Öğrenci Kariyeri Banner

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Teknikleri

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Teknikleri

İş yerlerinde, mülakat sırasında, ödev/proje sunumlarında pek çok insanın muzdarip olduğu sunum ve etkili konuşma becerileri konusunda siz de aynı fikirde misiniz? Özellikle pandemi döneminde sosyal medya araçları aracılığıyla yapılan video konferanslar, toplantılar, sunumlar ve son zamanlarda popülaritesi giderek artan podcast kanalları gibi birçok yeni iletişim organlarıyla birlikte yoğun bir sürece girdik. Üstelik buna bir de ekran karşısında konuşmak ve kimi zaman da sunum yapmak eklenince güçlü iletişim becerilerine sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu da anlamış olduk. Hal böyle olunca, biz de sizler için 7 maddede etkili konuşma ve sunum taktiklerini derledik!

1. Konuşma Öncesi Hazırlık Yapın

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Taktikleri

Konuşmanızdan önce hazırlık yapıp, bolca prova yaparsanız konuşma esnasında çok daha rahat olacaksınız. Ayrıca cümlelerinizi, bahsetmeniz gereken konuları bir kâğıda not alarak hazırlık yapmanız konuşma sırasında unutkanlık ihtimalinizi azaltarak zihninizin daha derli toplu bir hal almasını sağlayacaktır. Böylece, kendinizi daha özgüvenli hissedebilir ve akıcı bir konuşma gerçekleştirebilirsiniz!

2. Göz Teması Kurun

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Taktikleri

Dinleyicilerinizle göz teması kurmaya mutlaka özen gösterin. Bu şekilde insanların dikkatini toplayabilirsiniz. Konuşma sırasında kendi dikkatiniz dağıldığını hissedecek olursanız da, bir dinleyiciyle 3-5 saniye göz teması kurarak anda kalmayı ve konuşma odaklı ilerlemeyi başarabilirsiniz!

3. Ses Tonunuza Özen Gösterin

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Taktikleri

Konuşma esnasında ses tonunuzun fazla cılız ya da dengesiz bir düzeyde ilerlememesine dikkat edin. Dinleyicilere hitap eden, yumuşak ve sakin bir ses tonuyla konuşmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca, sürekli durağan ve aynı ses tonunda ilerleyen bir şekilde konuşmak yerine sözcüklere vurgu yaparak konuşmak dinleyicilerin tabiri caizse uykuya dalmasını engelleyerek sizinle kalmalarını devam ettirecektir.

4. Dinleyici Kitlesine Uygun İçerik Oluşturun

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Taktikleri

Sunumunuzun veya konuşmanızın dinleyici kitlenize hitap etmesine özen gösterin. Bu noktada, mutlaka hedef kitlenizi iyi belirlemeniz ve hazırlık aşamanızda da buna uygun içerik geliştirmeniz sunum sırasında hem dinleyicilerinizin hem de sizin odağınızı kaybetmemenizi sağlayacaktır. Böylece oldukça verimli bir sunum gerçekleştirmiş olursunuz!

5. Öz ve Anlaşılır Konuşmaya Dikkat Edin

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Taktikleri

Bir sunumun veya konuşmanın en önemli tarafı büyük ölçüde anlaşılabilir olmasıdır. Karmaşık cümlelerin kullanıldığı, anlaşılması zor, ana fikrin bulmaca gibi sözcüklerin arasına saklandığı bir konuşmaya odaklanmakta çoğu insan pekâlâ zorlanabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca kullandığınız sözcüklerin dinleyicileriniz tarafından anlaşılır olmasına ve anlatımınızda aşırılığa kaçmamanıza dikkat etmenizi öneririz.

6. Beden Dilinizi Kullanın

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Taktikleri

İletişimin olmazsa olmaz parçalarından biri de beden dili! Konuşurken jest ve mimiklerinizi kullanarak anlatımınızı güçlendirebilirsiniz. Böylece dinleyicilerinizin dikkatini çekerek akıcı ve verimli bir sunum/konuşma gerçekleştirebilirsiniz.

7. Doğal Davranın!

7 Maddede Etkili Konuşma ve Sunum Taktikleri

Son olarak ise konuşmalarınızda başkalarını taklitten mutlaka kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Kendiniz olmaktan ve doğal davranmaktan asla çekinmeyin. Bir konuşma veya sunumun iyi geçmesindeki en önemli etkenlerden biri de rahat olabilmektir, kendinizi kasarak yapay davranışlarda bulunmanız sizi strese sokacaktır ve konuşmanızın verimliliğini düşürecektir. Emin olun, günümüzde samimiyet ve doğallık her şeyden daha fazla dikkat çekiyor!

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

6 Maddede Etkili Sunum Nasıl Yapılır?

İş Görüşmesinde Sunum Yaparken 4 Kritik Aşama

Etkili İletişimin 7 Sihirli Yolu


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.