Öğrenci Kariyeri Banner

Hayır! Diyebilme Gücü

Hayır! Diyebilme Gücü

İş, aile ya da sosyal hayatınızda istenmeyen durumlarla karşılabilirsiniz. Bazı insanlar için istemediklerine “hayır” diyebilmek sanıldığı kolay değil. Bu sebeple kendinizi zor bir durum içinde buldunuz mu, işiniz aksadı mı, kendi zamanınızdan çaldınız mı ya da değerlerinize ters düştünüz mü?

 

“Hayır” Demek Neden Zor Gelir?

“Hayır” diyemenenin birçok nedeni olmakla birlikte kimi insan karşındakini kırmamak için kimi farkında bile olmadan kendisine sunulan birçok öneriye evet demekte. İnsanlarla çatışmaya girmekten kaçınmanın bir yolu olarak veya karşıdaki insan üzerinde negatif bir etki bırakmak istemediğiniz için de hayır demekten kaçınıyor olabilirsiniz. Bazen de evet demeye alışmış kişiliğiniz, hayır demeyi bencilce bir davranış olarak kabul etmiş olabilir.

 

“Hayır” Diyemenin Hayatınıza Etkileri

Her hayır demek isteyip de söyleyemediğiniz durumlar kendinize olan güvenizin azalmasına sebep olabilir ve sizi depresyon gibi birçok psikolojik rahatsızlığın pençesine düşürebilir. Kendi hayatınızı yönetememe hissi veren bu durum  öfkenizin birikmesine ve duygu patlamalarına yol açabilir. Zamanla öfkeli, geçimsiz, istikrarsız ve anlaşılması zor bir insana dönüşebilirsiniz. Hayır diyememe durumunuz başkalarının iyi niyetinizi suistimal etmesine sebep olabilir.

 

Neden “Hayır” Demeliyiz?

Kendi değerlerinizle çelişen durumlarla karşılaştığınızda, kendinize daha fazla vakit ve kaynak yaratmak istediğinizde, kişisel istek ve ihtiyaçlarınızla çakışan durumlarla karşılaştığınızda, kendinizce reddetmek için sebepleriniz olduğunda ya da sadece o tatlı canınız istediği için hayır diyebilmeyi bilmelisiniz. Taşımakta zorlandığınız sorumluluk ve görevler varken bir de yanına başkalarınınkini eklemek sizin için fazladan sıkıntı oluşturabilir.

 

Nasıl “Hayır” Denir?

Sizin önceliğiniz sizsiniz. Neyi isteyip neyi istemediğinizi en iyi siz bilirsiniz. Önceliklerinizin, değerlerinizin, yargılarınızın ve ne ile mutlu olacağınızın farkında olmalısınız.

Karşınızdaki kişiye karşı dürüst ve net olun, nazik bir dille cevap verin. Kararlı olun, kararlı olmak karşılaşabileceğiniz ısrar dalgalarının önüne geçebilir. Gerekirse alternatif sunup farklı çözümler de önerebilirsiniz. Bazı durumlarda düşünmek için süre isteyebilir ve kararınızı daha sonra bildirebilirsiniz. “Sana borç verip veremeyeceğimi bu ayki harcamalarıma baktıktan sonra söyleyeceğim.” gibi.

Sizi gerçekten tanıyan ve size değer veren kişiler “evet” demek gibi bir zorunluluğunuzun olmadığının farkındadır. Hayır diyebilmenin sizi daha rahat ve mutlu hissettirdiğini görmeye başladıkça bu konunun o kadar da zor olmadığını göreceksiniz.

Hayır da evet gibi kullanılması gereken bir kelime. “Hayır” ın özgürleştirici etkisini kullanmaktan korkmayın. Ancak siz mutlu olduğunuzda etrafınızdakileri de mutlu edebilirsiniz.

 

Özgün İçerik


Serap GÜREL

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.