Öğrenci Kariyeri Banner

Yabancı Dil Öğrenmek İçin 6 Yöntem

Yabancı Dil Öğrenmek İçin 6 Yöntem

Değişim dinamik bir süreçtir. Bu değişimin en önemli sonucu kürselleşmedir. Küreselleşmenin farkında olmasak bile hayatımızın her alanında etkili olduğu bir gerçek. Özellikle eğitim ve kariyer hayatımızda oldukça büyük bir etkisi var. Kendimizi geliştirmemiz, özellikle yabancı dil becerilerimizi geliştirmemiz önemli bir konumdadır. Peki yabancı dil öğrenmek için neler yapmalıyız?  İşte bu yazımızda bu soruya cevap olabilecek birkaç maddeyi sizin için bir araya getirdik.

1. Notlarınıza göz atın 

Öğrencilik hayatımızda yaptığımız hatalardan biri tekrar yapmamaktır. Bu durumun sonuçlarıyla sınav haftasında mutlaka yüzleşmişsinizdir. Hatırlamakta zorlandığınız anlar mutlaka olmuştur. Dil öğrenmenin en önemli noktalarından biri hatırlayabilmektir. Yeni bir dil öğrenmeye başlarsınız. Sürecin iyi bir şekilde ilerlediğini ve öğrenmekte başarılı olduğunu düşünürsünüz. Dil öğrenirken yeni kelimeler, cümleler öğrenmek sizi heyecanlandırır ve sadece daha fazlasını öğrenmek istersiniz,daha fazlasını öğrenmeye odaklanırsınız.Daha fazla öğrenmek istemeniz bu sürecin devam etmesindeki anahtar değil mi ? Daha fazlasını öğrenmek istediğiniz heyecanlı zamanlar sonucunda birçok kelime ve cümle kalıbı öğrenmişken bulursunuz kendinizi.Ama bu kelimeleri ,cümleleri kullanarak yazılı veya sözlü şekilde kendinizi ifade etmeye çalıştınızda zorlandığınız ve çekindiğiniz zamanların olduğunu düşünüyoruz.Bunun nedeni daha fazla öğrenmek için zaman ayırırken hatırlamak için herhangi birşey yapmamanız olabilir mi? Daha önce öğrendiklerinizi tekrarlamak için zaman ayırmazsınız. Bunu birçoğumuz mutlaka yapmıştır. Ama tekrarlamak dil öğreniminin kilit noktalarından biridir. Tekrar etmek ,defterlerinize yazdığınız notları okumak için zaman ayırmanız yabancı dil öğreniminiz açısından faydalı olabilir.Bu yüzden tekrar yapmak için zaman ayırmayı deneyin. Saatlerinizi ayırmanıza gerek yok. Sadece günde 10-15  dakikanızı tekrar yapmak için ayırmanız öğrenme sürecinize yardımcı olabilir.

2. Zamanınızı doğru yönetin

 Zaman yönetimi günümüz dünyasında başarı merdiveninde bir basamak olarak adlandırılabilir.Bu yüzden hayatınızın her alanında zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.Yabancı dil öğrenim sürecinizde başarılı olmak istiyorsanız zamanınızı doğru yönetmelisiniz.Burada başarıdan kastettiğimizin kendinizi ifade edebilmek olduğunu belirtmek isteriz.Ama hala birçoğumuz için yabancı dilde konuşmak zor olabilir. Yabancı dil öğrenirken yapılan hatalardan birinin saatlerce çalışmak olduğunu söyleyebilirz. Günde 3 saat yabancı dil çalışmalıyım,bugün tamamen yabancı dil ile ilgileneceğim veya hafta sonunu yabancı dil öğrenmek için ayıracağım. Bu cümleler bir yerden tanıdık geldi mi? Hepimiz dil öğrenirken veya ders çalışırken böyle cümleler kurmuş,programlar yapmışızdır. Evet hızlı bir şekilde dil öğrenmek istiyorsanız saatlerinizi ayırmanız gerektiği doğru olabilir.Belki de yapmanız gereken saatlerinizi ayırmaktır bilemiyoruz.Eğer üniversite sınavına hazırlanırken saatlerce çalıştıysanız biraz sonra yazacağımız cümlede kendinizden anlar bulabilirsiniz. Bu şekilde çalışmanınız zamanla sıkılmanıza,yorgun hissetmenize neden olabilir. Belli bir zaman sonra kendinizi vazgeçerken bulabilirsiniz.Saatlerce çalışmak yerine düzenli çalışmak için çabalayın. Günde 30 dakikanızı veya 1 saatinizi ayırmanız devam etmenizi sağlayabilir.Çalışacağınız zamanın süresi tamamen size bağlı buna siz karar verebilirsiniz. Bu şekilde çalışmanız daha verimli olabilir.

