Kitap okumak nedir ? Hobiniz nedir sorusunun ilk cevabı ve öz geçmişte ilgi alanları kısmında birçok kişinin ilk aklına gelendir. Kitap okumanın dile getirilmesi bile güzel. Buna rağmen kitap okuma alışkanlığına sahip misiniz veya sahip kaç kişi tanıyorsunuz? Bu soru için herkesin farklı cevapları olabilir. Ama kitap okumanın önemli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Kitap okumanın hayatımızın bir parçası haline gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden bu yazımızı kitap okuma alışkanlığı ile ilgili kaleme aldık.

 

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmaya Dair Tavsiyeler

1. Kitaplarınıza göz atın

Kitaplarınıza göz atın

Kendi kütüphaneniz var mı? Bu soruyu görünce gözünüzün önünde büyük bir kitaplık canlanmış olabilir. Ama hepimiz farklıyız ve farklı hayatlarımız var. Bazılarımız için birkaç kitap bir kütüphaneyken bazılarımız için birkaç kitaplık bir kütüphanedir. Kendi dünyanızda kitaplarınız belki bir köşede belki bir kitaplıkta belki çalışma masanızın üstünde. Kütüphanenize yani kitaplarınıza göz atın. Bu güne kadar hangi türleri, hangi kitapları okuduğunuzu fark edin. Böylelikle sevdiğiniz türleri veya o kitapları okurken hissettiklerinizi hatırlayabilirsiniz. Bu durum tekrar kitap okumak istemenize yardımcı olabilir.

 

2. İnternette kitaplarla ilgili araştırma yapın 

Araştırma yapmak

Güne telefonunu eline almadan başlayan kaç kişiyiz? Önceden sadece alarm kapatmak için güne telefonla başlardık. Ama son zamanlarda internetin hayatımızdaki yeri değişti. Güne sosyal medya hesaplarını kontrol ederek başlayan birçok kişinin olduğu söylenebilir. Günlük kaç saatinizi internette geçiriyorsunuz? İnternette zamanınızı nasıl geçiyorsunuz? Sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmek, arkadaşlarınızın fotoğraflarını beğenmek veya maillerinizi kontrol etmek gibi. Bu aktivitelere kitapları dahil etmeye ne dersiniz? Sosyal medyada kitaplara dair birçok hesabın karşınıza çıkacağını söyleyebiliriz. Kitap türleri, en çok okunan kitaplar, yeni çıkanlar merak ettiklerinizi araştırmayı deneyin. Böylelikle hayatınızın içinde kitapların yer edinmesini sağlayabilirsiniz. Kitapların büyülü dünyası ve okur yorumları sizi bekliyor!

 

3. Merak ettiklerinizi, okurken keyif aldıklarınızı düşünün

Merak ettiğiniz kitaplar ,ilgi alanları

İlkokul yıllarında okuma yazmayı öğrendiğiniz günleri hatırlamaya çalışın. Heyecanlı ve meraklı olduğunuz zamanları… Daha önce size okunan kitapları, merak ettiğiniz için büyüklerinizden okumalarını istediklerinizi veya yolda gördüğünüz tabelaları artık tek başınıza okuyabilir olmak mutluluk verici değil miydi? Yeni bir dünyanın kapılarını aralamak belki de yeni bir dünya yaratmak gibiydi. Birçoğumuzun okuma alışkanlığı kazandığı zamanlardı. Eskiden elinden kitap düşmeyen biri veya günde en az birkaç sayfa kitap okumaya çalışan biri olabilirsiniz. Peki o dünyadan neden uzaklaştık? Zaman geçti ve bizi değiştirdi mi? Yoksa merak duygumuzu mu kaybettik? Bu soruların cevapları herkes için farklı olabilir. Ama bu durumdan mutlu değil ve okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız yeni bir başlangıç için geçmişi düşünün. Kısa bir an için olsa bile okurken keyif aldığınız ve bittiğinde üzüldüğünüz kitapları hatırlamaya çalışın. Bunun yanı sıra merak ettikleriniz hakkında düşünmeyi ihmal etmeyin. Şuan ne öğrenmek istiyorsunuz, ilgi alanlarınız neler bunun gibi birçok sorunun cevabı size yardımcı olabilir. Belki de cevaplarınız elinize bir kitap almanızı ve heyecanla okumaya başlamanızı sağlar.

