Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihe Yön Veren Kadınlar: Marie Curie

Tarihe Yön Veren Kadınlar: Marie Curie

Bilim dünyası yeni gelişmeler ve keşfedilmeyi bekleyenler ile yakından ilgileniyor ve çalışmaları tüm dünayayı yakından etkiliyor fakat bilim dünyasında öyle bir isim var ki çalışmaları sonucunda yoğun radyoaktif enerjiye maruz kalarak yaşamını yitirdi. Bu kişi 7 Kasım 1867'de Varşova'da doğan Marie Curie. Marie Curie’nin çalışmaları karşılıksız kalmamış ve 8 yıl ara ile kimya ve fizik nobel ödüllerinin sahibi olmuştur.

Yaşamı

Madam Curie, radyoaktivite çalışmalarının adeta öncüsü olmuştu, radyoaktif izotopların ve 2 kimyasal element polonyum ve radyum izolasyonu için teknikler keşfetti. Madam Curie’nin hayatı tam anlamıyla radyoaktivite ile çevriliydi. Bilimsel çalışmalarını kocası Pierre Curie ile ve daha sonra iki kızının biri Irene-Joliot Curie ile paylaştı.

Eşi Pierre'in ölümünden yıllar sonra, Marie, bilim adamı Paul Langevin'le, oldukça sıkıntılı bir gelecek getirecek olan romantik bir ilişkiye başladı. Pavlus evliydi, ancak karısı ile yaşamıyordu ve o dönem için skandal demekti.

Basında, Marie Curie için “yabancı, Yahudi, yuva yıkan kadın” tabirleri kullanıldı. İkinci Nobel Ödülü'nü alan Marie'nin aşk hayatı bilimsel başarılarının önüne geçmişti. 

Keşifleri

Kendi üretim arkasındaki mekanizma henüz anlaşılmamış olsa da 1895 yılında Wilhelm Röntgen, X-ışınlarının varlığını keşfetti. 1896 yılında Henri Becquerel uranyum tuzlarının kendi nüfuz gücünü X-ışınlarına benzer ışınları yaydığını keşfeden Marie, bu radyasyon, fosforesans aksine, enerjinin bir dış kaynaktan bağlı olmadığını gösterdi ama uranyum kendiliğinden ortaya çıkmış gibiydi. Bu iki önemli keşiflerden etkilenerek, Marie tez araştırmasına olası bir alan oluşturarak uranyum ışınlarının içine bakmaya karar verdi.

Onun örneklerini araştırmak için yenilikçi bir teknik kullandılar. On beş yıl önce, kocası ve kardeşi elektrometrenin, elektrik yükü ölçmek için hassas bir cihazın bir sürümünü geliştirdi. Pierre'in elektrometreyi kullanarak, o uranyum ışınları elektrik yürütmek için bir numune etrafında havada neden olduğunu keşfetti. Bu tekniği kullanarak, onun ilk sonucundan uranyum bileşiklerinin faaliyeti sadece uranyumun mevcut miktarına bağlı olduğuna dair bir bulgu olduğu bulundu. Radyasyon moleküllerinin bazıları etkileşim sonucu değildi ama atom kendisinden gelmelidir varsaydı. Bu hipotez atomların bölünmez olduğunun antik varsayımını çürütmek için önemli bir adım oldu.

1897 yılında kızı Irène doğdu. Ailesini desteklemek için, Curie Ecole Normale Supérieure'e ders vermeye başladı. Curies özel bir laboratuvara sahip değildi; kendi araştırmalarının çoğunu Fizik ve Kimya Okulu yanındaki döküme dönüştürülen yerde yürütmüştü. Sundurma, eski bir tıp okulu kesme odası, kötü havalandırmalı ve hatta su geçirmez durumdaydı. Onlar radyoaktif maddeler ile bunların devamlı korumasız çalışmalarına ve radyasyona maruz kalan görevlisine zararlı etkilerinden habersizdiler. Okul onun araştırmasında sponsorluk yapmıyordu, ama o metalürji ve madencilik şirketleri ve çeşitli kurum ve hükûmetlerinden sübvansiyon alacaktı.

Curie sistematik çalışmalar için iki uranyum minerali seçti , zift ve torbernite dahil. Her elektrometre pitchblende etkin olarak iki uranyum ve kalkosin dört kat daha etkin olduğunu göstermiştir. Onun aktivitesine uranyum miktarı ile ilgili daha önceki sonuçlar doğru olsaydı, o zaman bu iki mineral çok daha aktif miktarlarda uranyum içermelidir sonucuna varıldı. Radyasyon yayan ek maddeler için sistematik bir arama başlattı ve 1898 ile o elemanın toryum radyoaktifi olduğunu keşfetti.

 

 

Özgün İçerik 

 

 

 

 

 


Rumeysa İrmak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Rumeysa İrmak ..

1 Yorum

  • Vehbi (KINGENTLEMAN) Nama

    Harika ve değerli yazılarınız var. Ayrıca öğrenci kariyerinde makale görmek isterim☺️ Mükemmeliyetçiliğinizi korumanız dileğiyle süpersiniz 👌

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.