İnsanlar arasındaki duygu ve düşüncelerin sözlü veya sözsüz aktarılmasına iletişim denir. Geçmişten günümüze insanoğlu iletişimin birçok türünü denedi. Duman, kuş ve ıslık gibi yollarla haber vermek ya da kendini ifade etmek için çeşitli yollar buldu. İnsanlığın var olduğu sürece iletişimin kaçınılmaz olduğu bu durumda iletişim toplumsal yapının temeli ve gerekliliği oldu.
“Etkili bir iletişim sizce nedir?”
Etkili iletişimi, iletişimin sağlıklı olması ve amacına ulaşması olarak tanımlayabiliriz. Birçoğumuz etkili iletişim kurarken bazı sorunlar yaşıyoruz. Evde, okulda ya da işte kısacası hayatımızın her yerinde kendimizi karşı tarafa doğru bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Çevremizde iletişim becerileri yüksek insanlara bakıp doğuştan bir yetenek olarak düşünsek de etkili bir iletişim biz de kurabiliriz. Bugünkü içeriğimizde de etkili bir iletişim nasıl olur adım adım inceleyeceğiz.
Ses Tonuna Dikkat Et
Ses tonunu ayarlamanız çok önemli. Yüksek sesle veyahut düşük sesle konuşmanız söylediklerinizin ciddiyetini bozabilir, duygu ve düşüncelerinizi yanlış aktarabilir. Gerekli yerlerde kelimelere vurgu yaparak konuşmanızı ilerletmek karşı tarafın size odaklanmasını sağlayacaktır.
Göz Teması Kur
Konuşma esnasında telefonla oynamak, maillerini kontrol etmek karşı tarafa saygısızlık olarak yansır. Göz temasında bulunarak karşı tarafın dediklerine konsantre olmalısınız.
Karşındaki Kişinin Söylediklerine Odaklan
Karşınızdaki insan konuşurken o an cevap olarak ne söyleyeceğinize odaklanmak sağlıklı bir iletişim kurmanızı sağlamaz. Onun yerine sadece dinleyin.
Saygı Duy
İletişim, saygı kökenlidir. Saygının olmadığı bir ortamda söylediğiniz kelimelerin hiçbir önemi kalmaz.
Aktif Dinleyici
Konuşma esnasında dinlerken bazen kafa sallayarak karşı tarafı onaylamanız aktif olarak seni hala dinliyorum mesajını karşı tarafa verir. Bu yüzden karşınızda uzun bir konuşma yapılırken ara sıra kafanızı sallayarak dinlediğinizi belirtin.
Suçlayıcı Bir Dil
Karşınızdaki konuşma tartışmaya döndüğünde suçlayıcı bir dil kullanmak, sert eleştirilerde bulunmak hoş bir intiba yaratmayacaktır.
Pozitif Ol
Özellikle konuşmanın başında ve sonunda pozitif olmaya önem gösterin. Konuşma nasıl başlarsa öyle gideceğini unutmayın.
Özgün İçerik
0 Yorum
Yorum Yap