Öğrenci Kariyeri Banner

Yaşlılıktan Korkmak: Gerontofobi

Yaşlılıktan Korkmak: Gerontofobi

Birçok insan hayatta bazı şeylerden korkar. Karanlıktan, asansörlerden, palyaçolardan… Bu korkular gündelik yaşamı etkilemeye başladığında fobi halini almış olur. Fobi, sözlük anlamı olarak “kişinin belirli nesneler veya durumlar karşında kapıldığı kaygı ve hastalık derecesindeki güçlü korku” tanımlanır. Karanlık fobisi gibi çoğu insanda görülen fobilerin yanında daha az rastlanır fobilerde vardır. Bunlardan birisi de Gerontofobidir.

 

Gerontofobi Nedir?

gerontofobi

Gerontofobi, yaşlanmanın kalıcılığından veya yaşlılardan korkma durumudur. Yunanca kökenli olan gerontofobi kelimesi, gerōn (yaşlı adam) ve phobos (korkular) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu fobiye sahip insanlar, yaşlılarla temas halinde olmaktan kaçınırlar. Yaşlandıklarında toplumdan dışlanacaklarını ve aktif bir rol alamayacaklarını düşünürler. Bu fobi yaşam kalitesi oldukça etkilemektedir. İleri seviyede Gerontofobiye sahip insanlar yaşlıların olduğu yerlerde bulunamazlar. Örneğin bir markete girmek bile gerontofobiye sahip bir insan için çok zordur.

 

Gerontofobi ve Geraskofobi

gerontofobi

Geraskofobi, Gerontofobiye benzeyen bir fobidir. Yunanca, gerasko(ben yaşlandım) ve phobos(korkular) kelimelerinin birleşmiş halidir. Hatta bazı yazarlar iki fobiyi aynı şey olarak ele alırlar. Fakat özünde Geraskofobi daha çok yaşlanmaktan, büyümekten korkmak iken; Gerontofobi yaşlı insanlardan ve yaşlılıktan korkmaktır. İki fobide günlük hayatı çokça etkilediği takdirde bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. 

 

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz:

Muhtemelen Daha Önce Hiç Duymadınız: En İlginç Fobiler

Matematik Fobisini Yeryüzünden Sildi: Dünyanın En Hızlı Hesap Yapan İnsanı

Random mu Fobi mi: Hippopotomonstrosesquippedaliophobia Nedir ?


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.