Öğrenci Kariyeri Banner

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk, kişinin bazı anlarda kendini birden çok iyi hissederken, bir süre sonra içine kapanık bir ruh haline gelmesine neden olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Bipolarar bozukluk hastalığı, bireyin manik depresyon tanımına da uyan ruh hallerine bürünmesine sebep olabilir. Bu nedenle böyle bir hastalığa tanı konma aşaması, psikologlar tarafından yapılmalı ve kişi kendi kendine tanı koymamalıdır. Özellikle okuduğunuz belirtilerin sizde olması düşüncesi yalnızca yanılsama olabilir.

Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. İki birbirinden uzak ruh haline bürünen bipolar bozukluk yaşayan kişi, ani ruh değişimleri yaşar. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi aşırı aktif, özgüvenli bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat bir diğer ruh durumu olan depresyon haline büründüğünde ise  içe kapanık, huzursuz, umutsuz olur ve hatta intihara meyillilik gösterebilir.

Bipolar bozukluk seviyesine göre meydana gelme sıklığı değişkenlik gösterir. Ruhsal durum atakları ileri seviyede değilse yılda birkaç defa meydana gelebilir. Çoğu insan duygu durum bozukluklarını fark edebilirken, ileri seviye bipolar bozukluğu yaşayanların bu durumu kendi kendine fark etmesi kolay değildir.

Bipolar bozukluk çoğu hastalık gibi genetik aktarımla geçebileceği gibi, sonradan yaşanan travmalara bağlı olarak da gelişebilmektedir. 

 

Bipolar bozukluk yaşanabilecek atakların dışında kişinin normal hayatını sürdürebildiği bir psikolojik rahatsızlıktır. Fakat tedavi süreci yalnızca atakların geldiği dönemeri ele alır şekilde değil, atakların oluşmasını engellemeyi amaçlar nitelikte olmalıdır.


tuğba özdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Özdemir...

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.