3. Kalıplarla öğrenmeye çalışın

Dil öğrenirken dil bilgisi veya kelime öğrenmeye odaklanıyor olabilirsiniz. Tabii ki dil öğreniminde bunlar oldukça önemlidir. Ama kurallar ve kelimeleri bir araya getirirken zorlanabilirsiniz. Özellikle konuşmaya çalışırken kafanızda soru işaretleri olabilir. Çeviri yapmaya bile çabalıyor olabilirsiniz.Zaten bizi zorlayan  kafamızda çeviri yapmadan konuşabilmek değil mi? Süreçi karmaşık hale getirmek yerine daha basit düşünmek daha iyi olabilir.  Bu yüzden cümleleri öğrenmeye çalışın.Örneğin dil öğrenmeye başlamanın birçoğumuz için ilk adımı olan okulda ilk İngilizce dersinizi hatırlayın. Muhtemelen iletişim kurmaya yönelik cümlerle ders başlamıştır .Bu yüzden sizde iletişime geçerken kullanabileceğiniz basit cümlelerle başlayabilirsiniz. Bu konuda kısa metinlerden, çizgi filmlerden ve animasyonlardan destek alabilirsiniz.Hatta sosyal medyanın gücünü kullanmaya ne dersiniz? Sosyal medya platformlarında zaman geçirirken dil öğrenimi ile ilgili paylaşımları takip etmeye başlayabilirsiniz.Öğrendiğiniz dil ile ilgili yeni bir kelime,bir cümle bu şekilde karşınıza çıktığında ister istemez öğreneceksiniz. Böylelikle birçok kelimeyi öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca dil bilgisi konusunda kendinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

4. Çalışma arkadaşı edinin

Çalışırken başarılı olduğunuz zamanları düşündünüz mü? Mesela sınav döneminde tek başına mı yoksa arkadaşlarınla mı çalıştığında daha verimli bir öğrenme süreci geçirdin? İşte bu soruların cevabı dil öğrenme sürecinize yeni bir adım kazandırabilir. Soruların cevaplarını ve hepimizin hayatının bir döneminde etkili olan sınav,ödev süreçlerinizi düşünün. Buna göre öğrenirken tek başına çalışmak konusunda başarılı olabilirsiniz. Bazıları tek başına bazıları ise takım çalışmasında daha verimlidir. Eğer sorularınızın cevabı tek başıma çalışamıyorum veya takım çalışması daha verimliydi ise dil öğrenme süreciniz için atmanız gereken adım oldukça basit. Dil öğrenirken motive olmanıza,vazgeçmemenize ve pratik yapmanıza yardımcı olabilecek harika bir önerimiz var. Kendinize bir çalışma arkadaşı edinmeye çalışın. Biriniz dil bilgisi konularında başarılı iken biri çeviri konusunda daha başarılı olabilir. Bunların yanı sıra birlikte temelden öğrenmeye başlıyor olabilirsiniz. Birbirinizi cesaretlendirerek dil öğrenmeye devam edebilirsiniz.

