Öğrenci Kariyeri Banner

Sağlık Alanında Nesnelerin İnterneti: IoT

Sağlık Alanında Nesnelerin İnterneti: IoT

Endüstri 4.0 çağının önemli teknolojilerinden bir tanesi Nesnelerin İnterneti’dir. İngilizcesi Internet of Things (IoT) olan teknoloji, birçok farklı alanda işimize yarar. Amerikan Federal Ticaret Komisyonu Nesnelerin İnterneti’ni “günlük kullanımımızda olan nesnelerin internete bağlanıp veri gönderip alma kabiliyeti” olarak tanımlamıştır.

Nesne kavramı IoT için oldukça geniştir. Sensörler, çipler, izleme cihazları bu kategoride nesne olarak nitelendirilebilir. Eğer bu nesnelerin benzersiz bir adı ve sensörü var bir de bağlanabilir bir nesne ise bu “akıllı bir nesne” olarak nitelendirilir.

Sağlık sektörü, ilerleyen yıllarda Nesnelerin İnterneti’ni çokça kullanan sektörlerin başında gelecektir. Şimdiye kadar bile birçok örnek bulunmaktadır. Bu örneklerden bazılarını yazımızda derledik.

 

1. Yutulabilir Sensörler

yutulabilir sensör

Dünyada çeşitli hastalıklar için tonlarca ilaç çeşidi vardır. Bazı durumlarda ne kadar ilaç alacağının bilinmemesi ve yanlış doz kullanımı insan vücuduna çok zarar vermektedir. Özellikle düzenli olarak kullanılan ilaçlarda bu oldukça sorun teşkil eder. Doktorların her hastasını düzenli olarak kontrol etmesi çok zordur. İşte buna IoT sayesinde bir çözüm gelmek üzere!

Proteus Digital Health, bu duruma bir son vermek için yutulabilir sensörleri geliştirmişlerdir. Bir tür diyabet olan Tip2 diyabet ilaçlarında denenen yutulabilir sensörler FDA’dan da onay almıştır.

 

2. ResearchKit

researchKit

Apple, Parkinson Hastalığının semptomlarını Apple Watch sayesinde izleme imkânı sunmuştur. ResearchKit sayesinde geliştiren uygulamalar tıp dünyası için çok fazla veri sağlamış ve ayrıca tıbbi araştırmaları kolaylaştırmıştır. ResearchKit, IoT sayesinde yaptığı veri toplama ile hastalıkların araştırmalarına ve çözümüne çokça katkı sağlamıştır.

Daha fazla bilgi için resmi Apple sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

 

3. Blockchain

blockchain

Hiç kuşkusuz Endüstri 4.0 için Blockchain’de Nesnelerin İnterneti kadar önemli teknolojilerden bir tanesidir. Blockchain yani blokzincir teknolojisi şimdiye kadar kripto paralar ve finans konularında karşımıza çıkmıştı. Fakat ilerleyen yıllarda sağlıktan kamuya birçok alanda karşımıza çıkacaktır.

Veri depolamadaki avantajları sayesinde Blockchain, sağlık kurumları için vazgeçilmez teknolojilerden biri olacaktır. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sürecinde Dünya Sağlık Örgütü ve IBM pandemi verileri için Blockchain iş birliği yapmıştır. Virüs hakkında bilginin yetersiz olduğu düşüncesiyle iş birliğine Microsoft gibi birçok kurumda katılmıştır.

 

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz: 

Nedir Bu Kripto Para ve Blockchain?

Öğrenciyken Başlayan Girişim Yolculuğu: Agon Girişimi İle Sağlıkta Yenilikçi Devrim

Başarılı Bir Sağlık Girişimi: Surgitate


Aleyna  Ayyıldız

Yazılım&Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.