Öğrenci Kariyeri Banner

YEA Endüstri 4.0 Ali Rıza Ersoy: Endüstri 4.0'dan Tarım 4.0'a

YEA Endüstri 4.0 Ali Rıza Ersoy: Endüstri 4.0'dan Tarım 4.0'a

Young Executive Academy 10.haftasında Endüstri 4.0 alanında, ION Academy’nin kurucusu, elektronik yüksek mühendisi Ali Rıza Ersoy ile birlikteydik. Bizimle, Endüstri 4.0 ve Tarım 4.0 ile ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

Endüstri 1.0’dan 4.0’a

 

Endüstri 1.0

1.0

Su ve buhar gücüyle çalışan mekanik üretim tesislerinin devreye girişi

Endüstri 2.0

2.0

İş bölümüne dayalı, elektrik enerjisiyle seri üretimin devreye girişi

Endüstri 3.0

3.0

İmalatın otomasyonunu, ileri safhalara taşımayı başaran elektronik ve bilgi teknolojilerinin devreye girişi

Endüstri 4.0

4.0

Siber-Fiziksel Sistemlere dayalı üretimin devreye girişi

Neden Endüstri 4.0?

end 4.0

Endüstri 4.0 terimi, ilk olarak 2011 yılında Almanya’da Hannover Messe’de duyuldu. 2013 yılında Alman Hükümeti Endüstri 4.0’ı gelecek vizyonu olarak belirledi. Endüstri 4.0 daha sonra 2016 yılında Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısının ana konusuydu. Çok kısa bir zaman içinde Endüstri 4.0, Avrupa ve tüm dünya ülkelerini etkisi altına aldı.

  • Ürünün pazar çıkış süresinde azalma
  • Esnek üretimde artış
  • Yüksek verimlilik
  • Çevre dostu ve sürdürülebilir üretim
  • Ekonomik

Endüstri 4.0 Bileşenleri

Siber Fiziksel Sistemler (CPS)

end 4.0 1

Bir mekanizmanın bilgisayar tabanlı algoritmalar tarafından kontrol edildiği veya izlendiği bir bilgisayar sistemidir. Siber-fiziksel sistemlerde, fiziksel ve yazılım bileşenleri derinlemesine iç içe geçmiştir. Farklı mekansal ve zamansal ölçeklerde çalışabilir, çoklu ve farklı davranış modelleri sergileyebilir ve bağlamla değişen şekillerde birbirleriyle etkileşime girebilir. Siber fiziksel sistemlere örnek olarak otonom otomobil sistemleri, tıbbi izleme, endüstriyel kontrol sistemleri, robotik sistemler ve otomatik pilot projeleri verilebilir.

Katmanlı üretim / 3D baskı

3D

Katmanlı üretim veya 3D baskı, Endüstri 4.0'ı yönlendiren bir başka önemli teknolojidir. 3D baskı başlangıçta hızlı bir prototip oluşturma aracı olarak kullanıldı, ancak şimdi toplu özelleştirmeden dağıtılmış üretime kadar daha geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor. Örneğin, 3D baskı ile parçalar ve ürünler, tasarım dosyaları olarak sanal envanterlerde depolanabilir ve ihtiyaç anında talep üzerine yazdırılabilir - hem nakliye mesafelerini hem de maliyetleri azaltır.

Yatay ve Dikey Entegrasyon

end 4.0 4

Endüstri 4.0'ın omurgası yatay ve dikey entegrasyondur. Yatay entegrasyonla, süreçler "saha seviyesinde"- üretim katında, birden çok üretim tesisinde ve tüm tedarik zincirinde sıkı bir şekilde entegre edilir. Dikey entegrasyonla, bir organizasyonun tüm katmanları birbirine bağlanır ve veriler, üretim yerinden en üst kata ve tekrar aşağıya gider. Başka bir deyişle, üretim, Ar-Ge, kalite güvencesi, satış ve pazarlama ve diğer departmanlar ve veriler gibi iş süreçleriyle sıkı bir şekilde entegre edilmiştir.

Nesnelerin İnterneti (IOT)

IOT

Nesnelerin İnterneti, farklı kaynaklardan alınan verilerin bir araya toplanılması, çoğaltılabilmesi ve organize edilebilmesini anlatmaktadır. En basit tanımıyla, nesnelerin birbiriyle iletişimini sağlayan yapılara IOT adı verilmiştir. IOT platformu, kontrol süreçlerini hızlandıran bir veri yönetimi sunar.

Otonom Robotlar

OTONOM

Endüstri 4.0 ile yeni nesil otonom robotlar ortaya çıkıyor. Son teknoloji yazılımlar, yapay zeka, sensörler ve makine görüşü ile donatılmış olan bu robotlar minimum insan müdahalesi ile zor ve hassas görevleri yerine getirebilir ve çevrelerinden aldıkları bilgileri tanıyabilir, analiz edebilir ve bunlara göre hareket edebilir.   

Big Data ve Yapay Zeka Analizi

Bulut Sistemi

cloud

Bulut sistemi, Endüstri 4.0'ın ve dijital dönüşümün "büyük kolaylaştırıcısı" dır. Günümüzün bulut teknolojisi; hızın, ölçeklenebilirliğin, depolamanın ve maliyet verimliliğinin çok ötesine geçiyor. Yapay zeka ve makine öğreniminden nesnelerin internetine kadar en gelişmiş teknolojilerin temelini oluşturur. Endüstri 4.0 teknolojilerini besleyen veriler bulutta bulunur ve Endüstri 4.0'ın merkezindeki siber-fiziksel sistemler iletişim ve koordinasyon için bulutu kullanır.  

Artırılmış Gerçeklik (AR)

AR

Gelecekte şirketler karar verme ve iş prosedürlerini geliştirmek için artırılmış gerçekliği kullanacaklardır. Sanal dünyada, operatörler bir siber-butona tıklayarak makineleri ile etkileşime girecek onların parametrelerini değiştirebilecek ve operasyonel veri ve bakım talimatlarını almak mümkün olacaktır.

Siber güvenlik

cyber

Endüstri 4.0'da artan bağlantı ve big data kullanımıyla, etkili siber güvenlik çok önemlidir. Şirketler, makine öğrenimi ve blockchain gibi teknolojileri uygulayarak, tehdit algılama, önleme ve müdahaleyi otomatikleştirebilir ve ağlarında veri ihlali ve üretim gecikmeleri riskini en aza indirebilir.  

“Dijitalleşmeyi Sürdürülebilir Tarımsal Üretimle Harmanlamalıyız” - Ali Rıza Ersoy

tarım 4.0

Yeni teknolojiyle desteklenen akıllı tarım uygulamalarının tümü tarım 4.0 adıyla anılıyor. Tarım 4.0, artan nüfus ve iklim değişikliği karşısında daha fazla iş verimliliği sağlamak için hassas tarıma, nesnelerin internetine (IOT) daha fazla odaklanma ve büyük verilerin kullanımı dahil olmak üzere endüstrinin karşı karşıya olduğu sonraki büyük trendler için bir terimdir.

Sayın Ali Rıza Ersoy'a bize verdiği değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Geleceğin Yönetici adaylarının 6 ay boyunca 5 farklı konuda 120 farklı şirketin ve öğrencilerin buluştuğu Young Executive Academy'nin ikinci dönem başvurularından haberdar olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Özgün İçerik 

 


Sıla Beril Bakan

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.