Öğrenci Kariyeri Banner

YEA Endüstri 4.0 Murat Bayazıt: 5G ve Ötesi

YEA Endüstri 4.0 Murat Bayazıt: 5G ve Ötesi

YEA 5. haftada Endüstri 4.0 alanında Deutsche Messe Özel Projeler Satış ve İş Geliştirme Direktörü Murat Bayazıt'ı dinleme fırsatını bulduk. 

2011 yılında Hannover Messe’de yani Hannover Fuarı’nda Endüstri 4.0 ilk defa dünyaya lanse edildi ve Murat Bayazıt’ın da şu anda çalışıyor olduğu Deutsche Messe sayesinde oldu. Dünya genelinde 130’dan fazla fuarın gerçekleşmesiyle beraber 50.000 fuar sahibi tarafından 4 milyondan fazla ziyaretçinin ağırlanmasını sağlayan Deutsche Messe’nin 60 ülkede 120 ofisi bulunmaktadır. 

 

Düzenlenen Technology Academy ile Almanya’da bulunan üniversiteler ile birlikte de günümüzde önem kazanan Endüstri 4.0, Gelecek Teknolojileri, Yapay Zeka ve 5G gibi konulara yer veriyorlar. Böylece müşterileri ile yakın ilişkilere sahip olma fırsatını yakalıyorlar. 

5G nedir?

 

Aslında 4G gibi olduğu düşünülse de hayatımızda yeri olan birçok teknoloji kavramının baştan bir revizesi ve yenilenmesine gereklilik duyulacak olan bir teknolojidir 5G. Dikey yapıya sahip bütün endüstrileri değiştireceği öngörülüyor. Aynı zamanda 5G teknolojisi ile yapılan işlerin önemli derecede hız kazanabileceği belirtiliyor. Kitlesel veri büyümesine kapasite sağlayarak endüstriyel açıdan Nesnelerin interneti uygulaması olarak da tanımlanabilir. Böylece daha sürdürülebilir bir toplum, artan kaynak verimliliği, bağlı araçlar ile kaza oluşmadan önlenebilmesi gibi durumlara ortam sağlamaktadır. 

Aslında Endüstri 4.0 getirisi ile uzaktan kontrol iş süreçleri olması sayesinde, İnternet Teknolojileri (IT) ile Operasyonal Teknolojileri (OT) kavramlarını bir araya getirerek Mühendislik Teknolojisi kavramının İngilizce hali olan Engineering Technology(ET) kavramını hayatımıza soktu. 

Gelişen dünyamızda aksiyon alınmasını düşünen Deutsch Messe ise CEBIT ve Hannover Messe’nin entegrasyonundan ortaya çıkan şekilde yerini aldı ve 2019 Hannover Messe’de dünyaya 5G tanıtımını yaptılar.

Fuarlar düzenleyerek teknolojiye yatırım yapıldığını belirten Murat Bayazıt 5G alanında yatırım yapan ilk firma olarak Deutsche Messe’yi gösterdi ve gerçek zamanlı 5G demolarını göstermeleri için ilk lisanslarını aldıklarını belirtti. Maddi açıdan getirisinden ziyade atılan bu adımın farkındalık açısından önemini çeken Bayazıt 5G’ye yatırım yapan ve partnerleri olduğu şirketleri belirtti.

 

Universal Robot’un ilk gerçek zamanlı 5G uygulamasını yapmasından sonra Audi’nin Stuttgart fabrikasında hayata geçtiğini belirtti. Bu sayede üretim süreçlerinde ciddi derecede hızlanma sağlandı. Ciddi derecede hızlanmadan bahsederken ise durum optimize edildiği dönemler için %40-50 oranlarını yakaladığının vurgusunu yaptı. Aynı zamanda taklit yeteneğine sahip ve esnek hareketleri machine learning üzerinden geliştirip uygulayabildiğinden bahsetti.

Yapay zekâ ile ilgili olarak daha detaylı bilgiye erişmek isteyenler için Gary Kasparov’un Deep Blue adı verilen IBM marka bilgisayar ile olan karşılaşmalarını araştırabilir. Ancak Deep Blue internete bağlı olmaması sebebiyle araştırma yapamamış olan IBM bilgisayarının aksine AlphaGo internete bağlı şekilde çalışan ve anlık öğrenme yeteneği bulunan bir yapay zeka ürünüydü. Dolayısıyla yapay zekâ ile ilgili aynı şekilde Dünya Go şampiyonu Lee Sedol ile AlphaGo’nun maçları ile ilgili bilgileri araştırabilirsiniz. Yapay zeka, endüstri 4.0 ve 5G’nin bir arada kullanıldığı daha aktif bir örnek görmek isterseniz de dünyanın masa tenisi oynayan Omron tarafından geliştirilen ilk robotu FORPHEUS’u detaylı olarak araştırabilir.

 

Aslında 5G yine bir iletişim teknolojisi olmasına rağmen gecikmelerin önüne geçmesi, varolan teknoloji kullanımlarının değiştirilmesine imkan sağlaması ve dolayısıyla süreç değişikliğine doğru gitmesi sayesinde üretim aşamalarında çok çeşitli yeniliklere ortam sağlayarak hataların minimizasyonuna gidebilmektedir. 5G teknolojisi sayesinde ise Nesnelerin İnterneti daha anlamlı hale gelerek kablolu iletimden kurtulmasıyla uzaktan da kontrol edilebilir hale gelerek de hız kazandı. 

2023’te ya da belki 2022 yılının sonlarına doğru otonom araçlar, yapay gerçeklik, yapay zeka, sanal gerçeklik, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, bulut sistemi, endüstri 4.0 konularında da etkili olan 5G teknolojisinin hayata geçmesi bekleniyor.

İlerleyen dönemlerde ise 6G teknolojisinin de hayata geçeceği bekleniyor.

Endüstri 4.0, yapay zeka ve benzeri konularla ilgili gelişmeler ve bilgilendirmeler ile ilgili güncel kalmak için bizi takip edebilirsiniz.

Önümüzdeki haftaların Endüstri 4.0 oturumları ile ilgili olarak yayınlanacak olan içerikler için bize buradan ulaşabilir, geleceğin yönetici adaylarının 6 ay boyunca 5 farklı konuda 120 farklı şirketin ve öğrencilerin buluştuğu Young Executive Academy’nin ikinci dönem başvurularından haberdar olmak için buraya tıklayabilirsiniz


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.