Öğrenci Kariyeri Banner

Random mu Fobi mi: Hippopotomonstrosesquippedaliophobia Nedir ?

Random mu Fobi mi: Hippopotomonstrosesquippedaliophobia Nedir ?

Random mu Fobi mi: Hippopotomonstrosesquippedaliophobia Nedir ?

 

Daha önce hiç böyle bir kelimeyle karşılaştınız mı ? Karşılaşsaydınız muhtemelen 845412125464 sayısını okumadan geçtiğiniz gibi geçerdiniz. Ya da belki sözlükte bulunan en uzun kelimeler listesi şeklinde aradığınızda ilk sıralarda görebilirdiniz.

İnsan beyni korkuları çok farklı şeylere yorsa da (hayali , olmayan) korkular gerçektir. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia ise uzun kelimelerden korkmaya verilen addır ironik bir şekilde. 

 

Sizden bu kelimeyi okumanızı istesek şöyle bir şeyle karşılaşabiliriz. 

 

Ama doğrusu bu şekilde. 

 

 

Bu Korku Doğuştan Mıdır Yoksa Sonradan Mı Öğreniriz ?

 

Bu konuda belirsizlikler var. Amerikan Psikiyatri Birliği bunu bir fobi olarak kabul edemiyor çünkü bu korkuya sahip kişiler üzerinde tamamiyle bir araştırma yapamıyor. Bu yüzden de Sosyal Fobi adı altında geçen Hippopotomonstrosesquippedaliophobia belli başlı sebeplerden dolayı ortaya çıkıyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

 

  • Bireyin Çevresi: Okul yaşlarında yaşanan olumsuz olaylar bu fobinin ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor. Bunlar sınıf önünde küçük düşürülme, uzun kelime okumaya çalışırken çevresinden gelen alaylar sonucu olabiliyor.

 

  • Okuma Bozukluğu: Çocukluğunda kelimeleri öğrenirken güçlük çeken bir insan, yıllar boyu uzun kelime gördüğünde bazı titreme, mide bulantısı,  bulunan ortamı terk etme gibi faaliyetleri istemsizce yapabiliyor.

 

  • Beyinde Meydana Gelen Deformasyon: İnsanlar, yaşadıkları bazı olaylar sonucunda beyin fonksiyonlarında meydana gelen değişiklikle bu fobiye sahip olabiliyor. Örneğin, kafasın saksı düşen bir insanın hafızasını kısa bir süre kaybetmesi gibi.

 

Böyle Bir Fobiye Nasıl Tanı Konulabilir ?

Bu fobiye sahip kişiler muhtemelen hiçbir zaman tıbbi bir yardım istemeyeceklerdir. Sosyal Fobi altında bulunan bu fobi yüzünden doktora anlatmaya bile korkabilirler. Çok belirgin bir şekilde Hippopotomonstrosesquippedaliophobia fobisine sahip olsaydınız zaten buraya kadar okuyamazdınız hatta belki de yazıyı hiç açmazdınız.

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia ‘ya sahip olan kişiler hayatlarında genellikle uzun kelimeler kullanmayacakları işleri tercih ederler. Bu yüzden de tedavi olmadan hayatlarına devam ederler. Semptomlar kendisini gösterip üzerine başka şeyler de eklendikten sonra doktora gittiklerinde, doktorlar bir fobi olmasına karşın bazı sorular sorarak bunu ortaya çıkarabilir. Tabii ki doktorlar tanı koymak için yardım aldıkları kitaba başvurup birtakım önerilerde bulunabilir fakat tam olarak teşhisi koyamazlar.

 

Bu Korkuyu Nasıl Yenebiliriz ?

(Bütün maddeler uzman birisi tarafından süreç kontrol edilerek yapılmalıdır.)

  • En yaygın ve etkili olan teknik “Maruz Kalma” tedavisi olarak adlandırılabilir. Bu şekilde korkulan şeye karşı verilen tepki adım adım değiştirilebilir.
  • Nefes alma, dinleme, gözlem teknikleri ile endişe karşısında sakin kalabilmeleri gerçekleştirilebilir.
  • Benzer alanda fobileri olan insanlarla birlikte grup etkinlikleri yapılabilir.

 

Kendimiz Neler Yapabiliriz ?

  • Her gece yeterince uyuyarak stresi azaltılabilir.

  • Kafein gibi kaygıyı artırabilecek maddeler daha az veya hiç olacak şekilde tüketilebilir.

  • Fobiyi tetikleyecek uzun kelimelerle karşılaşıldığında aynı anlamda kullanılabilecek başka kelimeler bulunabilir.

  • Uzun kelimeler anlamlı olacak şekilde hecelerine ayırılabilir.

  • Aile ve yakın arkadaş çevresiyle bu durum konuşularak bir plan çizilebilir.

 

 

Buradaki maddelerin çoğu Hippopotomonstrosesquippedaliophobia fobisine ait olmayıp Sosyal Fobi ‘nin çözümüne katkı sağlayan maddelerdir. Bu fobiyi tam olarak anlayabilmek için Psikiyatri Birlikleri tarafından daha fazla araştırılması gerekir. Yapılması gereken şey, semptomlar kendini gösterdiğinde Doktor veya Psikolog ile konuşmaktır. Uzman kişiler, korkunun azalması için bir tedavi planına yardımcı olabilirler.

 

Son olarak bu fobiyi öğrenmemizi sağlayan “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasında çıkan sorunun videosunu buraya  tıklayarak izleyebilirsiniz. 

 

Özgün İçerik


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.