Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Sonraki Mülakatın İçin 10 Beden Dili Tavsiyesi

Bir Sonraki Mülakatın İçin 10 Beden Dili Tavsiyesi

 

Sürekli mülakatlara katılıyor, ancak dönüş alamıyor musun? Oysaki artık resmen profesyonel bir aday haline geldin; geçmiş tecrübelerini hazırladığın etkileyici sözlerle anlatıyor ve çalıştığın şirketlerden gururla bahsediyorsun. Peki, sorun ne? Neden işe alınmıyorsun?

Beden dilimizle karşımızdaki kişinin bilinçaltına mesajlar gönderdiğimizi hiç düşündün mü? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki iletişimde kelimelerin önemi %7, tonlamanın önemi %38 ve beden dilinin önemi ise %55. Beden dilinin yüzdesi ne kadar da yüksek değil mi? Aslında vücudumuzu kullanarak neler anlattığımız, kullandığımız sözcüklerden bile önemli hale geliyor. Beden dilinde yapılan yanlışları ve ne yapman gerektiğini öğrenmek için okumaya devam et.

 

YANLIŞ 1: Gözleri Dikip Bakmak

Göz temasını kaçırmak hoş algılanmayan bir davranış olarak bilinir. Ancak fazlası da karşınızdaki kişiyi rahatsız edebilir.

Ne yapmalısın?

Vereceğin cevabı düşünürken farklı bir yere bak.

 

YANLIŞ 2: Bacak Sallamak

Bazen gerildiğimiz anlarda ayaklarımızı bilinçsizce hareket ettirmeye başlarız. Fakat yapılan çalışmalara göre ayak hareketleri ne kadar fazlaysa kişi o kadar yalan söyleme potansiyeline sahip. Yalancı konumuna düşmek istemezsin değil mi?  Bu yüzden yanlış bir izlenim uyandırmamak için bir süre bacak sallamadan durmayı denemelisin.

Ne yapmalısın?

Ayaklarını yerde sabit tut.

 

YANLIŞ 3: Elleri Saklamak

Mülakat stresinden bazen ellerimizi nereye koyacağımızı bilemeyiz. Bu yüzden elleri masanın üzerinde tutmak, hareketlerimizi kontrol etmek için kolaylık sağlayacaktır.

Ne yapmalısın?

Ellerini görünür bir yere koy.

 

YANLIŞ 4: Güçsüz Bir Şekilde El Sıkışmak

Güçlü ve kendinden emin bir tokalaşma kendine ve yeteneklerine olan güvenin anlaşılmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu işe olan isteğini de belli eder.

Ne yapmalısın?

Tokalaşırken kendine olan güvenini göster.

 

YANLIŞ 5: Kaşları Çatmak

Çatık kaşlar egemenlik, üstünlük, hatta bazen öfkenin işaretçisidir. Çatık olmayan kaşlar ise iletişime açıklığı temsil eder. Sen karşı tarafa hangi izlenimi vermek istersin?

Ne yapmalısın?

Yüzüne yumuşak bir ifade yerleştir.

 

YANLIŞ 6: İşverenin Tam Karşısına Oturmak

Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmene sebep olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyene açı verebilir veya görüşme yaptığın kişinin sağ tarafında oturmaya dikkat edebilirsin.

Ne yapmalısın?

Sandalyene hafifçe açı ver.

 

YANLIŞ 7: Kolları Bağlamak

Kolların birbirine bağlanması hem iletişime kapalı olduğunu hem de kendine güvenin olmadığını gösterebilir. Bir iş görüşmesinde yapılabilecek belki de en büyük hatalardan biri!

Ne yapmalısın?

Kollarını rahat bırak.

 

YANLIŞ 8: Kambur Durmak

Dik oturmak dikkatli, iletişime açık ve söz almaya hazır olduğunu gösterir. Omuzlarının iki yanda duruşu, görüşmede sergilemeyi unutmaman gereken önemli detaylardan biri.

Ne yapmalısın?

Dik otur ve göğüslerini öne doğru çıkar.

 

YANLIŞ 9: Çok Fazla Gülmek Veya Somurtmak

Çoğu insan mülakatlarda samimiyetini göstermek adına çok gülüyor veya yapacağı konuşmanın ciddiyetiyle sert bir ifadeye sahip olabiliyor. Kontrolü kaybetmeden, İK uzmanının konuşmalar karşısındaki tepkilerine ayna olmayı aklından çıkarmamalısın. Böylece onun enerjisiyle uyum sağlayabilir ve takım çalışmasına uygun olduğunu da gösterebilirsin.

Ne yapmalısın?

Karşındaki kişinin tepkilerini takip et.

 

YANLIŞ 10: Dudak Büzmek

Jest ve mimikler bazen bilerek, bazen kendiliğinden, bazen de istenmedik hareketler olarak ortaya çıkar. Örneğin dudaklarını birleştirerek sağa veya sola doğru kaydırdığında bu hareket beğenmeme, önemsememe, aşağılama gibi anlamlara gelmekte.  Derin bir nefes alarak sakinleşmeli ve mülakatlara öyle girmelisin. Böylece yanlış anlaşılabilecek mimiklerden uzak durmuş olursun.

Ne yapmalısın?

Ağzını serbest bırak.

 

 

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Klasik Mülakatlarla Başa Çıkmanın 7 Yolu

Mülakatlarda İkinci Aşamayı Garantilemek İçin 6 Öneri

Etkili Bir Mülakat İçin Altın Değerinde İpuçları

 

 

 

 

 

 

 

 


Pınar Akdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Pınar Akdemir..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.