Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Ünlü Dedektif Romanı Yazarı Agatha Christie

8 Maddede Ünlü Dedektif Romanı Yazarı Agatha Christie

Agatha Christie

  • Tam adı Agatha Mary Clarissa Miller Christie Mallowan olan Agatha Christie 15 Eylül 1890 tarihinde İngiltere'de hayata gözlerini açmıştır. 
  • İngiliz yazar, polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biridir.
  • Asıl şöhretini, yazdığı 80 dedektif romanına ve West End tiyatro sahnelerinde oynanan oyunlarına borçludur.
  • Agatha babasını küçük yaştayken kaybetti. Annesi tarafından evde eğitilen küçük kız, yalnız bir çocukluk geçirdi. Küçük yaşta öyküler yazmaya başladı.
  • Bir rivayete göre, Agatha Christie 1926’da 11 gün boyunca kaybolur. Yapılan tüm aramalara rağmen bulunamaz. Arabası bir göl kenarında bulunur. Araba ağaçlara çarpmış, bavulları yerlere saçılmış vaziyettedir. Christie bir süre sonra ortaya çıkar ama hiçbir açıklama yapmaz. Bu olayın kaza süsü verilmiş bir senaryo olduğu düşünülür. Kimilerine göre ise Agatha Christie geçici hafıza kaybına uğramıştır. Bir iddiaya göre ise Agatha Christie kocasının sevgilisini öldürme planları yapmıştır.
  • 12 Ocak 1976 yılında İngiltere'de hayata gözlerini yumdu.

      1.Christie'nin aslında hiçbir zaman bir yazar olma niyeti olmamıştır. Sadece kendisine bir dedektif hikâyesi yazma konusunda meydan okuyan kız kardeşi Madge'e bunu yapabileceğini göstermek istemiştir.

      2.Christie hayatı boyunca medyadan uzak, göze batmadan yaşamayı tercih etmiştir. En son 1974'te çok beğendiği bir uyarlama olan Doğu Ekspresinde Cinayet (Murder on the Orient Express) filminin galasında halkın önüne çıkmıştır.

      3. Lüks Doğu Ekspresi ile yurt dışı seyahati yapan zenginleri misafir etmek amacıyla inşa edilen, İstanbul'daki Pera Palas Oteli'nin Christie'nin Doğu Ekspresinde Cinayet'ine (Murder on the Orient Express) ilham kaynağı olduğuna inanılır.

      4. Christie Ortadoğu seyahatlerinde taşınabilir Corona daktilosunu asla yanından ayırmamıştır.

     5.Christie çocukken hiç sınıf görmemesine rağmen, Torquay'daki bir okulun dersliklerinden birine "Christie" adı verilmiştir. Muhafazakâr annesi genç bir kızın evde eğitim almasının daha iyi olacağını düşünmüştür. Annesinin eğitimle ilgili düşüncelerine karşın Agatha okuma yazmayı kendi kendine öğrenmiştir.

     6.Christie'nin müzik sevgisi neşeli popüler müzikalleri de kapsar. Mükemmel bir piyanistti ama sahne korkusu yüzünden kariyer yapamadı.

     7.Christie'nin çok sevdiği Doğu Ekspresi'ndeki ilk yolculuğu onun yurt dışına yalnız yaptığı ilk gezidir.

    8.Agatha vefat ettiğinde, kocası Max Mallowan, "Hayata keyifle ilham veren hayal gücü kuvvetli, yaratıcı bir zihnin yanında huzur içinde yaşamanın ne demek olduğunu bilen çok az erkek vardır" diye yazmıştır.

 

Özgün İçerik


Elif Turanlıgil

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Elif Turanlıgil..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.