 

4. İnce kitaplarla başlayın

İnce kitaplar

Kitap okumak kimileri için zor olabilir. Bunun nedeni gözlerinin önünde canlanan kalın kitaplar olabilir mi? Belki kitap okuma alışkanlığı kazanmalarındaki engellerden biri budur. Yeni başlangıçlar yaparken büyük adımlar atmak yerine küçük adımlarla başlamak daha iyi olabilir. Emeklemeden yürümek koşmaya çalışmak zor olmaz mı? Adım adım ilerlemeyi deneyin. Sayfa sayısı daha az yani ince kitapları okuyarak başlayın. Kitap okumak hayatınızda yer edindikçe daha kalın kitapları okumaya çalışın. Tabii ki sadece ince olduğu için kitapları tercih etmenizi tavsiye etmiyoruz. Merak ettiğiniz, ilgi duyduğunuz bir türde kitap olmasını göz önüne bulundurmanızı tavsiye ederiz.

 

5. Klasikleri okumaya ne dersiniz?

Klasik kitaplar
 

Klasikler… Kitap okumayı sevenlerin bir kısmının ilkokul yıllarında okumaya başladığı kimilerinin ise lise zamanlarında tanıştığı kitaplar. Özellikle lisede edebiyat dersinde Türk ve Dünya klasiklerinden bahsedildiği bir dersiniz olmuştur. En azından üniversite sınavına çalışırken yazar-eser eşleşmelerine çalıştığınızı varsayıyoruz. Klasik kitaplara şans vermeye ne dersiniz? Klasik kelimesi gözünüzü korkutmasın. Okurken sıkılmayacağınızı düşündüğümüz ve keyif alacağınız kitaplar olduğunu söyleyebiliriz. Kendinize uzun bir okuma listesi yapabilir ve listedeki ilk klasik kitapla yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.

 

6. Günde birkaç sayfa okumaya çalışın

Günde birkaç sayfa kitap okuyun

Alışkanlık kazanmanın kolay olduğu söylenemez. Hepimiz birbirimizden farklıyız, hayatlarımız, rutinlerimiz farklı. Çalışma hayatınız, eğitim hayatınız belki de sınavlara hazırlanan yeni mezun biri olarak yeterince zamanınız olmadığını düşünüyorsunuzdur. Hayatınızın yoğun, yorucu veya sıkıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Sizin için tanımlayan doğru kelimenin ne olduğunu bilemeyiz. Ama kitap okumak istemenize rağmen zaman ayıramıyor olabilirsiniz. Saatlerinizi, bütün gününüzü, hafta sonunuzu tamamen kitap okumaya ayırmanızı kastetmiyoruz. Kitap okumak için zaman yaratabilirsiniz. Günde 10 dakikanızı kitap okumak için ayırabilirsiniz. Günde sayfalarca kitap okumak özellikle yeni başlayan biri için zor olabilir. Öncellikle birkaç sayfa okuyarak başlayın. Bunun kaç sayfa olacağını en iyi siz bilebilirsiniz. Ama günde 5 sayfa okuyarak başlayabilir ve zamanla sayfa sayısını artırabilirsiniz.

Bonus: Kitap kulübü kurmak ister misiniz?

Kitap kulübü

Kitap kulübü denilince aklınıza ne geliyor? Benim aklıma öğrencilik yıllarım geliyor. Öğrenci kulüpleri eğer kitap okumayı seven biriyseniz kitap okuma kulübün de yer almış olabilirsiniz. Haftalık veya aylık okunacak kitapların belirlendiği, kitaplar hakkında konuşulan kitap kulüpleri. Şu an bir kitap kulübünde yer almıyor olabilirsiniz. Kendi kitap kulübünüzü kurmaya ne dersiniz? Bunun için arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Bunun için çok kalabalık olmanıza gerek yok. Birkaç arkadaşınızla bir kitap kulübü kurabilirsiniz. Aylık okunacak bir kitap belirleyip başlayabilirsiniz. Bu durum kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olabilir.

Bonus: Sosyal medya hesabı açmayı düşündünüz mü?

İnternet hayatımızın her yerinde. Özellikle sosyal medyanın hayatımızdaki yeri tartışılmaz bir hale geldi. Eğer sosyal medya hesabınız varsa kitaplara dair paylaşımlar yapan hesaplar dikkatinizi çekmiştir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için böyle bir sosyal medya hesabı açmaya ne dersiniz? Kendinize okuma listesi yaptıktan sonra okuduğunuz kitapları paylaşabilirsiniz. Kitaplar ve kitaplar hakkında düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ediyoruz!

Baş ucu kitabınızı bizimle paylaşın,yorumlarda buluşalım!

Özgün İçerik

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.