Öğrenci Kariyeri Banner

Haftanın Bilim&Teknoloji Bülteni

Haftanın Bilim&Teknoloji Bülteni

Bilim ve teknoloji alanında hızla ilerlediğimiz ve her geçen gün yeni bir gelişmeyle karşılaştığımız günümüz dünyasında tüm bu gelişmeleri teker teker takip etmek çoğu zaman mümkün olmuyor. Biz de sizler için bu gelişmeleri tek bir sayfada topladık. Bakalım bu hafta bilim ve teknoloji dünyasında neler yaşanmış.

Keyifli okumalar!

1. Elon Musk: Neuralink İnsanlar Üzerinde Test Edilmeye Başlanacak

Elon Musk: Neuralink İnsanlar Üzerinde Test Edilmeye Başlanacak

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk geçtiğimiz günlerde insan beynine yerleştirilen bir çiple bilgisayara bağlanabilmesini sağlayan Neuralink hakkında son derece çarpıcı açıklamalarda bulundu. Daha önce Neurolink beyin çipinin domuzlar üzerinde test edildiğini açıklayan Musk, aynı işlemin maymunlar üzerinde de gerçekleştirildiğini belirtti. Deneyde maymunun sadece zihnini kullanarak Neuralink aracılığıyla bir bilgisayar oyunu oynayabildiği görüldü. Bunun üzerine Elon Musk, bir sonraki aşamada maymunların kendi arasında Pong oyunu oynamalarını sağlamak olacağını hedeflediklerini söyledi.

Bu çalışmalar sürerken Elon Musk, Twitter’dan bir takipçisine verdiği cevapla Neuralink’in insanlar üzerinde de deneneceğine dair çalışmaların hızlandığını ve yakın zamanda testlerin başlayacağını duyurdu. Böylece Neuralink vaat ettiği özelliklerle felç hastalığıyla mücadele eden insanlar için bir umut ışığı olmuş oldu.

2. Xiaomi Türkiye'de Akıllı Telefon Üretimine Başlayacak

Xiaomi Türkiye'de Akıllı Telefon Üretimine Başlayacak

Dünya’da olduğu kadar ülkemizde de oldukça popüler olan akıllı telefon markası Xiaomi yakın bir zamanda Türkiye’de akıllı telefon üretimine başlayacaklarını duyurdu. Üretimin yapılacağı tesis için yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yatırım yapan marka, tesisin 5 milyon akıllı telefon üretme kapasitesine sahip olacağını ve 2000 kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.

Konuyla ilgili Xiaomi Türkiye Ülke Müdürü Usher Liu, Türkiye halkına teşekkürlerini ileterek markalarına ve akıllı telefonlarına gösterdiği ilgiden dolayı çok memnun olduklarını söyledi. Ayrıca, bulundukları her ülkeye katma değer sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Liu, Türkiye’nin üretim yapacakları 4. ülke olduğunu ve çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini de belirtti.  

3. IBM Kuantum Bilgisayarların Hızlarını 100 Kat Arttırabileceğini Açıkladı

IBM Kuantum Bilgisayarların Hızlarını 100 Kat Arttırabileceğini Açıkladı

Dünyanın en büyük teknoloji ve bilişim şirketlerinden biri olan IBM, kuantum bilgisayarlarının gücünü 100 kat arttırabilecekleri kuantum bilgi işlem yazılımı geliştirdiklerini duyurdu. Açıklamalara göre, önümüzdeki 2 yıl içerisinde yapay zeka ve karmaşık finansal hesaplamalar gibi zor işlemleri çözebilecek kuantum hesaplama uygulamaları piyasaya sürülecek.

IBM, kuantum bilgi işlem yazılımlarının yanı sıra üçüncü parti geliştiricilerinin de katkıda bulunabileceği ve bu yazılımlardan faydalanılabilecek şekilde açık uçlu olacağını belirtti. Bu gelişme ise hızın 100 kat artacağını öngörmekte. Eğer bu öngörü başarılı olursa normalde aylar süren işlemler kuantum bilgisayarlar ile saatler içerisinde gerçekleştirilebilecek.

4. Dünyanın İnsansız Uçan İlk Elektrikli Yarış Otomobili: Airspeeder Mk3

Dünyanın İnsansız Uçan İlk Elektrikli Yarış Otomobili: Airspeeder Mk3

Teknoloji bu sefer de motor sporlarında yeni bir çağın kapısını aralıyor! Avusturya merkezli Airspeeder ve mühendisleri tarafından dünyanın insansız uçan ilk elektrikli yarış otomobili Airspeeder MK3 tanıtıldı. Bu araç uzaktan kumanda ile kontrol edilebiliyor ve saatte 150 km hıza kadar ulaşabiliyor.

Önümüzdeki dönemlerde uluslararası yarış arenasında boy göstereceği konuşulan uçan araba, yarış sezonu başlamadan önce Avusturya’da test edilecek. Ayrıca yine ülkede bulunan tesisin MK3 için üretim kapasitesi bu yıl içerisinde 10 adete çıkarılacak ve yarışlarda kullanılmak üzere isteyen takımların hizmetine sunulacak.

5. Huwaei Yeni Katlanabilir Telefonu Mate X2’yi Tanıtacak

Huwaei Yeni Katlanabilir Telefonu Mate X2’yi Tanıtacak

Ülkemizde oldukça popüler teknoloji markalarından biri olan Huwaei yeni katlanabilir telefonu Mate X2’yi şubat ayı içerisinde tanıtacağını duyurdu!

Modelin 8 inçlik birincil ve 6,45 inçlik ikincil ekran olmak üzere içe doğru katlanabilen iki ekrandan oluştuğu söyleniyor. Yapımında en sağlam materyallerin kullanıldığı Mate X2’nin ön kamerası da dış ekranında bulunacak. Ayrıca, diz üstü bilgisayar olarak da kullanılabilecek olan telefonun 10 kata kadar yakınlaşabilme özelliğine sahip dörtlü kamera modülü bulunduracağı ve bunun yanında pek çok gelişmiş özelliğe sahip olacağı tahmin ediliyor.


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.