Her gün yüzlerce kadın tacize veya tecavüze uğruyor. Her gün bir sürü öldürülen kadın haberi okuyoruz. Bunlar sadece duyduklarımız, duymadığımız bunun kaç katı var kim bilir! Kadınlar tarih boyunca hep var olma savaşı verdi. Eğitim, kariyer, sosyal hayat her alanda eşitsizliğe maruz kaldı ve hala kalıyor. Sizlerle bugün tarihte ses getiren üç büyük kadın hareketini paylaşmak istiyorum. Fark etmemiz gereken şey biz bu savaşı yüzyıllardır veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Bu düzen değişecek, değiştireceğiz. İşte tüm dünyada ses getiren üç büyük kadın hareketi!
1. #Metoo Hareketi (2017)
Dünyadaki birçok kadını bir araya getiren bu hareket, ünlü isimlere de rastlayabileceğimiz kadınların yaşadığı taciz olaylarını anlatıyor. Bir tweet atılmasıyla başlayan bu hareket tüm dünyaya yayıldı ve en çok ses getiren kadın hareketlerinden biri haline geldi. 15 Ekim 2017’de ABD’li aktris Alyssa Milano sosyal medya hesabından “Eğer cinsel istismara uğradıysanız ben de yazın” yazan bir tweet attı. Etiket dünyada trend haline geldi. Yüzbinlerce kadın kimseyle paylaşmadıkları hikayelerini paylaşmaya, başlarına gelen taciz ve tecavüz olaylarını anlatmaya başladı. 12 Kasım’ da Hollywood’da binlerce kadın, erkek, çocuk bir araya geldi ve yürüdü. Taciz ve tecavüze karşı olan tepkilerini haykırdılar. Yüzbinlerce kadının başına bunların gelmiş olduğu gerçeği bu hareketle yüzümüze tokat gibi çarpıyordu. Görmüyorduk, duymuyorduk ve her gün binlerce kadın bunları yaşıyordu. 12 Kasım’da Hollywood’da yapılan #Meetoo hareketinden sonra Almanya’dan İsviçre’ye, Fransa’dan Çin’e birçok ülkede buna benzer yürüyüşler yapıldı.
2-Kadınların Kurtuluş Hareketi (1966)
İş hayatında erkek egemenliği nedeniyle kariyer alanında yaşadıkları adaletsizliklere ve fırsat eşitsizliklerine karşı kadınlar tepki gösterdi. 1960’ın başlarında ortaya çıksa da bu tepki hemen eyleme dökülmedi ama kadınların kurtuluş hareketi başlamış oldu. Bu hareket; kadınların artık haksızlıklara boğun eğmeyeceklerini açıkça gösteriyordu. İçlerinde evrensellik, istihdam, eğitim, cinsellik gibi eşitsizliğe uğradıkları her konuda devrim yapma arzusu, adaletsizliklere ses çıkarma arzusu vardı. 1966’da Betty Friedan ve diğer tanınmış feministler Ulusal Kadın Örgütü’nü kurdu. Dünyadaki birçok kadına ilham oldu.
3-Birinci Kadın Hakları Sözleşmesi (1848)
Kölelik karşıtı bir kongrede kadınların konuşması yasaklandı. Düşündüklerini ifade etme hakları ellerinden alındı. Tarih boyunca kadınların sesi hep bastırılmaya çalışıldı. Bu olay da bunun en acımasız örneklerinden biri. Köle olarak kullanılan kadınların buna karşı çıkma hakları yoktu. Bu durum karşısında Amerikan Elizabeth Cady Stanton ve Lucretia Mott New York’taki ilk kadın hakları kongresinde yüzlerce kişiyi bir araya getirdi ve bu olay dünyada oldukça ses getirdi.
Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Akademi Dünyasında Kadınların Zaferi
Dünyanın En Güçlü 100 Kadını Arasında 1 Türk!
Tarihe Yön Veren Kadınlar: Marie Curie
0 Yorum
Yorum Yap