Öğrenci Kariyeri Banner

Etkili Bir Mülakat İçin Altın Değerinde İpuçları

Etkili Bir Mülakat İçin Altın Değerinde İpuçları

Haftalardır, belki de aylardır yaptığın iş başvurularının haddi hesabı yok. Sonunda beklenen an geldi ve bir olumlu e-posta aldın. Mülakat için çağrılıyorsun. Heyecanının yatışmasını bekledin ve o gün için hazırlıklara başladın. Saçlarını taradın, parfümünü sıktın, en güzel kombinini yaptın. Her şey harika ilerliyor. Peki ya zihnin? Zihnin mülakata hazır mı ?

Kafanda kurduğun senaryolara göre soruları tahmin etmeye çalışıyorsun. Cevaplar belli başlı zihninde canlanıyor.  Kendini tanıtıyorsun, mezun olduğun okuldan bahsediyorsun. Her soruya verebileceğin bir cevabının olduğunu düşünüyorsun ama yine de mülakata girmeden birkaç saat önce endişelenmeye başlayabilirsin. Son anlarda gelen bu stres iş görüşmesinde kendini ifade etmene engel olmamalı. Bu yüzden bugünkü içeriğimizde bazı önerilerimizle sizlere yardımcı olmak istiyoruz.

Sesini kontrol et

Karşındaki kişiye kendini tanıtırken çatlak ve kısık bir ses tonuyla konuşmak hem senle ilgili olan izlenime zarar verirken hem de kendine olan güvenini düşürebilir. Belki evde ayna karşısında yapacağım küçük bir prova ile ses tonunu ayarlayabilirsin. Impact Interview CEO’su Lewis Lin, görüşmeye başlamadan önce, seçmelere giden bir aktris ya da aktör gibi net ve güçlü bir ses tonunun yakalanması gerektiğini söylüyor.

Güçlü görün

Dik bir duruş, derin bir nefes. Harvard Business School profesörü Amy Cuddy’nin araştırmalarına göre, o an stres altında olsa bile güçlü bir tavır takınmak insanların rahatlamasını sağlıyor. Güçlü görünmenin iş görüşmelerinden önce daha iyi hissetmek adına yapılacak en iyi şeylerden biri olduğuna değiniyor ve “Kollarınızı gökyüzüne doğru kaldırın, tavana bakın ve gülümseyin. Rahatlığınızı geri kazanmanız için bu muhteşem bir hareket” diyor.

Olumlu düşün

Güçlü göründükten sonra bunu yapmak o kadar da zor olmayacak. Lin, mülakat öncesinde adayların kendilerine tonlarca baskı uyguladığını belirtiyor. “Ya bu mülakatı mahvedersem ve işe kabul edilmezsem?” “Bu işe giremezsem altı ay daha görüşmeye çağrılmayacağım ve kiralarımı da ödeyemeyeceğim” gibi olumsuz düşünceler davranışları da etkiliyor. Kişinin kafasının içinde dönen bu düşünceler, görüşme öncesi motivasyonu oldukça düşürüyor. Uzmanlar, bunun yerine iş için ne kadar istekli olunduğunun düşünülmesini öneriyor. Bu noktada şunları tekrar etmek iyi olabilir: “Ben bu iş için mükemmel bir adayım. Ben bu iş için mükemmel bir adayım. Ben bu iş için mükemmel bir adayım.”

Sosyal medya araştırmaları yap

Görüşme yapacağın İK uzmanını ya da yöneticiyi sosyal medyada araştırman, hangi konularda ne paylaşımlar yaptığını görmen onun hakkında bilgi sahibi olmanı sağlar. Karşına nasıl birinin çıkacağını önceden bilmen görüşmede de daha rahat bir iletişim kurmanı sağlar. Lin, “İyi bir kimya oluşturmanın, görüşmeciyle aradaki o uyumu yakalamanın en iyi yolu konuşulan konuları karşınızdakiyle ilişkilendirmektir” diyor.

Endişelerini yatıştır

Lin, endişenin birçok mülakatı gerçekten berbat edebileceğini de vurguluyor. Bu nedenle olumsuz bir deneyim yaşamamak adına önlem almakta fayda var. Mülakat saatinden önce seni rahatlatacak alışkanlıkların neyse bunları yap. Eğer giyinmeden önce zamanın varsa egzersiz yapabilir ya da sevdiğin bir filmden birkaç sahne izleyebilirsin. Bunun yanı sıra müzik dinlemek de odaklanmana fayda sağlayabilir. Bunları yapamam diyorsan; derin nefes alıp vermen bile endişenin yatışmasına yardım edecektir. Şimdi derin bir nefes al, gülümse ve işe koyul…

Kaynak

 


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.