Öğrenci Kariyeri Banner

Şimşeklerin Efendisi: Tesla

Şimşeklerin Efendisi: Tesla

Son derece önemli buluşlara öncülük eden, yaşamı zorluklarla geçmiş ve elektrikle sanki bir oyuncak gibi oynayan dahiyane adam Tesla. Hayatı gerçekten akıl almaz derece zorlu, takıntıları olan bilim adamı her türlü engebede zorlu durumlardan çıkmasını bilmiştir.

Nicola Tesla Kimdir?

10 Temmuz 1856 tarihinde Similjan kasabasında yani şuan Sırbistan sınırları içerisinde gözlerini dünyaya açtı. Babası din adamı olan bu dahi ilk soyadı Draganic olup daha sonra reşit olunca bu soyadını kullanmak istemediği için mahkemeye başvurup Tesla olarak değiştirdi. 5 çocuklu bir ailede büyüen Tesla, ağebeyini küçük yaşta kaybettiği için, yaşamı boyunca takıntılı davranışlar sergilemiştir.

Babasının isteği olan rahipliğe karşı çıkmış olup, annesinin desteği ile fizik ve matematik bilgisini geliştiren Tesla, Avusturya'da Prag Politeknik Üniversitesi'nde okudu. Buradaki eğitimini yarıda bırakarak, Prag Üniversitesi'nde eğitimine devam etti. Yabancı teknik yapıtları okuyabilmek için, orada, yabancı dil kursularına giden Tesla,  Almancaya ek olarak İngilizce, Fransızca ve İtalyancayı da öğrendi.

Kişisel takıntıları ve asosyalliği nedeniyle üçüncü sınıfın ilk döneminden itibaren okulu bıraktı. Ailesiyle ilişkisini keserek bir oto mühendislik firmasında çalışmaya başlayan Tesla bu dönem oldukça ağır bir depresyon dönemi geçirdi.

Daha sonra babasının isteği üzerine Prag'da Charles Ferdinand Üniversitesine başladı ve okula başladıktan kısa bir süre sonra babasının ölümü üzerine okulu tekrar bıraktı. Okuldan ayrıldıktan sonra Paris'te bir telefon şirketinde çalışmaya başlayan Tesla, burada doğru akım motorları ve dinamolar konusunda geniş ve önemli tecrübeler edindi. Oradayken çalıştığı döner makinelerini korumak için regüle edici kontrol cihazları icat etti.

Üniversite Yılları ve Sonrasındaki Çalışma Deneyimleri

Tesla ilk olarak 1873’te Graz’daki Politeknik Enstitüsü'nde eğitimini yarıda bıraktı. Daha sonra 1880’de Prag Üniversitesinde okudu. İlk zamanlarda amacı sadece fizik ve matematik alanlarında uzmanlaşmak olan dahi elektrik alanına girince büyülendi. Kariyerine 1881 yılında Budapeşte'deki bir telefon şirketinde elektrik mühendisi olarak başladı. Amerika'ya gitmeden önce Paris'teki Continental Edison Company'de dinamolar tasarladı. 1883'te Strazburg'da endüksiyon motorunun bir prototipini inşa etti. Fakat bu cihazı destekleyecek kimseyi bulamaması nedeniyle New York'tan gelen iş teklifi kabul etti. Burada ise Thomas Edison’un kurduğu Edison Machine Works şirketi için çalışma olanağı buldu.

Tesla 1884'te New York'a geldi. Edison'u çalışkanlığı ve ustalığından etkilemişti. Edison, Tesla'ya DC dinamolarını geliştireceği tasarım için 50.000 dolar ödeyeceğini söylemişti. Aylarca süren deneylerden sonra, Tesla bir çözüm sundu ve vaat edilen parayı istedi ama parayı alamadı. Bu olaydan sonra Tesla 6 ay süren bu çalışma macerasından ayrıldı. Daha sonra Edison’un şu sözleri sarf ettiği söylenir: “Tesla... Sen Amerikan mizahından anlamıyorsun”. Öte yandan Edison'ın biyografları, Tesla'nın AC patentlerini Edison'a 50.000 dolara satmaya çalıştığını, bunun üzerine Edison'un gülerek bu teklifi reddettiğini yazmaktadır.

Tesla’nın İlk Şirket Kurma Deneyimleri

Tesla, Edison Machine Works şirketinden ayrıldıktan sonra orada kendisnin geliştirdiği ark aydınlatma sistemlerinin patentini almaya çalıştı. Bu çalışmaları sırasında,Robert Lane ve Benjamin Vail kendisine finansman olacaktı. Mart 1885’de Tesla Electric Light and Manufacturing Company adlı şirketi New Jersey'de kurdular. Tesla, o yıl geliştirdiği jeneratörün patentlerini almak için çok çaba sarf etti. Fakat yatırımcıları, Tesla'nın yeni alternatif akım motorları ve elektrik iletimi donanımları hakkındaki fikirlerini ütopik bulup reddettiler. Tesla, şirketin kontrolüne verdiği patentleri artık kaybetmişti. Bu hayal kırıklığından sonra çeşitli elektrik işleri yaparak hayatını kazanmaya çalışan Tesla, o dönemi ‘’korkunç baş ağrıları ve acı dolu göz yaşları’’ diye tanımlar.

Tesla, 1886’nın sonlarında müfettiş Alfred S. Brown ve avukat Charles F. Peck ile tanıştı, üçü birlikte 1887'de Tesla Electric Company adlı şirketi kurdular. Patentlerden elde edilen kârları paylaşacaklardı. Böylece Tesla, tekrardan yeni projeler gerçekleştirebilmek ve yeni cihazlar geliştirebilmek için Manhattan’da kurdukları laboratuvarda çalışmaya koyuldu.

Nikola Tesla'nın Ölümü

Nikola Tesla, 7 Ocak 1943 tarihinde 86 yaşında iken New Yorker Oteli'nde kaldığı sırada 33. katında, 3327 numaralı odasında otel görevlisi Alice Monaghan tarafından ölü olarak bulunmuştur. Asistan Doktor H.W. Wembly teşhisine göre Tesla, damarlarında pıhtılaşma sonucu hayatını kaybetmiştir. Ölmeden önce teleforce silahını geliştirmekte olan Tesla'nın tüm dökümanlarına ABD Hükümeti el koymuştur.

Cenaze töreni 12 Ocak 1943 tarihinde dünyanın en büyük katedrali olan "St. John the Divine" Katedralı'nda 2000'den fazla kişinin katılımı ile gerçekleşmiştir. İkinci bir cenaze töreni ise hemen ertesi gün Sırpça olarak New York'ta bulunan "St. Sava Serbian" Ortodoks Katedralinde yapıldı.Daha sonra New York'ta bulunan Ferncliff Mezarlığına defnedilmiştir.

Özgün İçerik


Öğrenci Kariyeri yazarlarından ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.