Öğrenci Kariyeri Banner

Klasik Mülakatlarla Başa Çıkmanın 7 Yolu

Klasik Mülakatlarla Başa Çıkmanın 7 Yolu

Günümüzde sayısız mülakatlara girsek de her yeni fırsat bizde aynı heyecanı ve stresi uyandırıyor. Bu heyecanı avantaja çevirmek ise tamamen sizin elinizde. Harika bir iş görüşmesi için yapmanız gerekenlerin temel şeyler olduğu bir gerçek. Bunun için öncelikle, görüşmenize hazırlanmak için yeterli zaman ayırın. İyi hazırlanmış olmanız sizi rahatlatacak, heyecanınızı azaltacaktır. Size sorulabilecek soruları ve alternatif cevapları gözden geçirin. Görüşmeye gideceğiniz şirket hakkında bilgi edinin ve sorular hazırlayın. Böylece görüşeceğiniz kişiye, işle gerçekten ilgilendiğiniz mesajını vereceksiniz.Ayrıca gideceğiniz yer ve yaklaşık süre hakkında bilgi edinmeyi unutmayın.

Tüm bunlara ek olarak, başvuruduğunuz iş, görüştüğünüz şirket ne kadar değişse bazı sorular mülakatların göz bebeğidir. Sizin için derlediğimiz bu sorulara göz atın ve  kendinize göre uygun cevapları düşünün. Bir sonraki mülakatınızın harika geçeceğine emin olabilirsiniz. 

1)Bana kendinizden bahsedin.

Bu soru çok kolay gibi görünür fakat çok geniş bir cevap imkanı sunduğundan bir o kadar da zordur.  Bu soruyu cevaplarken dikkat etmeniz gereken mülakatı yapan kişinin aslında ne sorduğunu iyi anlamaktır. Bu noktada haftasonları ne yapmaktan hoşlandığınızdan ziyade kendinizle ilgili önemli noktaları anlatabilirsiniz. Profesyonel deneyimlerinizden, hayallerinizden, bu hayaller için nasıl çabaladığınızdan, kariyer hedeflerinizden bahsedin, ve bu konulara bağlı kalın. Konuyu toparlayıp sonucu o şirkette çalışmak istediğinize getirin.

2)Neden burada çalışmak istiyorsunuz?

mülkat
Bu soru genelde hazırlıklı olup olmadığınızı anlamak için sorulur. Bir görüşmeye gitmeden önce, o şirketle ve içinde bulunduğu sektörle ilgili bilgi edinin. Derin bir araştırma yapmasanız da genel bilgilere sahip olmak şirketi ve şirketin size ne denli uygun olduğunu anlamnızda çok işe yarayacaktır.

3)En zayıf yönünüz nedir?

mülakatsorulari
Son zamanlarda "en güçlü yönünüz nedir" sorusuna alternatif olarak sık sık karşımıza çıkan bu soruda zayıflığınız konusunda dürüst olmak önemlidir. Fakat bunun yanında bunu nasıl avantaja çevirdiğinizi ya da bu yönünüzü nasıl törpülediğinizi anlatmaktır. Örneğin, geçmişte bir şirketle probleminiz olduysa, kendinizi motive etmek için ne gibi adımlar attığınızdan bahsedin. Bu, kendinizi tanıdığınızı ve daha iyi hale gelmek için ne yaptığınızı gösterecektir. Bu soruya vermemeniz gereken tek cevapsa “Zayıf bir yönüm yok” olacaktır.

4)Gurur duyduğunuz en büyük başarınız nedir?

enbasariliyon

Bu sorunun sırrı, spesifik olmak ve pozisyonla en çok ilgili başarınızı seçmektir. Günlük hayatta edindiğiniz başarılar hala çok önemli olmala birlikte burada istenen cevap daha çok ilgilendiğiniz pozisyonla ya da daha profesyonel bir başarıdır. Şirketin aradığı özellikleri düşünün ve şirketin ihtiyaçlarına uygunluğunuzu gösterecek bir örnek geliştirin.

5)Son işinizden neden ayrıldınız?

mülakattaverilencevaplar
Özellikle yeni mezun olan ya da staj başvurusu yapanlar için cevaplaması zor olan bu soruyu boş geçmemeye özen gösterin. Eğer son iş ya da staj deneyiminiz kötü bittiyse bu soruyu olabildiğince politik cevaplamaya çalışın. İşinizin kötü yönlerinden bahsederken , birkaç iyi yönünden bahsetmeyi unutmayın. Karşılaştığınız zor bir durumu ve problemi nasıl çözdüğünüzü anlatın. Görüşmeciler, konu ne olursa olsun sizin eleştirel bir şekilde düşünebildiğiniz ve çözüm üretebildiğinizi görmek isterler.

6)Sizi neden işe alalım?


İşte kendinizi tanıtmanız için bir fırsat. Güçlü yönlerinizi, özelliklerinizi, yapabileceklerinizi kısa ve öz bir şekilde, kendinize güvenerek anlatın. Burada dikkat etmeniz gereken şey, cevaplarınızda  spesifik olmaktır. Herkes çok çalıştığını ve dürüst olduğunu söyler. Burada sizi gerçekten öne çıkaran özelliklerinizi vurgulamalısınız. 

7)Düşündüğünüz maaş nedir?

maas
Bu özellikle iş deneyimi az olanlar için çok zor yanıtlanacak bir soru. İş görüşmesine gitmeden önce, başvurduğunuz pozisyonun piyasa değeriyle ilgili bir araştırma yapın. İş teklifini almadan önce maaş konusunu konuşmaktan uzak durun. Görüşmeciye, anlaştığınız takdirde adil bir maaş belirlenmesi konusunda konuşmaya açık olduğunuzu belirtin. Eğer yine de cevap vermeniz konusunda ısrarcı davranırlarsa, kesin bir sayı vermek yerine uygun bir aralık vermeyi tercih edin. 

Özgün İçerik


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.