Öğrenci Kariyeri Banner

Topluluk Önünde Konuşma Korkunuz Varsa Size Yardımcı Olabilecek 5 İpucu

Topluluk Önünde Konuşma Korkunuz Varsa Size Yardımcı Olabilecek 5 İpucu

Toplum önünde konuşmak, her ne kadar uzun vadede güzel sonuçlar doğurabilecek bir aktivite olsa da bazılarımız için çok kolay, bazılarımız içinse işkence olan bir aktivite. Toplum önünde bir şeyleri unutmaktan, yargılanmaktan, beğenilmemekten vb. endişeler yüzünden yaşanabilecek bu tür gerginlikler oldukça sık rastlanır. Bu sebeple ipuçlarına geçmeden önce eğer böyle bir durum yaşıyorsanız bunun oldukça normal olduğunu ve yalnız olmadığınızı unutmayın.

1. Hazırlığınızı İyi Yapın

Toplum Önünde Konuşma Korkunuz Varsa Size Yardımcı Olabilecek 5 İpucu

Eğer bu tarz gerginlikler yaşıyorsanız, sizi rahatlatacak en önemli unsurlardan biri hazırlıklı hissetmek olur. Konuşmanızı yapmadan önce pratiğinizi ve provalarınızı sağlam tutun, kafanızda nasıl başlayacağınızın, konuları birbirine nasıl bağlayacağınızın, bitişinizin taslakları bulunsun. Provalarınızda kesinlikle başkaları olacak diye bir şey yok, ayna karşısında bile rahatlıkla pratik yapabilirsiniz. Konunuza hâkim olmayı da unutmayın. Böylece son dakikalarda kendinizi değerlendirirken endişe edebileceğiniz önemli bir şeyi ortadan kaldırmış olursunuz.

2. Kötü Düşünerek Başlamayın

toplum içinde konuşma

Hatırlayın, dünya üzerinde topluluk önünde konuşan ilk insanda değilsiniz, sonuncusu da. Tam da bu sebeple konuşmanızın en baştan başarısız olacağını düşünmek pek de gerçekçi bir yaklaşım değil, aksine kendinizi sabote eden bir yaklaşım. Elinizden geldiğini yaptığınızı unutmayın ve olabildiğince konuşmanıza pozitif bir şekilde yaklaşın.

3. Konunuza Odaklanın, İnsanlara Değil

toplum önünde konuşma

Neden konuştuğunuz unutmayın. Siz bir şey anlatmak için orada bulunuyorsunuz. Bunu düşünerek anlattığınız materyale odaklanmanız hem konuşmanızın kalitesini artıracaktır hem de kafanızı endişeden arındıracak, tamamıyla olması gereken yere getirecektir.

4. Sessizlik Sizi Korkutmasın

toplum önünde konuşma

Eğer ufak takılmalar, unutkanlıklar yaşayıp sessiz anlara doğru ilerlerseniz panik yapmayın. Bu sessizlikler her ne kadar size uzun gelecek olsa da, karşınızdakiler için sadece birkaç saniye. Kimsenin birkaç saniye sessizlikten sizi yargılamayacağını hatırlayın ve bu süreyi hızlıca kafanızda düşüncelerinizi bir araya getirmek için kullanın.

5. Hızlı Konuşmayın

toplum önünde konuşma

Gerginseniz, istemeden konuşmanız esnasında biraz hızlı konuşabilirsiniz. Ama bu sadece sizin dezavantajınıza olacaktır. Bunun sebebi hızlı konuşmanızın nefes alma ritminizle aranıza girmesidir. Eğer çok hızlı konuşursanız, daha az nefes alabilirsiniz ve bu sizi paniklemeye daha meyilli yapar. Buna çözüm olarak, pratik yaparken yavaş konuşma üzerine çalışın ve hızlandığınızda kendinize müdahale edin.

 

3 Adımda Topluluk Karşısında Etkili Konuşun!


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.