Öğrenci Kariyeri Banner

Milli Savunma Üniversitesine Detaylı Bakış

Milli Savunma Üniversitesine Detaylı Bakış

2021 yılına girmemizle beraber öğrencilerin gözleri sınav başvurularına çevrildi. Ocak ayı içinde Milli Savunma Üniversitesi sınavı başvurularının açılması bekleniyor. YKS öncesi yapılan MSÜ sınavına öğrencilerin bir kısmı kendini denemek için girerken diğer kısmı ise Harp Okullarında eğitim görebilmek için giriyor. Sınav başvuruları öncesi Milli Savunma Üniversitesini daha iyi anlayabilmemiz için bu yazıyı hazırladık.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ NEDİR?

Milli Savunma Üniversitesi, 31 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan kararname ile Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksekokullarını bünyesinde barındıracak şekilde, Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak kurulan askeri üniversitedir.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİNE GİRİŞ AŞAMALARI NELERDİR?

MSÜ sınavı, Üniversiteye giriş için ilk adımı oluşturuyor. Adayın kendi oluşturduğu tercih listesinde bulunan Harp Okulu veya Astsubay Meslek Yüksekokullarına yeterli puanı alınmışsa öğrenci, 2. aşama olan spor ve sözlü mülakat için Ankara’ya çağrılıyor. Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları için 2 gün süren bu sınavlar, Hava Harp Okulu tercihi yapan öğrenciler için ‘psikomotor testi’nin de uygulanması ile 3 güne uzuyor. İkinci aşamayı da başarı ile geçen adaylar, sağlık raporu için hastanelere yönlendiriliyor. Sağlık raporunun içeriği de Hava Harp Okulu ve diğer okullar arasında farklılık gösteriyor. Hava Harp Okulu için “Kategori-1 Hava Araçlarında Uçucu Yetiştirmeye Elverişlidir” raporu gerekli kılınırken, diğer okullar için “Askeri öğrenci olur” ibaresi yeterli. Sağlık raporunu da alan aday, askeri öğrenci yeterliliklerinin test edilmesi için “İntibak Kampı”na çağrılıyor.( Hava Harp Okulu öğrencileri için İntibak Kampı öncesi Öğrenci Seçme Uçuşu adı altında Yalova’da 14 veya 21 sortilik eğitim uçuşu düzenleniyor.) İntibak Kampını da başarı ile tamamlayan adaylar, güvenlik soruşturmalarının ardından “Askeri Öğrenci” olmaya hak kazanıyor ve “Askerlik Yemini” ederek subay veya astsubay olmak üzere Milli Savunma Üniversitesinde eğitim görmeye başlıyor.

Milli Savunma Üniversitesinin Eğitim Süresi Ne Kadardır?

Harp Okullarında 1 yıllık hazırlık eğitimi ile beraber 5 yıl, Astsubay Meslek Yüksekokullarında da 2 yıl eğitim veren Milli Savunma Üniversitesi, askeri öğrencilere 1.sınıftan itibaren çift diploma imkânı sunarak öğrencilere belirli bölümlerde mühendislik ve diğer alanlarda da diploma sahibi olma hakkı tanıyor. Eğitim öğretim süreçleri boyunca her türlü ihtiyaçları okul tarafından karşılanan askeri öğrenciler, ayın zamanda her ay ‘asker harçlığı’ da alıyor. Harp Okullarından teğmen rütbesiyle mezun olan askeri öğrenciler, mezun oldukları andan itibaren maaş almaya başlamaktadır.

2020 Yılı Milli Savunma Üniversitesi Tanıtım Filmi

Milli Savunma Üniversitesi Lisansüstü Programlara Öğrenci Alıyor!


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.