Son günlerde veganlık oldukça popüler bir hâle geldi. Kimileri vegan olmanın faydalı bir şey olduğunu savunurken kimileri de veganlığın sağlığımız açısından zararlarından bahseder oldu. Ne yazık ki bu konu tam olarak netleşmiş değil. Eğer çevre ve hayvan hakları konusunda bilinç düzeyiniz yüksekse bu konu hakkında bir şeyler yapmak istemeniz gayet normal. Yani, bilinç düzeyi yüksek olan bireyler vegan olmak isteyebilirler. Vegan olmayı isteyebiliriz fakat bu o kadar da kolay bir şey değil fakat imkansız da değil.
Şimdi gelin hep beraber vegan olmak isteyenlerin uygulaması gereken 5 adımdan bahsedelim.
1. Veganlığı Yakından Tanıyın
Öncelikle veganlık ve Vejetaryenlik kavramlarından bahsetmek önemli çünkü bu iki kavram arasındaki farkları bilmeyen insanlar olduğunu düşünüyorum.
Vejetaryenlik; sadece et ürünlerinin tüketilmediği bir beslenme türüdür. Veganlık ise vejetaryenlikten farklı olarak, hiçbir hayvansal gıdanın tüketilmediği bir beslenme türüdür. Veganlığı sadece beslenme türü ile nitelendirmemiz doğru olmaz veganlık aynı zamanda bir yaşam tarzıdır. Veganlık, tüm hayvanların yaşam haklarını korumayı amaçlar. Veganlık, hayvanların endüstrileşmesine kafa tutar. Yani veganlar, hiçbir şekilde hayvansal gıdaları tüketmez ve hayvanlar üzerinde deney yapılan hiçbir kişisel bakım ürünü ya da giysileri kullanmazlar.
2. Veganlık Hakkında Daha Fazla Okuyun, İzleyin ve Bilgi Paylaşımı Yapın
Vegan olmak, gerçekten sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bu yüzden çok fazla okumalı, izlemeli ve bilgi paylaşımı yapmakta büyük fayda var. Hayvansal ürün tüketmeyi bıraktığınız zaman onların yerine ne koyabilirsiniz bunları iyi araştırmanız gerekiyor. Örneğin inek sütü yerine badem sütü, hindistan cevizi sütü tüketebilirsiniz. Etin yerine de fasulye, barbunya, nohut gibi bakliyatları tüketebilirsiniz.
3. Mutfakta Zaman Geçirin
Büyük marketlerde vegan ürünleri rahatlıkla bulabilirsiniz fakat bu durum ne yazık ki pek de tasarruflu değil. Siz de mutfağınızda zaman geçirerek istediğiniz şekilde yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Çevrenizden ya da internetten birçok vegan tarif öğrenebilirsiniz.
4. Dışarı Çıktığınızda Atıştırmalıklarınızı Yanınıza Alın
Vegan olduğunuzda acıktığınız zaman size uygun atıştırmalıkları bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden siz en iyisi dışarı çıktığınızda atıştırmalıklarınızı yanınıza alın. Kuruyemiş ve meyve kurularını rahatlıkla tüketebilirsiniz.
5. Doktor Kontrolünü İhmal Etmeyin
Fazla et tüketimi kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor. Vegan beslenmek ise bu tür hastalıkları önlüyor. Fakat hâlihazırda B12 vitamini, kalsiyum gibi eksiklikleriniz olabilir. Vegan beslenmeye geçiş aşamasında bu değerleriniz daha fazla düşebilir. Bu yüzden doktor kontrolünü sakın ihmal etmeyin.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Evden Çalışırken Sağlıklı Beslenmeniz İçin 10 Altın Öneri
Beslenme İş Ve Okul Hayatını Etkiler Mi?
4 Basamakta Beslenmenin Temel Taşları