Öğrenci Kariyeri Banner

Korkulu Rüyamız: CV Hazırlama

Korkulu Rüyamız: CV Hazırlama

CV hazırlamak hepimizin gözünü korkutan bir olaydır eminim. Nelere dikkat edeceğim, ne yazmam gerekiyor gibi birçok soru kafamızı kurcalıyor profesyonel destek alabileceğimiz yer arayışlarına giriyoruz. CV hazırlama sitelerini gezmekten kurtaracak tüyoları bu yazımızda sizlerle paylaşacağım ve gün sonunda herkesin harika bir CV'si olacak.

 

Şirketleri etkilemeye hazırsak başlayalım.

insan kaynakları

 

       1.KARİYER HEDEFİ OLMAYANIN CV İLE İŞİ OLMAZ

CV hazırlamaya başlamadan önce kariyer hedefimizi net olarak belirlediğimizden emin olmalıyız. Kariyerimizi belirledikten sonra başvuru yapılabilecek pozisyonlar ve nitelikleri az çok belirlenmiş olur. Bu sayede CV göndereceğimiz kurumların istekleri ve başvuru yapacağımız pozisyonun gerekliliğine göre etkili bir CV hazırlamış oluruz.

       2. DÜZGÜN ÇEKİLMİŞ BİR FOTOĞRAF

CV'mizde fotoğrafa yer vereceksek -ki bazı İK uzmanları gerekli olmadığını söylüyor- mutlaka arka planın tek renk, tercihen beyaz olmasına dikkat etmeliyiz. Kıyafetimizin iş ortamına uygun olması gerekiyor. Selfie, uzaktan ya da güncel olmayan fotoğraflar koymamalıyız.

       3. REZİL ETMEYECEK BİR MAIL ADRESİ

CV'de yer verdiğimiz mail adresimizin ad soyad kombinasyonumuzdan oluşmasına özen göstermeliyiz ki ciddiyetimizi sağlayalım. Örneğin, minikkelebek16@gmail.com gibi bir mail adresine sahipsek hemen yeni bir adres alıyoruz. (:

       4. DESTAN YAZMAYA GEREK YOK

Kendimizi anlatacağız diye sayfalarca yazmaktan kaçınmalıyız. Bu durum aynı anda birçok CV inceleyen İK uzmanlarını sıkacak ve sıramızın geçmesine neden olacaktır. Bu durumda yapmamız gereken kısa ve öz bir biçimde kendimizi anlatıp 2 sayfayı geçmemek.

cropped-hands-of-business-people-holding-resume-on-table-in-office-944152896-5b256f2b0e23d90036493caa

       5. TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKIN

Bunun bir başlık olarak açılması bile üzücü olsa da belirtemeden geçemeyeceğim. Devrik cümleler kurmaktan kaçınmalı, imlâ kurallarına dikkat etmeliyiz. Görevlerimizi belirtirken 3. tekil şahıs kullanmalıyız. Örnek vermek gerekirse; daha önce pazarlama alanında staj yapıldıysa, "Pazarlama stajı yapılması". Ek olarak yazı puntomuzun 12-13, yazı stilimizin de daha kurumsal olan Arial veya Times New Roman olarak belirlemeliyiz.

       6. MÜLAKATI DA DÜŞÜNÜP ABARTIDAN KAÇININ

Kendimizi anlatırken bazen aşırıya kaçtığımız zamanlar olabilir fakat CV hazırlarken bu duruma en üst düzeyde dikkat etmemiz gerekiyor. CV'nin olumlu bulunması halinde mülakata çağırılırsınız. Burada sorulacak soruların CV'nizden olma ihtimali oldukça yüksek olacağından yetenekleriniz ve bilgileriniz hakkında yanlış ve abartı bilgi vermekten kaçının. Örneğin yabancı dil seviyenizi yanlış girmeniz halinde olması muhtemel bir durum: Mülakatınızın o dilde yapılması...

cv

       7. ZAMANDA GERİYE GİDİN

İş deneyimleriniz, sertifikalarınız, kurslarınız ve eğitimleriniz gibi bilgileri ayrı başlıklar halinde ters kronolojik olarak yazın. Yani en son yaptığınız/aldığınızdan ilk yaptığınız/aldığınıza doğru bir sıralama yapmanız gerekiyor. Tarihleri net olarak gün, ay, yıl şeklinde, tam tarih bilmiyorsanız yıl olarak belirtmeyi unutmayın.

       8. SERTİFİKA VE KATILIM BELGELERİNİZİ ES GEÇMEYİN

En başta belirlediğiniz kariyer hedefinize uygun olarak sertifikalarınızı, katılım belgelerinizi ve eğitimlerinizi  kronolojik sıraya göre ekleyin. Bunların yanında bulunduğunuz projeler ve aldığınız

Önemli bir not: Bu belgeleri listelerken çok geri gitmeyin. Başvuracağınız pozisyon ile ilgiliyse lisedekileri ekleyebilirsiniz tabii.

cv

         

            9.YETENEK VE HOBİLERİNİZİ ES GEÇMEYİN

Günümüzde teknolojinin hayatımızın bir parçası haline gelmesiyle elbette bizden beklenen kriterler de bu yönde değişim göstermeye başladı. Hangi pozisyona başvurursak başvuralım bilgisayar programlarını bilmemiz her zaman bir adım öne geçmemizi sağlayacaktır.(Örneğin, microsoft office programları Tüm bunların yanında hobilerinizi de yazmayı unutmayın. Bu bölümde herkesin kafasına takılan soru ben şimdi hobilerime ne yazacağım kitap okumak, yürüyüş yapmak sayılır mı? Bunları da elbette yazabilirsiniz fakat her bölümde belirttiğim gibi belirlediğiniz kariyer hedefinize uygun hobilerinizi yazmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

          10. DOĞRU KİŞİLERDEN REFERANS LİSTESİ HAZIRLAYIN

CV'lerin olmazsa olmazlarından biri de referanslardır. Listeyi abartmaya gerek yok, sizi en iyi tanıyan 3 referansı ekleyin. Referanslarınız okuldan hocanız olabileceği gibi daha önceden çalıştığınız kurumlardan yöneticiniz de olabilir. Eklediğiniz referanslara da haber vermeyi unutmayın ki arandıklarında hakkınızda verecekleri bilgiler başvurduğunuz şirketin insan kaynaklarını tatmin edebilsin.

         11. CV TEK BAŞINA YETMEZ ÖN YAZI ŞART

Gereken tüm bilgileri verdiniz, her şey yolunda bu sefer kesin işi aldım, demeyin. Ön yazı yoksa o iş biraz zor. Kendinizi tam anlamıyla tanıtıp başvurduğunuz pozisyona alınmanız için gereken tüm vurucu bilgileri verebilmenize olanak sağlayan yazıdır ön yazı.

Ön Yazı ile ilgili detaylı bilgi için ETKİLİ ÖN YAZI TEKNİKLERİ yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 

Boş CV indirmek için tıklayın.

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrencikariyeri yazarlarından Gökçe ÖZTÜRK tarafından oluşturulmuştur.


Gökçe Öztürk

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Gökçe Öztürk..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.