Öğrenci Kariyeri Banner

Çalışmalarınıza Işık Tutacak 6 Dehadan 6 Hayat Dersi ve 6 Çalışma Stili

Çalışmalarınıza Işık Tutacak 6 Dehadan 6 Hayat Dersi ve 6 Çalışma Stili

Geçmişten günümüze gerek eserleriyle gerekse öğretileriyle hala bizlerle yaşayan 6 unutulmayacak deha ve onların çalışma stilleri. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var.

Bu yazımızda 6 büyük dehanın çalışma stillerini inceleyeceğiz:

1. Beethoven

Beethoven

"Sağır bir müzisyen bütün dünyaya vazgeçmemeyi öğretir."

Günün ilk ışıklarında uyanıp kahvaltı olarak sadece kahve içen Beethoven daha sonra piyanosunun başına oturup öğlen üçe kadar hiç ara vermeden çalışırdı. Ardından öğle yemeğini yiyip yanına kalemini ve not defterini alıp -aklına gelen fikirleri not etmek için- uzun bir yürüyeşe çıkardı. Hava kararınca eve döner ve akşam erkenden yatağına yatarmış. 26 yaşında duyma yetisini kaybetmeye başlayan ve 40 yaşından tam olarak duymaz hale gelen Beethoven ağzına kalem koyup çaldığı notaları titreşiminden hissetmeye çalışırmış. 

2. Albert Einstein

Albert Einstein

"Sıradışı bir dahi bütün dünyaya hayal kurmayı öğretir."

Günde 10 saat uyuyan, çok dağınık ve düzensiz çalışan, görünüşüne dikkat etmeyen; çoğu zaman duyduğmuz başarı ölçütlerine zıt bir deha, çocukken giydiği bir çorabın baş parmağını rahatsız etmesi üzerine bir ömür boyunca çorap giymemiş bir deha: Albert Einstein. Müthiş derecede sorgulama özelliğine sahip olan ve tekrar tekrar düşünen dehayı bu özellikleri görelilik kuramına götürdü. Tarihte kimsenin düşünmediklerini hayal etti. Zaman kavramını tekrar tanımladı. 

Zekanın gerçek göstergesi bilgi değil, hayal kurmaktır.

3. Steve Jobs

Steve Jobs

"Önemli olana odaklanan bir deha bütün dünyaya sadeliği ve çok çalışmayı öğretir."

Erkenden uyanıp kafasında günün hızlı bir planını yapıp evde henüz kimse uyanmamışken ürünleriyle ilgili kreatif şeyler düşünüp daha sonrasında ailesiyle zaman geçirip sonrasında da ofiste çalışan Jobs, normal çalışma zamanlarının dışında da yakın olduğu ekip arkadaşlarıyla bir araya gelerek ürünleri nasıl daha iyi bir hale getirebilirler bunun üzerinde çalışırlarmış. Steve Jobs'tan aklımızda kalanlardan biriyse dış görünüşü: Siyah kazağı ve kot pantolonu. Bu kadar varlıklı olmasına rağmen tek tip kıyafet anlayışının var olması ona sorulduğunda kıyafet alımı ve seçimiyle zaman kaybetmek istemediğini ve giyinmek gibi aslında hayatımızda çok fazla önemi olmayan şeylere odaklanmayı ve enerjisini vermeyi azalttığında önemli olan şeylere konsantrasyonunu artırdığını söylemiştir.

Son 33 yıldır, her sabah aynada kendime bakarken sordum: "Eğer bugün hayatımın son günü olsaydı, yine de gün içerisinde yapmakta olacağım şeyi yapar mıydım?" ve ne zaman cevabım uzun bir süre boyunca "hayır" olursa, bir şeyi değiştirmem gerektiğini anladım.

Apple'ın CEO'su Steve Jobs'tan Başarının 7 Kuralı

4. Agatha Christie

Agatha Christie

"Ailesi tarafından baskılanan bir anne bütün dünyaya her kadının başarabileceğini gösterir."

Annesi dindar bir kadın olan ve onu okutmak istemeyen Agatha Christie, evde olmasına rağmen kendini geliştirmeye devam etti. Önce notalarını öğrendi sonrasında konser verebilecek kadar iyi piyano çalabilecek hale geldi, yüzmeyi ve sörf yapmayı öğrendi, 1. Dünya Savaşı'nda gönüllü olarak revirlerde sağlık personeli olarak görev aldı; sağlık ve kimya bilgisini geliştirdi. Ailesinin baskılarına rağmen kendi gelişim mücadelesine devam etti ve bu durum romanlarına da yansıdı. Evlenip anne olduktan sonra dahi kendinden vazgeçmeyen ve bulduğu her fırsatta daktilo başına geçen Agatha Christie dünyanın en çok satılan romanlarını yazdı. Şu an 7,5 milyar olan dünya nüfüsuna tam 2 milyar kitap satabilen, dünya edebiyatının en önemli isimlerinden aynı zamanda bir ev hanımı olan bir deha: Agatha Christie.

8 Maddede Ünlü Dedektif Romanı Yazarı Agatha Christie

5. Nikola Tesla

Nikola Tesla

"Hiç kimseye benzemeyen bir dahi bütün dünyaya farklı düşünebilmeyi öğretir."

En büyük hayali bütün dünyaya bedava elektrik sağlamak olan Tesla; akan sudan enerji üretmeyi, motorlardaki ateşleme sistemini, radyo fikrini, uzaktan kumandayı, floresan lambayı, radarı, hız ölçeri ve daha yüzlerce binlerce icadı hayatımıza katan bir beyin. Dünyaya ve doğaya diğer insanlardan farklı bir şekilde bakabilmiş bir deha. Gençliğinde Thomas Edison'un asistanlığını yaptıktan sonra kendi laboratuvarını kurmuş. Kendi laboratuvarıdanyken öğlen çalışmaya başlayan Tesla eğer özel bir işi yoksa ertesi sabaha kadar hiç durmadan çalışmalarına devam edermiş. 

Nikola Tesla'nın İlginç Özellikleri

  • 3 rakamına takılıymış, bir binaya girmeden önce çevresinde 3 tur atma ihtiyacı hissedermiş.
  • Gençliğinden itibaren bir yemeği yemeden önce zihninde o yemeğin hacmini hesaplamaya çalışırmış.
  • Her gece beynini geliştirdiği gerekçesiyle ayak baş parmağını acıyana kadar ezmeye çalışırmış.

Şimşeklerin Efendisi: Tesla

6. Stephen King

Stephen King

73 yaşındaki usta yazar bütün dünyaya disiplinli çalışmayı öğretir.

Yaşayan yazarlar arasında kitapları sinemaya en çok uyarlanmış bir yazar olan Stephen King; 365 gün, özel günler farketmeksizin her gün 6 sayfa yazıyormuş. Günlük kelime kotası 2000'miş ve hiçbir şekilde o gün 2000 kelimeye ulaşmamışsa masa başından kalkmıyormuş. Her sabah 6'da kalkıp 8'e kadar kahvaltı yapıp ailesiyle zaman geçirdikten sonra masa başına oturup günlük kelime kotasına ulaşana kadar masa başında kaldığını ve genellikle öğlen 1-2'ye kadar günlük kotasına ulaştığını söyleyen yazar, yazdıktan sonra 1 saat kadar şekerleme yaptığını ve sonrasında kişisel gelişime zaman ayırdığını belirtiyor. 

Tüm zamanların en yüksek imdb puanına (9.2) sahip filmi, "The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli)" Stephen King'in bir öyküsünden uyarlamadır.

 

Özgün İçerik

 

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.