Öğrenci Kariyeri Banner

Online Platformlarda Asla Yapmamanız Gereken 5 Şey

Online Platformlarda Asla Yapmamanız Gereken 5 Şey

Özellikle son bir yılda, İnternet üzerinden hayatımızın çok büyük bir kısmını yürütüyoruz. Ama internet, bir çoğumuzun ilk kullandığı zamanlardan beri oldukça değişti ve değişmeye devam ediyor. 

online platform

Bu değişim sürecinde, hiç yanlış yapabiliyor olduğunuz şeyleri düşündünüz mü? 

1. Aynı Şifreyi Birden Fazla Platformda Kullanmak

online platform

Sonu gelmeyen veri skandalları da düşünülürse, güvenliğin son zamanlarda önem kazandığını düşünmemek saçma olur. Bu nedenle basit ve sürekli kullandığınız şifreler yerine, farklı websiteleri ve sosyal platformlar için farklı şifreler seçin. Şifreleri daha kompleks yapmanız (mesela ‘öğrencikariyerimobiluygulaması’ gibi) ilk başta sizi üşendirse de, güvenlik açısından içinizi daha rahat tutacaktır.

2. Çocukları Fazla Paylaşmak

online platform

Her ne kadar kardeşiniz, kuzeniniz, yeğeniniz veya kendi çocuğunuzun tatlı fotoğraflarını paylaşmak cazip gelse de veya bunu ‘herkes’ yapsa da, bunu yapmak çok da mantıklı değil. Birkaç paylaşım sıkıntı çıkarmasa bile, fazla paylaşmak uzun vadede güzel olmayan sonuçlar doğurabilir. Karşınızdaki çocuğun mahremiyeti, siber zorbalık ve kişisel bilgilerin çalınabilirliğinin yanında; internette toplumdaki her insanın bulunduğunu unutmayın. Etrafınızdaki çocukların bilgilerinin ve resimlerinin art niyetli insanların eline geçmesine izin vermemelisiniz.

3. İki Aşamalı Doğrulama’yı Kullanmamak

online platform

İki aşamalı doğrulama, hesabınızın şifresi ele geçirilse bile hesabınızın ve bilgilerinizin güvenliğini sağlayacak bir yöntemdir. Bu yöntem ile hesabınıza giriş yapmak bir banka hesabına girmek gibi olur, yani şifre ve seçebileceğiniz başka bir yöntem (Çoğu zaman cep telefonu veya E-Mail aracılığıyla) ile giriş yapabiliyorsunuz. Böylece hesabınızın şifresi çalındığı takdirde, hesabınızı koruyacak bir kapı daha kalıyor.

4. Gördüğünüz Her Şeye İnanmak

online platform

Bu madde özellikle günlük haberleri sosyal medya üzerinden alıyorsanız önemli, çünkü her ne kadar popüler haber platformları sosyal medya aktif olarak paylaşım yapsa da, artık yanlış haberlere rastlamak da bir o kadar kolay. İnternet yıllar içinde öyle çeşitli hale geldi ki, sıradan bir hesap kolayca güncel olaylar hakkında bilerek veya bilmeyerek yanlış bilgiler yayabilir. Bu nedenle sağlam haber kaynaklarından görmedikçe, gördüğünüz her bilgiye inanmayın.

5. İnternet Siteleri Üzerinden Kendinize Teşhis Koymak

online platform

Eğer hiç sağlığınızdan şüphe ettiyseniz veya genel olarak sağlığınız konusunda bilinçli biriyseniz, sahip olabileceğinizi düşündüğünüz hastalıkları google’lamışsınızdır. Bunu yaptıktan sonra sırasıyla çıkan websiteleri size bilimsel bir kaynağı olmadan tonlarca farklı hastalık sunabilir. Mesela bir baş ağrısı google’ladığınızda, bir site size grip olabileceğinizi, bir site size migren hastası olabileceğinizi, başka bir siteyse beyin tümörünüz olabileceğini söyleyebilir. Her ne kadar bazen Google yardımcı olabilse de, bir sağlık sorunundan şüphe ediyorsanız bir doktora gözükmeyi ihmal etmeyin.

 


Yağmur Akarsu

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağmur Akarsu..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.