Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Eylemi Rutin Haline Getirmek İçin 5 Yöntem

Bir Eylemi Rutin Haline Getirmek İçin 5 Yöntem

Hayatımız ile ilgili kararlar alırız ve bunlar genellikle hayatımızda bir rutin olması gerektiğini düşündüğümüz zamanlarda ortaya çıkar. Kendimize amaçlar belirler, hedefler koyarız. Daha sağlıklı beslenmeliyim, yeni bir dil öğrenmeliyim, üniversite sınavından yüksek not almalıyım, düzenli kitap okumalıyım gibi… Bu liste,bu hedefler sonsuza kadar devam edebilir.

Peki kaç tanesi başarıyla sonuçlanır ki?

Birçok kişi özellikle üniversite yıllarında yabancı dil öğrenmeye karar verir ve kurslara kayıt olur. Birkaç hafta sonra bazı kişilerde motivasyon eksikliği sizinde dikkatinizi çekmiştir veya bu durumla siz karşılaşmışsınızdır. Bu kişiler daha sonra devamsızlık yapmaya ve sonrasında kursa gelmeyi bırakarak tamamen ayrılır.

Vazgeçmekten yorulmadınız mı? Eğer sizde artık vazgeçmek istemiyorsanız yazımızın devamını mutlaka okuyun!

1- Önceliklerinizi belirleyin

Hayatınızda bir rutin oluşturmaya karar verdiğinizde ve hedeflerinizi düşündüğünüzde aklınıza birçok seçenek gelebilir. Birden fazla yabancı dili aynı anda öğrenmek isteyebilir veya birden fazla kursa gitmek isteyebilirsiniz. Eğer odaklanmakta ve zaman yönetiminde sorun yaşarsanız vazgeçmek yerine devam eder miydiniz ? Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse aynı anda iki işi yapmak sizce de zorlayıcı olmaz mı?

Küçük bir not defteri alın veya telefonunuzun notlar kısmına hedeflerinizi yazın. Daha sonra yazdıklarınızı birkaç kez okuyun. Size göre hangisinin daha öncelikli olduğu düşünün. Kararınızı verin ve hedeflerinizi sıralayın. Listenizdeki ilk hedeften başlayın ve onun için çaba gösterin.Tek bir hedefe odaklanmak devam etmenize yardımcı olabilir.

2.Küçük hedefler belirleyin

Hayatınızda değişiklikler yapmak istediğinizde ve bir eylemin hayatınızın bir parçası olmasını istediğinizde büyük düşünmek yerine küçük düşünmeyi deneyin. Unutmayın büyük hedeflere ulaşmak için bile küçük adımlar atmak gerekir.

Hedeflerimizi belirlerken büyük düşünmek daha motive edici olabilir. Ama kısa sürede hedefinize ulaşmak isteyen biriyseniz bu durum motivasyonunuzu düşürebilir. Rutin haline gelmesini isterken tamamen vazgeçmenize yol açabilir.

Öncelikle kendinize basit ve küçük hedefler belirleyin.Bazı küçük adımlar hayatımızı değiştirebilir mi? Eğer bu sorunun cevabını merak ediyorsanız bu içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz. Hayatınızı Değiştirecek 7 Küçük Adım !

3.Bir planınız olsun

Bir eylemi rutin haline getirmek hayatınıza yeni bir sorumluluk dahil eder. Bu durum sorun yaşamanıza neden olabilir. Hayatınızda ortaya çıkabilecek sorunlardan birkaçı ise zaman yönetimi, maddi ve özyönetim olarak adlandırılabilir.

Bu sorunlarla karşılaşıp bunalmış hissetmemek ve vazgeçmemek için yapmanız gereken en iyi yöntemlerden biri plan yapmaktır. Telefonunuzu veya bir ajandayı kullanabilirsiniz.

4.En az 21 gün devam edin

Daha önce alışkanlık kazanmak veya rutin haline getirmek hakkında kısa bir araştırma yaptıysanız 21 gün kuralıyla karşılaşmışsınızdır. Bazılarına göre bir rutin haline gelmesi için o eylemi 21 gün devam ettirmek gerekmektedir. Bir eylemin hayatınızdaki bir rutin olabilmesi için gereken süre kişiden kişiye değişebilir. Çünkü her birey farklı yaşam biçimine, farklı özelliklere sahiptir. Herkes birbirinden oldukça farklıyken bir eylemin rutin haline gelmesi için gereken sürede farklılıklar gözlemlenebilir. Ama yinede bir rutin kazanmak istiyorsanız o eylemi 21 gün boyunca hayatınızın bir parçası haline getirmeye özen gösterin.

5.Çevrenize bahsetmeyi deneyin

Sosyal medyanın, sosyal hayatta kabul görmenin günümüzde daha da önem kazandığını söyleyebiliriz. Hatta birçok kişinin hayatının merkezi haline geldiğini söylersek muhtemelen yanılmayız. Eyleminizi rutin haline getirmek istiyorsanız sosyal medya hesabınızda paylaşımda bulunabilir veya arkadaşlarınıza, ailenize bahsedebilirsiniz. Örneğin, sağlıklı beslenmeye karar verdiyseniz ve daha fazla sebze yemeye çalışıyorsanız yaptığınız yemekleri paylaşabilirsiniz. Yabancı dil kursuna giderek yeni bir dil öğrenmeye başlayacaksanız çevrenize bundan bahsederseniz belki de sizinle aynı dili öğrenmek isteyen biriyle çalışma arkadaşı olabilirsiniz.

Rutin haline getirmek istediğiniz eylemi başkalarıyla paylaşmanız motivasyonunuzu artırabilir.

Yazar Önerisi: Günlük tutun! Günlük tutmaya başlarsanız bu sürecinizi takip etmiş olursunuz. Her gün neler yaptığınızı,nasıl hissettiğinizi anlatmak size de iyi gelebilir. Eğer günlük tutmak konusunda emin değilseniz neden günlük tutmanız gerektiğine dair bu yazıyı okuyabilirsiniz. Günlük Tutmanız İçin 3 Neden !

Özgün İçerik 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.