Öğrenci Kariyeri Banner

Teknoloji Detoksuna 5 Adımda Yön Verin

Teknoloji Detoksuna 5 Adımda Yön Verin

Öncelikle teknoloji detoksu nedir bir cümleyle anlatayım:” Teknoloji detoksu, teknolojinin insan üzerinde oluşturduğu zararlı etkenlerden arınarak teknolojiden bir süreliğine uzak durmaktır”. Hayatımız artık teknoloji olmadan yaşanamaz hale geldi. Hayatımızı kontrol altına aldı desek yeridir. Uyandığımızda bile yüzümüzü yıkamadan elimize direkt telefonu alıp sosyal medyaya giriyoruz. Ondan uzak yaşamak bizim için imkânsız. Bu kadar kontrolü eline verdiğimiz teknolojiden nasıl uzaklaşırsınız?

detoks saat

Psikolojik ve bedensel olarak bizi oldukça etkileyen teknoloji bağımlılığı başlıca şunlara sebep oluyor; baş ağrısı, yorgunluk, görme bozuklukları, dikkat dağınıklığı, kamburluk… Daha birçok hastalık örneği verebiliriz. Ama bu tip hastalıkların önüne teknoloji detoksu ile geçilebilir.

Kendinizi Şartlamaktan Vazgeçin!

telefon

Hepimiz maalesef ki sosyal medya bağımlılığına sahibiz. Bu mecralarda sürekli bir takip içerisine giriyoruz. Herkesin ne yaptığını bilmek zorundaymışız gibi sürekli neler paylaştıklarını inceliyoruz. Ama bunu yapmak zorunda değiliz. “Herkesin kendi hayatı” diyebiliyoruz ama hayatımıza entegre etmemiz zorlaşıyor. Peki bunu nasıl aşabiliriz? Sosyal medya kotası koyabilirsiniz kendinize. Hatta artık ekranın açık kalma süresini gösteren bazı uygulamalar var. Bu tip uygulamaları edinerek kademe kademe zamanları düşürebilirsiniz. Kendinizi sosyal medya yerine detoksa şartlayabilirsiniz bence 😊

Kararlı Olmaya Çalışın!

telefon

Tamam detoksa karar verdiniz hatta 1-2 günde yaptınız sonrasında ise eski halinize geri döndüğünüzü fark ettiniz. Evet olabilecek bir durum bu. Detoks yapan çoğu insan başladığı andan itibaren istikrarını korumadığından şikâyet eder. İşte bu durumda sizde kendinizle bir savaşa giriyorsunuz. Otokontrolünüzü sağlamak için elinizden geleni yapmanız gerekiyor.

Hayatı Yakalayın Ama Sosyal Medyayla Değil!

sosyal medya

Sosyal medya hayatın tamamı olmadığı gibi tamamen uzak kalmak da normal değil bunda bir anlaşalım. Demek istediğim, bu noktada sizi teknolojiye bağlayan sanallıktan uzaklaşın ve hayatın gerçekliğinde kalın. Sosyal medya hesaplarınızı belli bir süre dondurun ve sosyal medya yüzünden kaçırdığınız fırsatlara yönelin. Hobi edinin mesela. Hobim yok diyenlere hobiniz olduğunu düşündüğünüz şeyi bulana kadar denemeye devam edin.

Dinlenin

dinlenmek

Dinlenmek sadece fiziksel değil ruhsal olarak da gerçekleşir ve ruhunuzun dinlenmeye çok ihtiyacı var. Örnek vermem gerekirse sabah uyandığınızda bile hala yorgun hissediyorsanız iyi dinlenememekten kaynaklanıyor. Biraz vücudunuza iyilik yapın ve azaltmayı deneyin. O zaman bu detoksla gözleri ve ruhu, aklı ve düşünceleri dinlendirme zamanı…

Bağımlılığa Bilimsel Yaklaşırsak;

sahte mutluluk

Vücudumuzda üretilen endorfin ve dopamin gibi eğlenceyle, ödüller ve başarıyla özdeşleştirilmiş bazı hormonlar yanıltıcı olabiliyor. Bu da bağımlılığın temelinde yatan bilimsel nedenlerden biri. Beyin dalgalarımız, ekran ışığı, hissedilen anlık keyiflenme gibi bileşenlerden dolayı aklımızı karıştırıyor. Sanki sosyal medyada yaşanılan her şeyi bir oyun gibi algılıyoruz. Belki farkında olmadan sürekli bunlarla beslenen bir açlık yaratmış oluyoruz kendimize.

Demem o ki herhangi bir yere veya bir şeye bağlı kalmadan daha güzel bir hayat sürebiliriz. Her şeyin olduğu gibi bu da bizim elimizde. Yeter ki karar verip isteyelim.

 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

7 Maddede Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulma Rehberi

Sosyal Medya Bağımlılığına Son: 5 Maddede Sosyal Medyanın Olumsuz Yönlerinden Kurtulun!


Alize Kara

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Alize Kara..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.