Öğrenci Kariyeri Banner

YEA Endüstri 4.0 Tolga Gören - Her Şey 4.0

YEA Endüstri 4.0 Tolga Gören - Her Şey 4.0

YEA 5. haftada Endüstri 4.0 alanında Logo Yazılım Türkiye Kamu İlişkileri ve Proje Direktörü Tolga Gören’i dinleme fırsatını bulduk. 

Her Şey 4.0 adlı oturumunda Endüstri 4.0 hakkında temel bilgiler vererek, mutlaka bilinmesi gereken ve ilgili olan terimlerin açıklamalarına değindi.

Endüstri 4.0 aslında 4. Sanayi Devrimi olarak da geçmekle beraber 18. Yüzyıl sonlarında buharın üretim sahasında kullanılması ile 1. Sanayi devrimi döneminden başlayan sürecin 20. Yüzyılda elektriğin kullanımı ile devam eden yenileşme dönemi ise 1960’ların sonlarına doğru makinelerin programlanabilir işlevlerinin olması ile günümüzdeki halini almasına kadar olarak gelişmeleri içinde barındıran bir kavram haline geldi. Aslında ilerlemiş olduğu kilometre taşları ile 1’den 4’e kadar özelleştirmesi ve kategorizesi yapıldı.

Almanya öncülüğünde esas amacı Çin’in elde etmeye başladığı rekabet gücünü geri kazanmak amacıyla gerçekleştirilen süreçler bütünüdür. Bu süreçteki temel sorun Çin’in sahip olduğu ucuz işçilik ve maliyetin önüne geçmek için değişen tüketici beklentileri ile birlikte üretim verimliliklerindeki artışlarda aslında azalmalar meydana gelmesini de irdelemektir.  Bu amaç için de aslında iş yapma şekillerinde bile değişikliklere gidildi.

Peki endüstri 4.0 denince aklımıza gelen kavramlar neler olmalı kısmına göz atmak gerekirse 9 kavram ile karşılaşıyoruz.

Otonom Robot

Yapay zekanın bir alt dalı olarak da bilinen otonom robotlar, insanlar gibi kendi kararlarını vererek bunlara göre eylemlerin ortaya çıkmasını sağlayan teknoloji ürünleridir.

 

Dijital İkiz

Yeni yeni hayatımıza giren bu teknoloji aslında fiziksel bir ürün veya hizmetin gerçek dünyadaki davranışını sanal ortamdaki modellemesini sağlar. Hızlı karar verme ve süreç verimliliğindeki etkinliği ile bilinmektedir.

 

Yapay/Dikey Entegrasyon

Yapay entegrasyon, müşterisi aynı olan farklı şirketler arası birleşmeyi ifade ederken; dikey entegrasyon ise aynı sektör ancak farklı müşteri grupları arasındaki birleşme anlamına gelmektedir. Bu entegrasyonlar sonucu, yetkinlik açısından eksik olunan konularda organizasyonların kendi süreçlerindeki ve iletişimindeki iyileşme sağlanabilmektedir.

 

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Günümüzde de yaygın olarak karşılaştığımız bu kavram, elektronik cihazların kendi aralarındaki protokoller yardımıyla haberleşmesini, bu olayın anlık olarak gerçekleşmesini ve ortaya çıkan verilerin eş zamanlı olarak analizi anlamına gelmektedir. İlerleyen dönemlerde muhtemelen daha çok duyacak olduğumuz 5G teknolojisi ile farklı bir hız kazanacağı ve yüksek veri iletim hızına ulaşacağı da öngörüler arasında bulunuyor.

 

Siber Güvenlik

Günümüzde kullanıyor olduğumuz bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı gerçekleşebilecek olan saldırılara karşı korumayı sağlamaktadır. Mail ile yayılabilen virüslere karşı şifreleme ve kripto seçenekleri ile koruma gerçekleşebilmekle beraber Kişisel Verileri Koruma Kanunu da siber güvenlik alanına girmektedir. Daha detaylı bilgi alabilmek için Zero Day adlı filmi izleyebilirsiniz.

 

 

Bulut Bilişim

Belirli kişisel ya da kurumsal verilerin toplu halde farklı platformlarda saklanabilmesine imkân sağlayan depolama sistemidir. Hizmetlerin ürünlere, ürünlerin ise hizmetlere dönüşebilmesini sağlayacak altyapıyı sunmaktadır.

 

Eklemeli İmalat

3 Boyutlu yazıcı kullanımı ile daha da netlik kazanan bu kavram, plastik ya da sıvı reçine gibi materyaller kullanımı ile üst üste ekleme şeklinde ortaya çıkarılan ürün üretim sürecidir. Katmanlı üretimin sağladığı avantajlar bulunmaktadır ve başlıcası ürün geliştirme maliyetlerinin daha uyguna getirilebilmedir.

 

Artırılmış Gerçeklik

Cihazlar yardımı ile sağlanan sanal gerçeklikten farklı bir yapıya sahip olan artırılmış gerçeklik, gerçek fiziki ortamda görerek yönlendirmesini amaçlayan bir teknolojidir.

 

Big Data

5V özelliklerini içeren ve büyük veri olarak da bilinen Big Data farklı kaynaklardan gelen anlamı ifade eden veriler bütünlüğü anlamına gelmektedir. 5V ise  varietyvelocityvolumeverification ve value olarak bilinen sırasıyla çeşitlilik, ivme-hız, veri büyüklüğü, doğrulama ve değer özellikleridir.

Önümüzdeki haftaların Endüstri 4.0 oturumları ile ilgili olarak yayınlanacak olan içerikler için bize buradan ulaşabilir, geleceğin yönetici adaylarının 6 ay boyunca 5 farklı konuda 120 farklı şirketin ve öğrencilerin buluştuğu Young Executive Academy’nin ikinci dönem başvurularından haberdar olmak için buraya tıklayabilirsiniz


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.