Öğrenci Kariyeri Banner

Uzun Süre Kulaklık Takanların Yaşayabileceği Sağlık Problemleri

Uzun Süre Kulaklık Takanların Yaşayabileceği Sağlık Problemleri

Doktorların önerdiği fakat pek çoğumuzun riayet etmediği kuralların başında gelen 60-60 kuralına göre, ses yüzeyi maksimum 60 civarındayken en fazla 60 dakika müzik dinlemememiz gerekirken ses ayarına dikkat etmeden saatlerce müzik dinlemenin vücudunuza hatta ve hatta cildinize bile zarar verdiğini biliyor muydunuz?

İşte kulaklıklarla uzun süreli müzik dinlemenin vücudumuza verdiği zararlardan sadece birkaçı!

Baş Ağrısı

kulaklik

Hepimizin bildiği semptomların başında gelen baş ağrısının sebebi, müzik dinlerken iç kulağımızın sesin basıncıyla sıkışarak ağrı oluşturmasıdır. Bunların yanı sıra migren hastasıysanız, özellikle kulak üstü kulaklıklarla müzik dinlememeniz ve mümkünse 80 desibelin üzerine çıkmamanız sizin yararınıza olacaktır.

İşitme Kaybı

kulaklik

Yaş ilerledikçe anatomik gerekliliklerden kaynaklı olan duyma eşiğinin düşmesinin yanına bir de kulaklıkla aşırıya kaçan müzik dinleme süreleri eklendiğinde, her yetişkinin duyması gereken ortalama 17 kilohertzlik duyma seviyesi oldukça düşüyor. Her insanda doğumdan itibaren bulunan on beş bin işitme hücrenize iyi bakmak istiyorsanız doktorların ve bilim insanlarının önerilerine uyarak 85 desibel şiddetindeki seslere 8, 88 desibel şiddetindeki seslere 4, 91 desibel şiddetindeki seslere 2 ve 100 desibel şiddetindeki seslere 15 dakikadan fazla maruz kalmamalısınız. Yapılan bazı araştırmalara göre maksimum 120 desibel ses seviyesine ulaşabilen kulaklıklarla 1 saat boyunca yüksek sesli bir şekilde müzik dinleyen çocuklarda 5-10 desibellik geçici işitme kayıplarına rastlanmıştır.

Kulak Enfeksiyonları

kulaklik

Kulaklıklarımızın kulaklara yaptığı ekstra basınçlar sonucu kulak kiri kanallardan çıkamaz ve birikmeye başlar. Kulak kirlerinin doğal yollardan atılmadığı ve içerde birikerek kulaklıkların basıncıyla daha da fazla basınca maruz kaldıklarında derinlere itilerek kulak enfeksiyonuna ve ağrılarına neden olabilir.

Vertigo

kulaklik

Genellikle bir iç kulak problemi ya da iç kulağın iltihaplanması, kafa travması veya migren nedeniyle oluşabilen vertigonun bir diğer sebebi ise özellikle kulak içi kulaklıklar kullanılırken iç kulağa doğal olmayan bir basınç uygulanmasıdır. Bu basınç sonucunda vertigodan kaynaklı baş ağrısı nöbetleri ve mide bulantısı oluşması kaçınılmazdır.

Cilt Problemleri

kulaklik

Egzersiz yaparken kullanılan kulak üstü kulaklıklara egzersizden kaynaklı ter ve egzersiz yapılan yerde bulunan toz ve akarlar bulaşması sonucunda kulaklığın sünger kısmında bakterilerin çoğalmasıyla cildinizde sivilce ve enfeksiyon sorunlarıyla karşılaşmanız mümkün.

Kulak Çınlaması

kulaklik

Her ne kadar masum görünen bir rahatsızlık olsa da kulak çınlamasının uzun sürmesi çekilmez bir hal alırken zamanla var olmayan sesleri duyma ve uğultulara sebep olarak gün içinde verimliliğinizi kısıtlayabilir. Kulaklıkla dinlediğiniz müziğin süresini ve desibelini azaltarak çınlamayı önlemeniz mümkün.


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.