Öğrenci Kariyeri Banner

Mental Sağlığımızı Olumsuz Yönde Etkileyen 6 Küçük Neden

Mental Sağlığımızı Olumsuz Yönde Etkileyen 6 Küçük Neden

Günlük hayatta farkında olmadan sıklıkla gerçekleştirdiğiniz aktivitelerin mental sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğini biliyor musunuz?

Mesela saatin kaç olduğunu bile fark etmediğiniz, sosyal medyada saatlerce dolaştığınız o günün gecesi, gözleriniz ağrıyor ve yorgun hissediyorsunuz ya da yapmanız gereken işleriniz var ama erteleyip duruyo ve bir türlü işe başlayamıyorsunuz.

Belki bir haftadır iş bahanesiyle dışarıdan yediniz ve hafta sonu dışarı çıkmaya enerjiniz yok. Belki de uzun zamandır, sebebini bilmediğiniz bir şekilde mutsuzsunuz. Birçoğumuz hayatımızın belirli zamanlarında bu tarz şeyler hissetmişizdir.

İşte mental sağlığınızı olumsuz etkileyen 6 küçük neden!

Sürekli sosyal medyada dolaşmak

Bunu daha önce birçok kez duymuşsunuzdur ama günün büyük bir bölümünü sosyal medyada geçirmek mental sağlığınız için oldukça zararlı. Zamanınızın coğunu sosyal medyada geçirmek günlük hayatı ertelemek ve birçok şeye geç kalmak demek. Bu alışkanlığınızı bir anda bırakmak size zor gelebilir. Bunun yerine sosyal medya kullanımınızı gün gün azaltarak ekranla aranıza biraz mesafe koymayı deneyebilirsiniz.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak

Özellikle çoğu insanın sahte hayatlar yaşadığı sosyal medya aleminde, farkında olmadan kendinizi başkasıyla kıyaslarken buluyor olabilirsiniz. Ancak kendinizi kıyasladığınız kişi en yakınınız bile olsa, o kişinin iç dünyasını bilemezsiniz. Bu yüzden başkalarının hayatıyla ilgilenmeyi bırakın ve kendinize odaklanın.  

Mükemmeliyetçilik

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, mükemmelliğe ulaşmak oldukça zor ve yorucu bir süreçtir. “Mükemmel olmalı” zihniyetini bırakıp “Bu kadarı yeterli” diyebilmek mental sağlığınıza iyi gelecek.

Erteleme hastalığı

Ertelemek, birçoğumuz için günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası. Ama yapılması gerekenleri ertelemek o işi yapana kadar gergin olmanıza neden olabilir. Bu konuda yapabileceğiniz oldukça basit bir şey var. Eğer yapmanız gereken iş 10 dakikadan az sürecekse hemen yapın. Eğer daha uzun sürecekse 10 dakikasını hemen yapın ve nasıl hissettiğinize bakın. Bu yöntemi kullanarak zamanınızı doğru yönetebilirsiniz.

Sağlıksız beslenmek

Sağlıksız ve dengesiz beslenmek hem vücudunuz hem de mental sağlığınız açısından oldukça zararlı. Günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmek ve mutlu bir yaşam sürdürebilmek için vücudunuzun sağlıklı olması çok önemli.

Egzersiz yapmamak

Düzenli egzersiz yapmak beyninizin mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin ve serotonin salgılamasına yardımcı olur. Bu yüzden basit egzersizleri hayatınızın bir parçası haline getirerek mental sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

Kaynak


Emine Günaydın

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Emine Günaydın..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.