Öğrenci Kariyeri Banner

6 Maddede Etkili Sunum Nasıl Yapılır?

6 Maddede Etkili Sunum Nasıl Yapılır?

Herkes iş ya da okul hayatında mutlaka sunum yapmak zorunda kalır ve çoğu zaman bu kritik bir aşamadır.Sunum yaparken fikirlerimizi dinleyiciye en etkili biçimde nasıl geçirebiliriz? Heyecanımızı nasıl kontrol ederiz? İşte maddeler halinde etkili sunum nasıl yapılmalı:

1.Heyecanını Yönet!

Sunum sırasında heyecanımıız hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak yönetmeliyiz. Zihnen, negatif inançlardan uzaklaşmamız ve olumlu bir düşünce yapısına sahip olmamız gerekir. Heyecanımızı bastırmaya çalışırken bizi mutlu eden şeyler düşünmeliyiz. Heyecanı fiziksel olarak kontrol etmenin ise birden fazla yolu mümkün olabilir. Örneğin, sunum sırasında dinleyicilerle iletişime geçmek, onlara sorular sormak bizi rahatlatır.Bunların dışında sunumdan önce iyi bir hazırlık yapmak ve bu konuda deneyimimizi arttırmak daha özgüvenli olmamızı sağlar.

2.İyi Bir İçerik!

Etkileyici sunum temelde içerik hazırlama ve sunum becerisi olarak iki bölümden oluşur. Sunum yaparken slayt odaklı sunum yaklaşımından kaçınmalıyız. Sunum hazırlamaya başlarken önce slaytlar hazırlanmamalıdır. Slaytlar yazılı bir belgenin sunumu haline getirilmemelidir. Etlkili sunum yapabilmek için dinleyici odaklı bir sunum yaklaşımını benimsemeliyiz.İlk aşamada dinleyici profilini belirlemeliyiz ve daha sonra içeriği, görselleri buna göre hazırlamalıyız. İçeriğimizi hazırlarken, net bir amaç belirlemeliyiz ve dinleyiciye fayda sunmaya çalışmalıyız. Yalın ve anlaşılır olmaya çalışmalı, dinleyici ile bağlantıda kalmalıyız. Ana fikri asla en sona bırakmamalıyız. Sunumun başlarında ana mesaj vermeli, en sonda ise konuyu toparlamalıyız. 

3.Kanca Kullan!

Kanca, dinleyicinin dikkatini çeken ve farkında olmadan sunum içerisine dahil olmasını sağlayan bir olaydır. Kancanın sunumun başında yapılması, dinleyicinin sunumun başında konuya dahil olmasını sağlayacağından önemlidir.Bunu sunumun başında bir soru sorarak, bir hikaye ya da alıntı yaparak gerçekleştirebiliriz. Bunların yanında fiziksel bir nesne, ses efekti gibi dikkat çekici olaylar dinleyicinin doğrudan ilgisini çeker. Aşağıdaki konuşmanın ilk 2 dakikasını izlerseniz başarılı bir kanca örneği görebilirsiniz.

4.Akılda Kalıcılığı Arttır!

Sunumun akılda kalıcığını arttırmak için hikayeleştirme yöntemi kullanabiliriz. Bu şekilde somutlaştırılarak konunun daha rahat anlaşılması sağlanır. Aynı şekilde sunum sırasında sayısal olarak yaklaşık veriler kullanma daha akılda kalıcı olur. Gerçek yaşamdan örnek ve benzetmeler her zaman dinleyicinin aklında daha uzun süre yer edinilmesini sağlar.

5.Görsel Önemli!

Unutmamalıyız ki görseller bizim için değil dinleyici için tasarlanmalıdır. Etkili bir sunumda, gerçek görseller kullanmak daha uygundur ve yüksek kalitede olmasına dikkat etmeliyiz. Görsel kullanımı sınırlı tutulmalı ve konuyla ilgili olmalıdır. Powerpoint sunumu hazırlarken aynı yazı karakteri ve rengini kullanmalyız. Başlık ve içerikte kelimelerin tüm harfleri büyük harf yapmamalıyız. Eğer sunumda video kullanacaksak, 5 dakikayı geçmeyecek ve yüksek kalitede olmasında dikkat etmeliyiz.

6.Beden Dili Ve Göz Teması Olmazsa Olmaz!

Etkili bir sunum yapmak istiyorsak beden dilimizi kullanmalı ve dinleyici ile göz teması kurmalıyız. Her iki yana doğru sallanmak, işaret parmağımızı kişilere doğrultmak, ellerimizi ceplerimize sokmak gibi olumsuz beden dili hareketlerinden kaçınmalıyız. Mantığı ve duyguları harekete geçiren ikna edici kelimeler kullanmalıyız. Sunumun başında soru alınıp alınmayacağını belirtmeliyiz. Prova sırasında tahmini gelebilecek soruları belirlemeli ve hazırlık yapmalıyız. Eğer sunumda soru gelmiyorsa sunum uzun,sıkıcı veya anlaşılmamış olabilir. Buna karşılık kusursuz bir sunum olursa da aynı sonuç doğabilir. Aşağıdaki videoda 2018 yılı topluluk önünde konuşma şampiyonu olmuş olan Ramona J.Smith'in etkileyici konuşmasını izleyebilirsiniz.

 

****************BONUS****************

TÜBİTAK ETKİLİ SUNUM EL KİTABI

Özgün İçerik


Melis  Keşen

Araştırmayı seviyor, yabancı dil öğrenmeye istekli ve dili etkin kullanmayı amaçlıyor.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.