Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrenciyken Başlayan Girişim Yolculuğu: Agon Girişimi İle Sağlıkta Yenilikçi Devrim

Öğrenciyken Başlayan Girişim Yolculuğu: Agon Girişimi İle Sağlıkta Yenilikçi Devrim

Aleyna YILDIZ'a Agon girişimi, girişimcilik ve kariyer üzerine sorularımızı yönelttik. Kendisine bizi kırmayıp, sorularımızı cevaplandırdığı için Öğrenci Kariyeri adına teşekkür ederiz. 

1) Merhaba Aleyna Hanım, öncelikle sizi ve ekip arkadaşlarınızı tanımak isteriz.

Ben Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencisi Aleyna Yıldız. Sürdürdüğümüz projede ekip lideri olarak görev almaktayım. Daha önce Erasmus+ programı ile bulunduğum Almanya’da polimer malzemeler üzerine çalışma yürüttüm ve ülkemizde Rolls Royce Power Systems AG firmasında stajımı tamamladım. Mühendislik okumama rağmen çocukluk yaşlarımdan beri tıbba ve genetik bilimine inanılmaz bir ilgi duymuşumdur.

Ekibimizde malzeme seçimi ve tasarımından sorumlu olan Kubilay Kozan ile sınıf arkadaşıyız ve proje kapsamında hala beraberiz. Geçtiğimiz yıl Hatay Dörtyol’da MMK Metalurji’de soğuk haddeleme ve kalite-kontrol üzerine stajını tamamladı. İkimiz de önümüzdeki iki eğitim dönemi sonrasında kalan derslerimizi ve stajlarımızı tamamlayıp mühendis olarak iş hayatına atılacağız.

Ekibimizin doktoru Betül Eskiocak ise Biruni Üniversitesinde 5. Dönem tıp öğrencisi. Ekibimize mikrobiyoloji ve tıbbi testler alanında değer katmakta.

2) Agon girişiminin yolculuğunu nedir? Bu girişim fikrini başlatan olay neydi?

Fikri tetikleyen olay, iki yıl önce Betül ile yaptığımız bir telefon konuşmasıydı. Sorunlara karşı yenilikçi çözümler arayan bir yapıda olduğum için Betül’ün teoride karşılaştıkları bir sorun hakkında bahsetmesi benim için ilham kaynağı oldu.

3) Agon girişiminin amacı ne, bu proje sayesinde neyi gerçekleştirmeyi hedefliyorsunuz?

Agon, Staphylococcus Aureus bakterisinin tespiti amacıyla, hastane yoğun bakım ünitelerinde, kolay ve güvenli kullanım sağlayan biyo-sensörler üretiyor. Staphylococcus Aureus bakteriyemi (SAB) insidans oranı yılda 20 ila 50 vaka / 100.000 kişi arasında değişen önemli bir enfeksiyondur. Bu hastaların yaklaşık 30'u SAB'den ölmektedir. Karşılaştırmalı olarak Staphylococcus Aureus bakteriyemi; AIDS, tüberküloz ve viral hepatitin toplamından daha fazla sayıda ölüme sebep olmaktadır. Agon girişimi ile isteğimiz, Staphylococcus Aureus bakterisi sebepli ölümleri bitirmek.

4) Henüz öğrenciyken girişimci olmuşsunuz. Bu durumun ne gibi avantajları ve dezavantajları ile karşılaştınız?

En büyük avantajımız da dezavantajımız da öğrenci olmamız aslında. Öğrenci olduğumuz için hem okulumuzun her türlü imkanından karşılıksız yararlanmaktayız, en büyük artısı bu. Aynı zamanda kendimize kattığımız değerler ile özgeçmişlerimizde bir farklılık yarattık. Ancak bu yoğun tempoda dersler ile projeyi eşzamanlı yürütmek bir hayli yıpratıcı olabiliyor. Yaşadığımız bu zorluklar bize çok şey öğretti, sanırım bu artıların en başında da kararlılık ve devamlılık geliyor.

5) Agon projesi ile elde ettiğiniz başarılar nelerdir?

DEPARK Bambu programı ile başlayan sürecimizi DEMODAY gününde üçüncü olarak taçlandırdık. Bugüne değin iletişimimizi kendileri ile hiç kopartmadık. TÜSİAD “Bu Gençlikte İş Var! 2019” programına girişimci mentoru olarak davet edildik. Deneyim kazanmak amacıyla birçok yarışmaya başvurduk. Sonuç her ne olursa olsun farklı girişimci ekosistemlerinde yer almak en büyük kazancımız oldu.

 

İZİKAD 8.Dönem Proje Yarışması’nda birinci olduk. Ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç SOYER ile projemiz hakkında bir görüşme gerçekleştirdik. Sosyal medyayı doğru kullanmak son derece önemli. LinkedIn aracılığıyla bize ulaşan Amerika kökenli Boundless Medical Ventures şirketi ile yatırım üzerine görüşmelerimiz sürmektedir. Patent başvurumuzu, ön araştırma raporunun olumlu sonuçlanması ile Türk Patent Kurumu’na yapmış bulunmaktayız. Prototip sürecimiz ise okulumuzun destekleri ile devam etmektedir.

6) Girişimci olmayı düşünen kişilere tavsiyeniz nedir?

Eğer bir fikriniz varsa ve sizin için de doğru zamansa mutlaka harekete geçmelisiniz. Siz henüz görmemiş olsanız bile, emin olun etrafınızda birçok fırsat sizin tarafınızdan bulunmayı ve değerlendirilmeyi bekliyor. Girişimcilik çok uzun ve meşakkatli bir yol ve bu yolda mutlaka sayısız engelle karşılaşacaksınız. Fikirler değişebilir, planlar değişebilir ama aslında girişimlerde en önemli etmen kişinin kendisidir. Açık fikirli ve eleştiriye açık olmak sahip olunması gereken özellikler arasındadır.

Bize zaman ayırıp değerli fikirlerini bizlerle paylaştığı için Aleyna Hanım'a çok teşekkür ederiz.

Detaylı bilgi için sosyal medya hesaplarını inceleyebilirsiniz. 

Instagram

LinkedIn

 


Serap  Akın

DEÜ - Yönetim Bilişim Sistemleri

1 Yorum

  • Aleyna Yıldız

    Serap Hanım, yazınızda bize yer verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.