Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Lideri Lider Yapan Özellikler Nelerdir?

Bir Lideri Lider Yapan Özellikler Nelerdir?

Son zamanlarda liderlik üzerine yazılmış birçok kitap, film ve aforizmalar karşımıza çıkmakta. Çoğu gerçeği yansıtmaktan çok satış ve izlenme kaygısı ile ortaya çıkmış bulunuyor. Peki konunun derinine indiğimizde bir lideri lider yapan şey nedir?

Bu konuda bize yol gösterecek kişilerden biri Daniel Goleman. Kendisi, Harvard Business Review’de yayınlanan makaleleri ile iş dünyasına duygusal zekâ kavramını soktu ve liderler için vazgeçilmez bir özellik olarak kabul edilmesini sağladı.

Bugünkü içeriğimizde Daniel Goleman’ın Lideri Lider Yapan Nedir? makalesinden yola çıkarak duygusal zeka ile etkili bir lider arasındaki ilişkiyi anlatacağız.

Daniel Goleman’a göre büyük liderleri sıradan liderlerden ayıran en önemli unsur IQ veya teknik beceriler değil duygusal zekadır. Yapılan araştırmaya göre bir şirketteki kıdemli yöneticiler duygusal zeka yeteneklerini belirli bir seviyeye çıakrdıklarında, çalıştıkları bölümün kazancını da %20 oranında artmakta.

Peki bu duygusal zeka yetenekleri neler?

Öz-Farkındalık

Kısaca tanımlamak gerekirse kişinin kendi duygularını, güçlü yanlarını, zayıflıklarını, değerlerini, hedeflerini ve diğerleri üzerindeki etkisini bilmesi.

Kendini Ayarlama

Kendini ayarlama, ruh halini kontrol etme ve yönlendirme sanatıdır. İyi bir lider zor anlar yaşarken başarısızlığa yol açan olası nedenleri düşünür, sonuçları ekibine açıklar ve onlarla beraber çözüm yollarını bulur.

Motivasyon

Duygusal zekanın en önemli yetkinliklerinden biri de motivasyon. Motivasyonu güçlü olan lider, para ve statü ötesindeki nedenler uğruna çalışma tutkusu taşır. Başarısızlık karşısında bile iyimserliğini korur.

Empati

Statü ve güç zehirlenmesi çoğu liderin başına gelen bir kabus olarak görülebilir. Güç zehirlenmesi yaşayan lider çevresindeki ekibin duygularını önemsememeye başlar. Empati yeteceği yüksek bir lider; duygusal açıdanda karşısındaki insanlara saygılı, yetenekli kişileri elde tutma ve geliştirme konusunda başarılı olur.

Sosyal Beceri

Çevresi ile etkili bir iletişim kuramayan lider, ekibi kurma ve yönetme de birçok sorun ile karşılaşır. Sosyal beceriler; geniş ağlar kurmak, değişime öncülük etmek ve sözlerindeki inandırılıkta büyük rol oynar.

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.