Öğrenci Kariyeri Banner

Akademi Dünyasında Kadınların Zaferi

Akademi Dünyasında Kadınların Zaferi

Ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır cinsiyete dayalı, özellikle kadınlara yönelik iş dünyasında pek çok ayrımcılık yapılmaktadır. Birçok alanda üst düzey yönetici konumuna gelmesi gereken kadınların kariyerleri çeşitli bahanelerle kesilmektedir. Yaşanan tüm engellemelere rağmen geçtiğimiz günlerde akademi dünyasından gelen bir haber ayrımcılığa karşı kadınlarımızın yüzünü güldürdü. Amerika’nın saygın okullarından olan Princeton Üniversitesi 2012-2014 yılları arasında çalışmış olan ve çalışmaya devam eden kadın profesörlerine bir milyona yakın tazminat ödemeye karar verdi. Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığının yaptığı bir incelemeye göre 2012-2014 yılları arasında 106 kadın profesöre erkek meslektaşlarına oranla daha az maaş ödendiği tespit edilmiştir.

Bu duruma karşılık üniversite sözcüsü Mr. Chang, akademi ile fakülteye etkilerinden kaçınmak adına uzun ve maliyetli bir dava yerine uzlaşma yoluna gidildiğini belirtmiştir.

Yüksek Öğrenim Dergisi’nin yapmış olduğu güncel araştırmalara göre ise 2018 yılında kadın profesörlere 235 bin dolar ödenirken erkek profesörlere yıllık 253 bin dolar ödendiği tespit edilmiştir.

Üniversite Sözcüsü Mr. Chang bu çalışmaya karşılık bütün profesörleri aynı grupta toplayarak değerlendirmenin hatalı bir yöntem olacağını ve farklı akademik disiplinlerin farklı istihdam pazarları olarak değerlendirilmesi gerektiği, cinsiyete yönelik herhangi bir ayrımın bulunmadığı açıklamasında bulunmuştur.

Princeton yönetimi, 925 bin dolar geriye dönük ödeme yapacaklarını teyit ederek önümüzdeki dönemler için kadın profesörlerin maaşlarının erkek profesörler ile eşitlenmesi adına 250 bin dolar daha fazla bütçe ayıracaklarını açıklamış toplamda 1.2 milyona yakın bir tutar vereceklerini açıklamıştır. 

Buna ek olarak üniversite, gelecek yıllarda maaş eşitliğini sağlamak adına yeni adımlar atmayı ve kadınların az temsil edildiğine inanılan disiplinlere yönelik işe alımlarda önceliğin kadınlara verilerek liderlik görevlerinin üstlenilmesini sağlayacaklarını ifade etmiştir.

Akademi açısından yaşanan bu zaferi kutluyor, ülkemizde yer alan köklü üniversitelere örnek olmasını temenni ediyoruz.

Özgün İçerik


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.