5. Kelimeleri anlamlandırın

Dil öğrenirken bu öneriyi bir kez olsa bile duymuşsunuzdur: Kelime kartları hazırlamak. Bunu daha önce denediniz mi? Eğer denemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Bunu yaparsanız çevirisini yazmayı veya kelimenin resmini çizmeyi deneyin. Bu tamamen size kalmış.Hangisinin sizin için etkili olacağını sadece siz bilebilirsiniz. Çevrenizdeki nesnelere sadece isimlerini yazdığınız kartları yapıştırabilirsiniz. Bunların dışında hayatınızdaki olaylarla, hikayelerle, kişilerle kısacası her şeyle isimlendirmeyi deneyebilirsiniz. Lakap takmak gibi düşünün. Örneğin yolda yürürken gördüğünüz yerleri veya izlediğiniz bir dizideki karakterleri anlatabilirsiniz. Anlamlandırarak kendi kısa hikayelerinizi yaratmaya çalışabilirsiniz. Hatta bu hikayelerinizi video olarak kaydedebilirsiniz. Kendi hayatınızı anlattığınız videolar veya ilgi alanınız ile ilgili olabilir.Yemek tarifleri, moda, makyaj, spor gibi daha birçok konu başlığı hakkında video çekebilirsiniz. Kullandığınız kelimeleri not alıp daha sonra kelime kartlarınıza ekleyebilirsiniz. Böylelikle daha kolay hatırlayabilirsiniz.

6. Kendi çalışma yönteminizi bulun

Nasıl öğrenirken daha başarılısınız? Herhangi bir çalışma yönetiminiz var mı? Bu soruların cevabı oldukça önemlidir. Herkesin birbirinden farklı olduğunu unutmayın. Bu öğrenirken de farklılıklarımızın olabileceği bir gerçek. Bazıları yazarak bazıları dinleyerek bazıları okuyarak daha verimli ve iyi öğrenir. Bunu derslerinize çalışırken de fark ettiğiniz anlar olmuştur. Yazarak daha başarılı olabilirsiniz. Arkadaşınız ise dinleyerek daha iyi anlayabilir. Kendi çalışma yönteminizi sadece siz bilebilirsiniz. Dil öğrenmek için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın kendi yönteminizi bulmanızı dileriz.

Yazar Önerisi: Dinlemek için zaman ayırın ve korkmadan konuşun!

Telaffuz konusunda kendinizi geliştirmek için yapmanız gereken en önemli aktivite dinlemektir. Bazen bir şarkı bazen bir haber bazen bir hikaye dinlemeye çalışın. Özellikle gün içinde 10 dakika bile olsa dinlemeye çalışın. Anlayıp anlamadığınız önemli değil bunu kulak aşinalığı kazanmanız olarak ifade edebiliriz. Zamanla kelimeleri telaffuzunuzdaki ilerleme dikkatinizi çekecektir.Örneğin yeni öğrendiğiniz kelimeleri kendi kendinize tekrar edebilir ve bunların kaydedip daha sonra dinleyebilirsiniz.Zamanla telaffuzundaki ilerlemeyi fark edebilirsiniz.Ayrıca dil öğrenirken en büyük korku hata yapmaktır.Unutmayın hata yapmak öğrenme sürecinizin bir parçasıdır.Hata yapmaktan korkmayın ve konuşmaya çalışın.Kendi kendinize veya bir arkadaşınızla konuşmayı,basit cümleler kurmayı deneyin.

Bonus: Kelime Kartları Hazırlamak

Kelime kartları hazırlamak veya yeni öğrendiğiniz bir kelimeyi birkaç kez yazmak öğrenmenize yardımcı olabilir. Bunu daha önce duyanlarınız veya deneyenleriniz olabilir özellikle yabancı dil öğrenmeye başladığı ilk yıllarda belki de öğrencilik yıllarında ders ortamında .Yazımızda belirttiğimiz gibi kelimeleri öğrenirken kelime kartları hazırlayarak çevirisini yazabilir veya resmini çizebilir/sticker yapıştırabilirsiniz.Hatta renkli kağıtlar kullanmak bu durumu eğlenceli hale getirebilir. Hazırladığınız dil kartlarınızı bir oyuna bile dönüştürebilirsiniz, dil öğrenme sürecini eğlenceli hale getirmek, sıkılmadan kelime öğrenmek dil öğrenmekten vazgeçmenizi engelleyebilir. Yazmak veya görsellik kelimeleri öğrenmeniz konusunda yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra size bir önerimiz daha var .Resimli sözlükler kullanmayı deneyebilirsiniz. Özellikle yeni başlayan biriyseniz resim çizmek/sticker yapıştırmak veya resimli sözlükler oldukça işinize yarayabilir.

Bu yazılarımızı henüz okumadıysanız göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Umarız yazımız dil öğrenme sürecinize faydalı olur. Dil öğrenme sürecinizde başarılar dileriz!

Özgün İçerik


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.