileceğinden, olumlu niteliklerinizi kısaca sergilemek istersiniz. Bu ifadeler, sizi çekici bir aday yapan nitelikleri kısa ve öz bir şekilde göstermeli ve aynı zamanda işyerine getirebileceğiniz ilgi çekici ancak profesyonel kişiliği tanımlamalıdır.
Özet beyanınız iş deneyiminizin kısa bir özetini içermelidir. İşe alma yöneticilerine daha fazla dikkat çekmek için başvurduğunuz rollerle ilgili iş deneyimine odaklanmaya çalışın.
3. İş deneyiminizi ekleyin
Özgeçmişinizin iş deneyimi bölümü, önceki pozisyonlarınızın basit bir listesinden daha fazlası olmalıdır. Ayrıca adaylığınızı geliştirmek için iş deneyiminizi etkili bir şekilde tanımlamalıdır. Bu bölümde vereceğiniz bilgilerin bazıları, iş unvanı, şirket konumu ve çalışma tarihleri gibi açıklayıcıdır. Bu bölümde kendinizi ayırt edebileceğiniz yer, önceki pozisyonlarınızın açıklamalarıdır.
Her pozisyon tanımında, önceki sorumluluklarınızı, kayda değer başarılarınızı ve iş için doğru görünmenizi sağlayacak anahtar kelimeleri açıklamalısınız. Özet beyanınızda veya hedefinizde olduğu gibi hem sorumluluklarınız hem de başarılarınız hakkında somut olun ve olası işverenle ilgili öğeleri vurgulayın. "Bir ekipte çalıştığınızı" söylemek yerine, "tüketici ihtiyaçlarına göre uyarlanmış 30'dan fazla yazılım güncellemesi geliştirmek için ekip üyeleriyle nasıl koordine olduğunuzu" açıklayın.
Birçok şirket, çok sayıda özgeçmişi sıralamak ve anahtar kelime algoritmalarını kullanarak daha umut verici adayları belirlemek için yazılım kullanır. Özgeçmişinizi iş tanımındaki anahtar kelimelerle tamamlayabilirsiniz. Bir şirket, yüksek bir yatırım getirisi garanti eden ürünler geliştirebilecek birini arıyorsa, önceki iş özetinde "ekibimde yüksek üretkenliği garanti ederek yatırım getirisini sürekli olarak artırdığınızı" belirtebilirsiniz.
4. Eğitiminizi dahil edin
Çoğu iş en azından biraz eğitim gerektirir ve işverenler özgeçmişinizde bu bilgiyi ister. Önce tamamladığınız en yüksek eğitim düzeyini listeleyin, ardından sonraki dereceleri ve diplomaları listeleyin. Ayrıca bu bölüme sahip olduğunuz tüm aktif lisansları veya sertifikaları dahil etmeyi de seçebilirsiniz. Şu anda tamamladığınız bir derece veya diploma girerken, devam etmeye başladığınız tarihi ekleyin ve bitiş tarihini boş bırakın.
Lisedeyseniz veya yeni mezun olduysanız, bu bilgileri ekleyin. Ancak bir üniversite diplomasını tamamladıysanız, lise ile ilgili bilgileri eklemenize gerek yoktur. Diplomadaki dereceleri listelemeye ek olarak, Dekanın listeleri, onurların tanınması veya akademik ödüller hakkında bilgi ekleyin. Kurs çalışmanızı belirli bir uzmanlığa göre düzenlediyseniz, bu olası pozisyonla ilgili bazı kursları dahil etmek bile uygun olabilir. Tipik olarak, bir işveren özel olarak istemedikçe veya sınıfınızın en iyisi olmadıkça not ortalamanızı eklemezsiniz.
5. İlgili becerileri listeleyin
Özgeçmişinizin sonuna doğru, pozisyonla ilgili olabilecek ve aday olarak itirazınızı artırabilecek beceriler için bir bölüm eklemelisiniz. Becerilerinizi dahil ederken, rolle ilgili hem sert hem de yumuşak becerileri seçin. Yumuşak beceriler iletişim veya liderlik gibi yetenekler olabilirken, zor beceriler bilgisayar programları veya sektörde bildiğiniz teknik bilgiler olabilir. Görüntünüzü daha da geliştirmek için, bir beceri tanımınıza yeteneğinizi ekleyebilirsiniz. Örneğin, veri analizini bir beceri olarak eklerseniz, seviyenizi "uzman" dan "orta" ya kadar derecelendirebilirsiniz.
ÖZGÜN İÇERİK
0 Yorum
Yorum Yap